Autor Wątek: Feeder 10 ft all-rounder ('cena nie gra roli')  (Przeczytany 9062 razy)

Offline djbaloon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Feeder 10 ft all-rounder ('cena nie gra roli')
« Odpowiedź #15 dnia: 15.01.2019, 09:55 »
A Drennan Ultralight Bomb and Feeder 10-11ft? Też fajny kijek do dłubania, a i około 7 kg karpikowi też dała radę.
Pozdrawiam Marcin ;-)

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #16 dnia: 15.01.2019, 12:30 »
N3su,mój błąd.To jest Super Ultegra AX 3.35 m/11ft 
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 210
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #17 dnia: 15.01.2019, 12:55 »
Zazdroszczę takiego dylematu. Jaką wędkę wybrać mając nieograniczony budżet. Myślę, że jaką byś nie wybrał z najwyższej półki to będziesz zadowolony. Ja będąc na Twoim miejscu, brałbym Daiwa Turnament  SLR.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15.01.2019, 14:26 »
Tyle że SLRki zaczynają się od wersji 11ft, a autor chyba poszukuje 10tki :) Chociaż nie wiem nie znam sie ;D :fish:

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 15.01.2019, 15:01 »
Zgrozik - miałem kiedyś kilka Acolit-ów w ręku - podobały mi się wtęczas. Ale nie wiem co teraz będę o nich sądził - nie wiem czy to tego szukam. Pojadę na dniach się przekonać. 

Wiem że napewno szukam trzy metrówki, no max 3,05

Jeśli chodzi o kij z dopalaczem to myślałem bardziej o 'medium size' od Drennan-a 

DJ - do takiego typowego dłubania mam starego mini F1 9ft, kij z przed dekady o grubości blanku zbliżonej do papierosa. Smukły i delikatny, ale karpikowi 5 kg też da rady, choć rzucanie nim na 30 m to katusze, zwykle używam go do łowienia na max 15 metrach.

Michał dzięki za filmiki i przekrój twojej stajni w tym rozmiarze. Nie masz przypadkiem filmiku z tą Superą :)

Bo oprucz tego z Preston-a nic nie mogę znaleźć.

Co do TRICAST to mam znajomego który ma ich kije do Dutch Method. Ja mu coś powiem o Prestonie to mnie wyśmiewa że to chińczyk z UK paszportem, a tricast to..., i... i jeszcze.... taka prawdziwa wędka. Pamiętam że szukałem czegoś krótkiego dla siebie. Jak zapytałem go co o tym sądzi to odpowiedział że to już nie jest ta sam tricast - i bądź tu mądry

Co do tej wędki od Guru, to tu skupiam się bardziej nad samą polityką firmy i ich komercyjnymi założeniami. Bo choć przy moim zakupie 'kwota nie gra roli' to nie chce mi się wierzyć że ta wędka potrafi czarować. Całe to gadanie że 'to nie jest wędka Daiwy, a tylko jest zrobiona w ich fabryce, gdzie team ekspertów od Guru zagarnoł fabrykę dla siebie by stworzyć tą wędkę idealną' jest jak dla mnie grubymi nićmi szyte. Bo że niby team ekspertów robiący akcesoria wędkarskie, zrobił coś leprzego niż eksperci Daiwy znający się na obrubce węgla, robiący to od lat - nie kupuję tego. W firmie w której pracuję od ponad 10 lat też mamy odbiorcę który sprzedaje nasze produkty cztery/pięć razy drożej niż inni nasi odbiorcy. To to samo tylko że ładniej opakowane i zareklamowane. A ludzie się tym zachwycają, i wieżą że to droższe jest lepsze. Najśmieszniejsze było to że pewnego razu dwa produkty mojej firmy trafiły do programu telewizyjnego, i pewni znani experci zachwycali się tym drogim a krytykowali ten tani . Nie ujmując zasług firmie Guru, bo bez wątpienia ona i jej sprzęt jest super. Ale ja osobiście chyba odpuszczę sobie jej wędki. Choć kto wie może jak trafi w moje ręce to mnie oczaruje ten kij. Choć podejrzewam że w najbliższym roku Guru zrobi kij równie dobry, bo nie pozwolą sobie zepsuć marki, ale za o wiele bardziej przystępną cenę. 

Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 15.01.2019, 15:13 »
Tyle że SLRki zaczynają się od wersji 11ft, a autor chyba poszukuje 10tki :) Chociaż nie wiem nie znam sie ;D :fish:
No i bardzo dobrze,bo dzięki tym 30 cm różnicy,odpuści sobie tĄ Daiwa i dzieki temu zaoszczędzi trochę kasy,bo te SLR-ki są strasznie drogie. :D A z tego co widzę na równie drogiego Aventusa też nie ma ochoty się szarpnąć :D Jest jeszcze Mikado UV Method Feeder 305 cm jakby co :D :D :P

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15.01.2019, 15:13 »
Jak poczekasz do wiosny to coś Ci nakręcę z Superą :) Na tą chwilę nic nie mam..

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 15.01.2019, 15:15 »
No i bardzo dobrze,bo dzięki tym 30 cm różnicy,odpuści sobie tĄ Daiwa i dzieki temu zaoszczędzi trochę kasy,bo te SLR-ki są strasznie drogie. :D A z tego co widzę na równie drogiego Aventusa też nie ma ochoty się szarpnąć :D Jest jeszcze Mikado UV Method Feeder 305 cm jakby co :D :D
Nie powiem złego słowa na UV

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 15.01.2019, 15:18 »
Jak poczekasz do wiosny to coś Ci nakręcę z Superą :) Na tą chwilę nic nie mam..
Nie znęcaj się nade mną, mam czekać do wiosny.
Filmik będzie mile widziany

Dołączę fajny z moim poprzednim kijem

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 15.01.2019, 15:31 »
Nie powiem złego słowa na UV

Ja też nie,bo to mój kij do methody.Ale ja na podajnik łowię bardzo rzadko,więc nic bardziej wyszukanego nie jest mi potrzebne.Jak na te 130 zl,które za niego dałem to rewelacja kijek. Takze dylemat masz rozwiązany.Dzięki mnie zaoszczędziłeś jakieś 1000 zł na zakupie nowej wędki :D Nie ma za co :D

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 15.01.2019, 15:49 »

Oj Krystian... Cosik mi się wydaje że to z Rybołówki ten jesiotr☺ Ja na niej picera Daiwy ćwiczę

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #26 dnia: 15.01.2019, 19:07 »
A jakich bonusów się spodziewasz? Pytam, bo z rybami do 7-8 kg poradzi sobie właściwie każda dziesiątka.

Sam postawiłbym na Acolyte Plus lub Sphere.

Acolyte to bardzo szybki blank, który momentalnie gaśnie. Fajnie się ładuje, a zarzuty są celne. Mimo głębokiego (ale nie pełnego) ugięcia fajnie pracuje pod większą rybą. Niejednokrotnie pod brzegiem karpie rzędu 4-5 kg podnosiłem siłą z dna z zablokowaną szpulą kołowrotka. Wędka wygięta pod kołowrotek, a ryba bez szans. Można się wtedy zdziwić ile ta wędka może wytrzymać. :)

Supera to moim zdaniem mocna wędka, przeznaczona raczej na komercje. Jakoś nie pasuje mi do poławiania małych ryb.
Kuba

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #27 dnia: 15.01.2019, 19:18 »

Oj Krystian... Cosik mi się wydaje że to z Rybołówki ten jesiotr Ja na niej picera Daiwy ćwiczę

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
Tak, to Rybołówka.

Offline jazgarek

• Reputacja: 119
« Odpowiedź #28 dnia: 15.01.2019, 19:40 »
BTW. Michał opisał również Speedmastera. I może ten opis nieco rozwinę. Tym feederem spokojnie osiągniemy dystans 40 m. Dorzucimy nawet i do 45 metra. Problem leży w celności - jest przeciętna. Po prostu im więcej siły tym mniej dokładności.

Co do samej wędki - jest naprawdę wyjątkowa. Tak pięknego, głębokiego ugięcia nie oferuje żadna ze znanych mi wędek. Bardzo przyjemny, mięsisty blank ugina się właściwie pod kołowrotek. Jest to kijek mega wygodny, ma bardzo krótki dolnik kończący się znacznie przed łokciem. Co jest raczej rzadkością, bo producenci wolą wydłużać dolniki w nieskończoność by poprawić wyważenie. W przypadku Speedmastera długi dolnik nie jest potrzebny - kijek mimo krótkiego dolnika świetnie wyważa kołowrotek o masie +/- 300 g.

Kapitalna zabawka. Poradzi sobie z rybami do 7 - 8 kg. Niestety większe nie dają dużych szans, a skuteczność holu to loteria.

Co do Monstera - mam 11 ft. I jeśli dycha jest podobna to zdecydowanie warto.

Kuba

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 15.01.2019, 22:36 »
Mowa o tym kiju?