Autor Wątek: Rapid Baits  (Przeczytany 9754 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Rapid Baits
« Odpowiedź #15 dnia: 17.03.2016, 21:57 »
Mi też się to wydało dziwne... Przecież ten pellet może się przy namaczaniu rozpuścić... No nic, może ktoś jeszcze ma inny ciekawy pomysł :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #16 dnia: 17.03.2016, 22:05 »
Ja bym to traktował raczej jako coś co tworzy chmurę. Zastanowiłbym się, czy nie dodać tego np. do torebki PVA z innymi pelletami. Taka myśl na szybko ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 17.03.2016, 22:20 »
Dzisiaj dotarł do mnie ten pellet o smaku czerwony robak . Jest on nagrodą za trzecie miejsce w konkursie zdjęcie miesiąca. Robiłem testy w akwarium z rybkami, tem. wody 27 minut. Do całkowitego rozpuszczenia potrzebował około 15 minut, przy czym nie leżał nieruchomo na dnie gdyż cały czas podkubywały go ryby ;D Co ciekawe, twardy granulat, świeżo wrzucony, rybki brały do pyska i wypluwały, gdy się rozpuszczał pewniej go połykały :D
Myślę, że pellet śmiało można dodawać do sprawdzonego miksu do metody, szkody nie zrobi, zwłaszcza, że jest na bazie mączek rybnych. Trzeba spróbować nad wodą :D

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #18 dnia: 17.03.2016, 22:27 »
No ja nie już nie rozumiem... napisane jest, że potrzebuje 2 minut do rozpuszczenia, a w testach Macieja wychodzi inaczej. No nic. Daj nam proszę znać jak się spisał nad wodą :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 17.03.2016, 22:34 »
W niedzielę prawdopodobnie pojadę na ryby to spróbuję. Mam jeszcze to przetestowania zanętę do metody Lorpio ;D Ten pellecik jest tak drobny, że nie widzę możliwości ani potrzeby, by go wstępnie domaczać. Po prostu do gotowego miksu dosypie pewną ilość suchego granulatu i zobaczę jak to się zachowa. Zrobię próbę przy brzegu, tam gdzie łowię jest czysta woda. Jest tylko jeden problem, na mojej żwirowni ryby jeszcze nie ruszyły, byłem już trzy razy tam w tym roku i kończyłem blankiem. Mam obawy, ze może być i tym razem podobnie :D Jednak na komercję w niedzielę nie mam ochoty, za dużo wiary ;)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 17.03.2016, 22:39 »
Mi może też się uda w niedziele wytestować ten pellecik. Wezmę pewną ilość nad wodę i coś z nim zdziałam :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 17.03.2016, 22:40 »
I jeszcze jeden szczegół. W akwarium pellecik znikł całkowicie za sprawą pielęgnic, kirysków i glonojada :D Zrobiłem próbę w kieliszku z chłodną kranówą. Po 40 minutach, owszem granulat się rozpuścił ale na drobny pyłek na dnie naczynia, woda zmieniła kolor, zmętniała. Sorki za brak zdjęć, ale za niedługo do pracy jadę i nie znalazłem na to czasu.

Offline toms2m

• Ekspert
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #22 dnia: 17.03.2016, 22:45 »
Ten pellet to nic innego jak pomniejszona wersja pelletu z tandem baits http://tandembaits.com/pellet-karpiowy-8mm-5kg.html który po rozpuszczeniu robi coś na podobieństwo małej chmurki albo po prostu zanęty. Osobiście używałem go do mieszania normalnych pelletów z ziarnami. Ogólnie rzecz biorąc ten z TB ani nie pachnie, a co do składu to też pewnie nic szczególnego jak za 5 kg płacimy 30 zł :D Ten z Rapid Baits może się sprawdzić do woreczków PVA i ze składu mogę przypuszczać, że dobry na chłodniejsze pory roku, dzięki swojej zawartości tłuszczu.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 17.03.2016, 22:51 »
Też od razu pomyślałem o torebkach PVA. Jeżeli łowi się z zestawem z koszykiem, można robić pakunki wielkości złotówki i dodawać na hak. Sam pellet na pewno będzie dobrym dodatkiem do miksu do koszyka, do Metody jednak trzeba popróbować...

Lucjan

Offline toms2m

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 17.03.2016, 22:55 »
Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy z tym pelletem i foremka to: wsypanie normalnie namoczonego pelletu na dno foremki, później ten pellet bezpośrednio z pudełka, aby miał jak najmniejszy kontakt z woda-wilgocią i na samą góre znów to przysypać zwykłym pelletem i mocno ścisnąć.

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 17.03.2016, 22:58 »
Ten pellet to nic innego jak pomniejszona wersja pelletu z tandem baits http://tandembaits.com/pellet-karpiowy-8mm-5kg.html który po rozpuszczeniu robi coś na podobieństwo małej chmurki albo po prostu zanęty. Osobiście używałem go do mieszania normalnych pelletów z ziarnami. Ogólnie rzecz biorąc ten z TB ani nie pachnie, a co do składu to też pewnie nic szczególnego jak za 5 kg płacimy 30 zł :D Ten z Rapid Baits może się sprawdzić do woreczków PVA i ze składu mogę przypuszczać, że dobry na chłodniejsze pory roku, dzięki swojej zawartości tłuszczu.

Nic szczególnego ? Uważam przeciwnie :D Za 3 dychy masz pięć kilogramów bazy do nęcenia. Dodajesz konopie, kuku, rzepik, kulki pokruszone lub w całości i zalewasz dipem. Idealna bomba na karpia, czy to do pva czy wywózki :D
Chyba się przyjrzę temu TB ;D

Offline toms2m

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 17.03.2016, 23:05 »

Nic szczególnego ? Uważam przeciwnie :D Za 3 dychy masz pięć kilogramów bazy do nęcenia. Dodajesz konopie, kuku, rzepik, kulki pokruszone lub w całości i zalewasz dipem. Idealna bomba na karpia, czy to do pva czy wywózki :D
Chyba się przyjrzę temu TB ;D

Jeden rabin powie tak, inny powie nie :D Często stosowałem go właśnie tak, jak piszesz, na komercjach dawał radę, ale na dzikich wodach przyciągał więcej drobnicy, która to wyżerała. Raz na zasiadce po 2 dniach nęcenia tym pelletem i ziarnem nie miałem nic szczególnego, przez to, że co chwilę jakiś leszcz lub płotka zahaczyła się o hak, miałem dziwne wrażenie, że większe ryby albo go omijały, albo nie miały jak się dopchać przez mniejsze. Po odrzuceniu z mieszanki tego pelletu przyszły w końcu konkrety O:)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 17.03.2016, 23:21 »
Dzięki za konkretną odpowiedz :thumbup: ;)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 01.06.2016, 02:06 »
Koledzy, jako że w konkursie –„ Zdjęcie miesiąca …” naszym głównym sponsorem jest Rapid Baits i to on, co miesiąc daje nam  nagrody,postanowiłem troszkę przybliżyć Wam, co takiego dostają nasi zwycięscy. Oto krótki opis, jaki dostałem do czerwcowych nagród:

Zupełna nowość- Spirit Pellet CSL 2mm - Jako pierwsi w Europie opracowali Pellet CSL. Pellet oparty na cząstkach fermentowanej kukurydzy powstałych w procesie produkcji CSL liquid. To bardzo bogaty w aminokwasy, cukry, drożdże i witaminy niezwykle aromatyczny składnik, który wchodzi w skład naszego pelletu. Całkowicie naturalny bez żadnych ulepszaczy i dodatkowych aromatów. Ten niewiarygodny pellet nie da się porównać z żadnym, jaki dotychczas używaliście. Wszyscy dobrze wiemy jak dobrym i sprawdzonym dodatkiem jest CSL liquid - teraz cała jego „tajemnicza moc” została zamknięta w granulce pelletu. Ważnymi składnikami CSL pellet są witaminy z grupy B, witamina A i E oraz mikroelementy tj. cynk, mangan, miedź, żelazo, selen. Pellet jest ważnym źródłem niezbędnych aminokwasów, a w szczególności lizyny, metioniny z cysteiną, tryptofanu i treoniny. Produkt cechuje się wysoką zawartością białka, która sięga od 30 do 40% w suchej masie. Jego niewielki rozmiar sprawia, że świetnie sprawdza się w technice łowienia Feeder Method. Dostępny także o smaku truskawki.

Rapid Baits Pop-up Mix - kulki pływające o średnicy 10-15mm lub 15-20mm (zależnie od smaku). Doskonale spisują się w mocno zamulonych i zarośniętych wodach. Dzięki zastosowaniu specjalnych składników kulki świetnie pływają. Nadaję się idealnie do tworzenia różnorodnych zestawów karpiowych, zwłaszcza na bardzo płochliwe i ostrożne karpie.

Spirit Soft Pellet- Miękki i wilgotny pellet, idealny do połowów na metodę. Wygodne, zamykane opakowanie sprawia, że może być używany wielokrotnie, nie tracąc przy tym swojego aromatu. Dostępny w 4 sprawdzonych smakach: kukurydza, truskawka, wanilia i halibut.

Rapid Baits Hook Pellets Premium (Smell and Taste) - Pellet haczykowy - smakowy z otworem. Seria Premium. Unikalna receptura pelletu powoduje, że jest on bardzo chętnie wykorzystywany w metodzie włosowej. Dodatek wysokoenergetycznych składników powoduje znaczne wydłużenie czasu rozpuszczania w wodzie. Nasz pellet zawiera specjalnie dobrane składniki smakowe, dzięki czemu jest niezwykle skuteczny. Dostępny w 6 smakach.
Robert