Autor Wątek: Proca do kul zanętowych - jaką kupić?  (Przeczytany 26123 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Proca do kul zanętowych - jaką kupić?
« Odpowiedź #30 dnia: 12.10.2015, 00:02 »
JA mam czerwoną z Drennana, do 60 metrów, i jest po prostu mega. Nawet udaje mi się ładnie celować, po prostu rewelka.

W innych procach czasami pęka siatkowy kosz ( z tych słabszych), ja tak mam  ale i proca ma z cztery lata. DO białych używam Team England i jak na razie jest po prostu idealna. Te nowsze mi nie podchodzą, strzela mi się z nich gorzej.
Najgorsze to wybór tych proc. Jest ich strasznie dużo, i do każdej rzeczy musi byc inna. Bo białe, pellet, kulki na dystans 40-50 metrów, zanęta - to musi być inna proca, nie da się być skutecznym z jakąś 'uniwersalną'. Nie dość, ze guma gra tutaj rolę, to na dodatek mieszek lub kosz.

Na pewno warto zamykać procę do pudełka, bo guma słabnie, zwłaszcza wystawiona na działanie słońca lub wody (tak jak amortyzator w tyczce). Dziwi mnie problem z tymi dużymi procami, bo wyglądają strasznie solidnie.
Lucjan

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 12.10.2015, 05:55 »
Mi niestety przy czerwonej procy Drennana pękł element łączący gumę z proca , ta tulejka z tworzywa i chyba nie ma opcji dokupić tego elementu :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #32 dnia: 12.10.2015, 07:34 »
Ja niedawno taką zakupiłem. Jeszcze nie sprawdzałem jak daje. Jak ktoś ma taką samą to prosze napisac jak sie z niej strzela

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #33 dnia: 12.10.2015, 20:12 »
Masz zatem Jurku taką samą jak ja. Tylko ja mam zieloną (słabszą).
Skłamałbym, gdybym napisał, że miotam kulami prze każdej możliwej okazji. W ciągu sezonu postrzelam może z 5-10 razy. Warto jednak dodać, że miałem do czynienia z kilkoma różnymi procami do kul zanętowych i z tej procy jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 12.10.2015, 20:17 »
Mam też zieloną ,polecam choć trochę denerwuje mnie odwijanie mieszka po strzale
Staś
Klasyczny Feeder

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 12.10.2015, 20:19 »
A jaką pod kulki z żółtej wyciskarki Prestona. Nie było pytania już wiem Match katy chyba.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 12.10.2015, 20:49 »
Masz zatem Jurku taką samą jak ja. Tylko ja mam zieloną (słabszą).
Skłamałbym, gdybym napisał, że miotam kulami prze każdej możliwej okazji. W ciągu sezonu postrzelam może z 5-10 razy. Warto jednak dodać, że miałem do czynienia z kilkoma różnymi procami do kul zanętowych i z tej procy jestem zadowolony.

Tak Mateo, tylko ja jej jeszcze nie używałem.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #37 dnia: 12.10.2015, 20:59 »
Mi niestety przy czerwonej procy Drennana pękł element łączący gumę z proca , ta tulejka z tworzywa i chyba nie ma opcji dokupić tego elementu :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Możesz zrobić zdjęcie jak to wygląda jakieś zbliżenie , domyślam się o co ci chodzi. Zdjęcie by rozwiało moje domysły. Jeśli jest to co myślę to bym podsunął ci pomysł jak to naprawić.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #38 dnia: 12.10.2015, 21:00 »
Używał ktoś z Was procy Guru? Np. takiej jak ta :http://www.ebay.co.uk/itm/Guru-NEW-Carp-Fishing-Adjustable-Incredible-Pult-Green-Distance-Pellet-Catapult-/291246684152?hash=item43cfa7b7f8
Zastanawiam się właśnie też nad zakupem
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #39 dnia: 12.10.2015, 21:07 »
A jaką pod kulki z żółtej wyciskarki Prestona. Nie było pytania już wiem Match katy chyba.
Ja te wałki to ręką rzucam pod spławik. Choć teoretycznie też by można było je tą procą do kul wystrzelić. Ale taki wałek to pewnie równo nie poleci.
Ja zawsze robię kule tym przyrządem do robienia kulek Nash Deliverance Ball Maker i potem jeszcze je ręką mocno dociskam, jeśli strzelam daleko.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 12.10.2015, 21:08 »
JA mam czerwoną z Drennana, do 60 metrów, i jest po prostu mega. Nawet udaje mi się ładnie celować, po prostu rewelka.

W innych procach czasami pęka siatkowy kosz ( z tych słabszych), ja tak mam  ale i proca ma z cztery lata. DO białych używam Team England i jak na razie jest po prostu idealna. Te nowsze mi nie podchodzą, strzela mi się z nich gorzej.
Najgorsze to wybór tych proc. Jest ich strasznie dużo, i do każdej rzeczy musi byc inna. Bo białe, pellet, kulki na dystans 40-50 metrów, zanęta - to musi być inna proca, nie da się być skutecznym z jakąś 'uniwersalną'. Nie dość, ze guma gra tutaj rolę, to na dodatek mieszek lub kosz.

Na pewno warto zamykać procę do pudełka, bo guma słabnie, zwłaszcza wystawiona na działanie słońca lub wody (tak jak amortyzator w tyczce). Dziwi mnie problem z tymi dużymi procami, bo wyglądają strasznie solidnie.

Co do siatkowego mieszka to fakt to straszna lipa. Ja osobiście polecam mieszki firmy Stonfo. Super trwałe i świetnie się je mocuje na gumach. Używam kilka lat i naprawdę rewelacja. Dodatkowo były w przystępnej cenie. Co do przechowywania proc zdecydowanie pokrowce. Ja swój zrobiłem na miarę 8). Nawiązałem kontakt z osobą co robi różne pokrowce wędkarskie i po przedstawieniu projektu wykonała mi pokrowiec na procę. Mam go do dziś kupę lat już, i jest super. Cena w porównaniu ze sklepowymi zdecydowanie atrakcyjniejsza.
Grzegorz > Kołobrzeg

Online mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 12.10.2015, 21:09 »
Ja te wałki to ręką rzucam pod spławik. Choć teoretycznie też by można było je tą procą do kul wystrzelić. Ale taki wałek to pewnie równo nie poleci.
Ja zawsze robię kule tym przyrządem do robienia kulek Nash Deliverance Ball Maker i potem jeszcze je ręką mocno dociskam, jeśli strzelam daleko.

Też korzystam z przyrzadu Nasha, jest świetny.
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #42 dnia: 12.10.2015, 21:26 »
Mam i korzystam z Ball Makera od dawna,ale jesienią i wiosną potrzebne są mniejsze ilości zanety i delikatniejsze podanie pod drugi brzeg,wtedy korzystam z Prestona a na zestaw idzie oliwka,stąd moje pytanie bo ręką nie dorzucę i to jeszcze celnie
Staś
Klasyczny Feeder

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 12.10.2015, 21:37 »

No to jest nas dwóch ,w niedzielę w zielonej pękła mi właśnie ta tulejka. Od biedy można zawiązać gumę przez oczko z którego wyłamało się mocowanie i jakość strzelać (próbowałem, da się).
Pozdrawiam
Jacek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #44 dnia: 13.10.2015, 05:40 »
Mam i korzystam z Ball Makera od dawna,ale jesienią i wiosną potrzebne są mniejsze ilości zanety i delikatniejsze podanie pod drugi brzeg,wtedy korzystam z Prestona a na zestaw idzie oliwka,stąd moje pytanie bo ręką nie dorzucę i to jeszcze celnie
Jest na alledrogo promocja na ballmaker 20mm za 40 z wysyłką już.

Sam poważnie się zastanawiam bo mam 40mm i chętnie kupiłbym mniejszego.

Łukasz

Mazovia Fishing Team