Autor Wątek: Uniwersalny kij spinningowy  (Przeczytany 4984 razy)

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
Uniwersalny kij spinningowy
« dnia: 03.01.2019, 11:12 »
Witam. Jako, że spinningista ze mnie raczej marny, proszę  o kilka wskazówek od bardziej doświadczonych kolegów. Spining traktuje jako dodatek na nudę przy innych metodach, raz w roku kilkudniowy wypad na Mazury, jesienią kilka razy lecę typowo ze spinem. Posiadam kij dragon thytan 2.70 10-25g i krecioł ryobi zauber 3000.   Chciałbym przestawić się na cięższe  przynęty (40-60g)wobki,duże gumy.,ale nie chcę inwestować w casta. Doradzicie proszę jakiś uniwersalny zestaw, którym ogarnę lżejsze przynęty jak i ciężkie. Myślę, też nad krótszym zestawem 2.40.
Wędkarska Pasja 🎣

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Uniwersalny kij spinningowy
« Odpowiedź #1 dnia: 03.01.2019, 11:26 »
Nie ma takiego kija, potrzebujesz przynajniej dwóch a najlepiej trzech wędek. Pod gumy i woblery potrzebna jest zupełnie inna wędka, pomijam już gramaturę przynęt.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.01.2019, 12:11 »
black savage 20-60, rzucałem nim do 100gr i deeperem

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 03.01.2019, 13:01 »
A jak ten savage się ładuje przy mniejszych gramaturach10-20g? Zdaję sobie sprawę, że ciężko o coś do wszystkiego, ale powtarzam, że spin to tylko dodatek, więc szukam alternatywnego kija, który ogarnie mniejszą i większą gramaturę. 
Wędkarska Pasja 🎣

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 03.01.2019, 19:43 »
Jeszcze niedawno ganialiśmy z jednym spinningiem z pełnego włókna szklanego - o długości 190-210 cm i ciężarze wyrzutowym bliskim jednego kilograma - za okoniami i szczupakami, a dziś twierdzimy, że nie da się pogodzić przynęt w okolicach 20 i 60 gramów. Szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego ;) Jasne, rasowy spinningista kupi kilka kijów, jednak ktoś, kto łowi tą metodą sporadycznie, raczej "rozrywkowo", w miarę skutecznie poradzi sobie jednym kijem. Paprochem okonia nie poszczujesz, 120 gramowej gumy też nie zarzucisz w siną dal, jednak satysfakcję z łowienia będziesz miał.

Kolega zaproponował kij Savage Gear, więc ja również tak zrobię. Firma ta zrezygnowała z produkcji modeli o nazwie Skinny Water, a szkoda, bo są świetne. Tutaj jest kijek o długości 228 cm i ciężarze wyrzutowym 15-50 g: https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-skinny-water/s/10142. Cena jest bardzo korzystna, bo te kije kosztują trochę ponad 300 zł.

Jest jeszcze model dłuższy i "mocniejszy", tylko że trudno już go kupić: http://pleciona.pl/pl/p/Savage-Gear-Skinny-Water-258cm-30-70g/18604.
Jacek

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #5 dnia: 03.01.2019, 20:44 »
Jestem dumnym posiadaczem tego kija w wersji 258cm 30-70

Poezja przy łowieniu sumów :) do tego trafiła się na tym kijku tołpyga 21kg a wędka dała rade.Brania szczupaczków też ładnie wyczuwalne.Okoni na nią nie łowie ale jednego chwyciłem i też mi się podobało to szarpanie okonia.Polecam ten kijek :)

Ale polece Ci też savage gear MPP2 też bardzo dobra wędka i chyba bardziej uniwersalna od mojej wędeczki (bo u mnie sprzęt dobrany już typowo pod duże kloce)

Wędki w łapie miałem obydwie i jeśli ma być uniwersalna weź mpp2.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2019, 20:58 »
Jeszcze niedawno ganialiśmy z jednym spinningiem z pełnego włókna szklanego - o długości 190-210 cm i ciężarze wyrzutowym bliskim jednego kilograma - za okoniami i szczupakami, a dziś twierdzimy, że nie da się pogodzić przynęt w okolicach 20 i 60 gramów. Szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego ;) Jasne, rasowy spinningista kupi kilka kijów, jednak ktoś, kto łowi tą metodą sporadycznie, raczej "rozrywkowo", w miarę skutecznie poradzi sobie jednym kijem. Paprochem okonia nie poszczujesz, 120 gramowej gumy też nie zarzucisz w siną dal, jednak satysfakcję z łowienia będziesz miał.

Kolega zaproponował kij Savage Gear, więc ja również tak zrobię. Firma ta zrezygnowała z produkcji modeli o nazwie Skinny Water, a szkoda, bo są świetne. Tutaj jest kijek o długości 228 cm i ciężarze wyrzutowym 15-50 g: https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/savage-gear-skinny-water/s/10142. Cena jest bardzo korzystna, bo te kije kosztują trochę ponad 300 zł.

Jest jeszcze model dłuższy i "mocniejszy", tylko że trudno już go kupić: http://pleciona.pl/pl/p/Savage-Gear-Skinny-Water-258cm-30-70g/18604.

Od dłuższego już czasu łowię tylko na muchę i mam tylko jeden kij. Większość tzw. muszkarzy uważa, że to nie dorzeczne, bo przecież do żyłki potrzebujesz inny kij, do suchej inny, do streamera inny, pod lipienia inny, pod pstrąga inny, pod głowacicę inny, na jezioro inny, na Dunajec inny, na Białkę inny, na Bałtyk inny, a ja mam to gdzieś i łowię jednym na dwie moje ulubione metody, tj. daleka nimfa i streamer, a od biedy to i na krótko i na suchara połowię, o mokrej nie wspominając. Jak ktoś chce to da radę. Mam jeden kij i dobrze mi z tym, miałem kilka i posprzedawałem, bo się tylko od nadmiaru wkurzałem. Sprecyzuj do czego ten kij potrzebujesz i do tego ten kij kup, a i innymi metodami od biedy połowisz.
Pozdrawiam

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2019, 22:05 »
Dzięki koledzy za konkrety, zerknąłem na ofertę  savage, muszę przyznać, że z opisu i obrazka prezentują się  zacnie. Gorzej będzie z pomacaniem na żywo, osobiście najbardziej spodobała mi się seria "black". Napiszcie proszę, czy zostać przy tej wielkości kołowrotka Ryobi 3000, jeżeli dojdą przynęty rzędu 40-60g?Czy takie obciążenia  za szybko, go nie zamordują?
Wędkarska Pasja 🎣

Offline andreas

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #8 dnia: 03.01.2019, 23:55 »
Pod taki kijek, to raczej rozmiar 4000 wg. mnie.

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 04.01.2019, 06:35 »
Dzięki koledzy za konkrety, zerknąłem na ofertę  savage, muszę przyznać, że z opisu i obrazka prezentują się  zacnie. Gorzej będzie z pomacaniem na żywo, osobiście najbardziej spodobała mi się seria "black". Napiszcie proszę, czy zostać przy tej wielkości kołowrotka Ryobi 3000, jeżeli dojdą przynęty rzędu 40-60g?Czy takie obciążenia  za szybko, go nie zamordują?

Ryobi Zauber choć dobry kołowrotek, przy tak ciężkim łowieniu szybko wyzionie ducha :)  Polecił bym poszukać młynek z firm Penn albo Okuma. Ja używam Penn Slammer 3 rozmiar 4500. Jest to kołowrotek na lata, który zniesie sporo.

Z wędzisk oprócz wspomnianego SG, można wyszukać fajne kije firmy Sakura albo Shimano Beastmaster.

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #10 dnia: 04.01.2019, 09:27 »
Jak kołowrotek na duże ryby to masz 2 opcje.
Pierwsza to slammer 360-460 (zależy jak ciężki kołowrotek wolisz)
Druga opcja jest droższa ale kołowrotek masz na lata penn slammer III 3500

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 04.01.2019, 15:43 »
Dzięki wielkie, pozostaje ciułać grosz do wiosny.... ech te hobby
Wędkarska Pasja 🎣

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #12 dnia: 04.01.2019, 17:23 »
Jak to ma być kijek do okazyjnego łowienia to nie ma sensu przepłacać. To może ten. ??
http://pleciona.pl/pl/p/Wedka-DAM-Effzett-Yagi-2.44m-15-53g/11341

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 04.01.2019, 20:31 »
Jak to ma być kijek do okazyjnego łowienia to nie ma sensu przepłacać. To może ten. ??
http://pleciona.pl/pl/p/Wedka-DAM-Effzett-Yagi-2.44m-15-53g/11341
Ciekawa seria, fakt cena zachęca, ale chyba postawie na savage. Sprzęt do metod, którymi łowię rzadziej wolę, żeby był ciut lepszy.
Wędkarska Pasja 🎣

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 18.01.2019, 20:06 »
Cały czas rozglądam się  za tytułowym kijkiem, dzisiaj trafiła mi się  okazja kupić taniej nowy kij "Fox Rage Warrior" 15-50g.Czy ktoś z Was ma lub miał do czynienia z tą wędką?  Czy firma Fox Rage jest warta polecenia?
Wędkarska Pasja 🎣