Witam wędkarską brać. Po tym jak tydzień temu złamałem mój ulubiony kij, zwracam się do Was z prośbą o radę w wyborze jego następcy. Kij którego poszukuje ma być jak najbardziej uniwersalny. Ma fajnie pracować podczas odławiania karasi, krąpików czy też płotek. Ale ma sobie również dobrze radzić przy bonusowej rybie. Kij ten nie może mieć problemów z regularnym umieszczeniem podajnika poza granicami czterdziestu metrów. I co najważniejsze - wymiary tego kija muszą się znajdować w granicach trzech metrów.
W tych poszukiwaniach wybrałem się do mojego lokalnego sklepu, mając nadzieję że będzie jeszcze w sprzedaży mój Preston Mini Plus 10, ale niestety nie było. W zamian zwróciłem uwagę na kij o podobno tym samym blanku

Preston Supera 10
Kij bardzo przyjemny, szybki, o bardzo ładnie uformowanym dolniku dzięki czemu fajnie się trzyma go w ręce. Po krótkiej zabawie zacząłem jednak wątpić w możliwości tego kija przy holu ryby w granicach 10 kg. Mam nadzieję że jakiś użytkownik rozwieje moje wątpliwości, bo wędka jest naprawdę piękna. (Cena €210)
Drugim kijem z tej stajni był

Preston Monster Carp Feeder 10
Równie fajny kijek, ładnie wykonany, cieszący oko, ale w jego akcji na sucho było coś co mnie nie przekonywało. Całkowicie tego dnia mnie nie przekonał jego lżejszy brat Monster Quiver Ultralight 10 - może i fajny kij do odławiania karasi, leszczy, ale co z czymś większym...(Cena €120)
Chodząc wśród stojaków na wędki w moje ręce wpadła ciekawa opcja

Daiwa WindCast Picker 3m
Byłem bardzo mile zaskoczony tym kijem ze skromnym napisem 'picker'. Kij bardzo ładnie wykonany z ładną akcją, dość szybki i wydający się mieć zapas mocy której może pozazdrościć mu nie jeden carp feeder. (Cena €110)
I jako ostatni kij który przykuł moją uwagę tego dnia:

Maver MV-R 10ft - bez wątpienia zwycięsca (jak narazie). Kij smukły, szybki i z zapasem mocy a do tego bardzo fajnie wykonany. Jedynym minusem jest jego dolnik - prosty - przypominający kij od miotly. Poza tym zdaje się mieć dużo atutów. (Cena: €125)
To póki co wszystko co mogłem znaleźć w moim lokalnym sklepie. Na dniach mam zamiar udać się do innego sklepu w celu obejrzenia kija od Drennan-a Acolite Plus 10 ft i kto wie czego jeszcze.
Proszę Was o opinie oraz jakiekolwiek materiały na temat podanych przezemnie wędek.
Jakieś inne propozycje mile widziane! Wędki od Cresty i Frenzee sobie odpuściłem.
Za to znalazłem ciekawe opinie na temat wędki Middy ZX65 10ft feeder - wędka bardzo mnie zainteresowała niestety nie ma jej już nigdzie w sprzedaży.
Wędkę Guru też sobie odpuszczę - żeby ją kupić musiał bym najpierw ją dotknąć i...
Pomocy!
Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka