Zastanawiam się czasami,co w tym dziwnego że ktoś rzuca 70m czy 80m ,jak masz dobrze opanowaną łapę i sprzęt odpowiedni 80 m to żadne wyzwanie 
Ja również
jak czytam że ludzie mają problemy z osiągnięciem 70m i potrzebują do tego kijów 3.9m+ to uważam że trzeba popracować nad techniką 
Sezon się zacznie to z kumplem postaramy się nagrać jakiś film dla niedowiarków 
Nie gniewaj się,ale albo bajdużysz strasznie,albo nie jesteś świadomy ile to jest 87m.
Te 70m ,wędziskiem 3.6m ,jeszcze mógłbym uwierzyć ,bo sam odpowiednim kijem tyle rzucałem,ale nie krótkimi blankami 3.3m. Możesz nawet samą oliwkę założyć i też nie wyciśniesz 80 czy więcej metrów ,z tak krótkiej dźwigni.
Łowię i dużą Metodą i malutką o gramaturach 40-60g. Muszę się bardzo postarać,żeby powtarzalnie rzucać na 85m,a mowa o wędzisku 3.9m. Nie drogim,ale również bardzo rzutnym.
Nie uważam siebie za wybitnego rzutowca,ani dystansowy autorytet,ale doświadczenie mam.
Zresztą,wystarczy popatrzeć na profesjonalistów z Haldorado,czy nawet feedersklepu. Oni podobnie ,do dystansu 80-90m,używają wędzisk 3.9m min. Tak więc,pewne "niuanse" ,trzeba wyjaśniać,by nie zapanowało ogólne zakrzywienie rzeczywistości ...
Tomek: 60m spławikiem ? Wybitni spławikowcy, sliderowi w porywach sięgają 45m,ale to już jest mordęga i bardzo trudna widoczność brań ,a gdzie jeszcze 15m dalej ? Spławik obserwują przez lunetę ?