Autor Wątek: Najlepsza wędka feederowa dostępna na rynku?  (Przeczytany 13122 razy)

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Najlepsza wędka feederowa dostępna na rynku?
« dnia: 23.01.2019, 19:19 »
Witam, jestem ciekaw jakiego feedera uznajecie za najlepszego dostępnego na rynku, do dystansowego łowienia na jeziorze? Nie chodzi o cenę, a o wykonanie (przelotki, waga, praca) uniwersalność (karpie, leszcze, karasie) i odległość rzutu.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Najlepsza wędka feederowa dostępna na rynku?
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2019, 19:29 »
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy.
Sam mam sporą kolekcję feederów jak Shimano Speedcast, Fireblood, Beastmaster DX, Forcemaster AX Commercial czy tańsze jak Mikado UV i nie widzę znaczącej różnicy w użytkowaniu.
Każdy kij ma inną charakterystykę, a jakość wykonania jest stosowna do danej ceny.
Gdybym Ci dał w ciemno na rybie Mikado UV i Speedcasta to nie odczułbyś różnicy.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2019, 19:31 »
Sprawa jest banalnie prosta! Cena+jakość wykonania+szybka akcja plasują Robinsona Diplomata 3,90 m CW 40-120 gramów na wysokim pudle.

Proszę uwierzyć, nie mówię tego jako tester marki Robinson, ale jako prosty wędkarz, który zęby zjadł na wieluuuu feederach.
Polecam udać się do sklepu i pomacać te Diplomatki ;)

Offline marek25

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2019, 19:44 »
Właśnie ostatnio sporo wertowałem w poszukiwaniu feedera, który nie był by pałą ani kluską, mało ważył, był celny przy dużych odległościach, i moim zdaniem bezkonkurencyjny na tle Drennanów, Matrixów itd. jest Italica Fortexa Thin Feeder 12-13 ft.

Offline pawel899

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.01.2019, 19:55 »
Dla każdego coś innego. To co dla jednego jest najlepsze dla kogoś innego nie.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2019, 20:00 »
Ekspertem ciężko mnie nazwać ale stawiam na … Mikado Ultraviolet - nie znam wędkarza, który trzymał w rękach, używał, rzucał i holował i coś złego powiedziałby o tej wędce. Próbowałem 3 "markowych" topowych wędek, po złamaniu UV (nad wodą próbowałem) i były gorsze. UV - dla mnie TOP, chociaż wielu wędek nie trzymałem nawet w rękach - chyba na świecie nie ma człowieka, który mógłby wypróbować choć połowę zachwalanych.
Dużo zależy też od indywidualnych preferencji czy cech fizycznych - wzrostu, siły, długości ręki, techniki rzutu - moim zdaniem nikt nie może stwierdzić jednoznacznie "to jest najlepszy feeder na świecie".

Offline marek25

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2019, 20:06 »
Dla każdego coś innego. To co dla jednego jest najlepsze dla kogoś innego nie.

Moja ocena czegokolwiek wynika z wnikliwej analizy produktu, a nie urojenia, bo akurat to mam i wydaje mi się naj.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.01.2019, 20:28 »
Powiem tak nie istnieje feeder najlepszy na świecie ;) To zależy czego ty wymagasz od kijka, i tak go szukasz, żeby tobie pasował idealnie. I wcale nie jest powiedziane, że im droższy tym będzie lepszy :beer:

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 23.01.2019, 20:39 »
Ta, która będzie dla mnie najlepsza. Po prostu ma mi leżeć i spełniać moje oczekiwania nieważne czy to XXX, czy XXXX złotych. Każdy ma swoje preferencje. Dla mnie pod typowy dystans od lat nr 1 Zammataro Masterpiece II 4,2 m 155 g. Mimo, że miałem sporo innych wędek, dalej uważam tego leciwego już Balzera za najlepszy kij do longa na rynku.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 23.01.2019, 20:44 »
Ta, która będzie dla mnie najlepsza. Po prostu ma mi leżeć i spełniać moje oczekiwania nieważne czy to XXX, czy XXXX złotych. Każdy ma swoje preferencje.
I chyba tyle w temacie :) :bravo: :thumbup:
Pozdrawiam,
Maciek

Offline marek25

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 23.01.2019, 20:45 »
Nie mówię, że jest najlepszy na świecie, ale spójrz do pierwszego postu - karasie, liny, karpie, duże odległości. Przy takich wymogach wędka musi posiadać wiele cech, którym w tym wypadku na dzień dzisiejszy, według mojej oceny, sprosta jedynie Italica. Poczytaj, pooglądaj, daj przykład czegoś lepszego, chętnie się z tobą zgodzę jak znajdziesz coś lepszego.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 23.01.2019, 21:02 »
dzień dzisiejszy według mojej oceny sprosta jedynie italica.
Jakieś konkretne argumenty za wspomnianą wędką, bo jak na razie to Twoja subiektywna ocena.
Każdy może podać w ten sposób przykład dowolnej wędki twierdząc, że jest najlepsza. Czym bije na głowę Drennana, Prestona, Guru czy Flagmana. Suche opisy z internetu na zasadzie kopiuj wklej nie przemawiają do mnie.
Adam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 23.01.2019, 21:05 »
… Mikado Ultraviolet - nie znam wędkarza, który trzymał w rękach, używał, rzucał i holował i coś złego powiedziałby o tej wędce
Mam UV <90 ponad 10 lat. Ten wciąż produkowany model z 5-cioma szczytówkami. Wybitnie mi nie leży. Sztywna pała na rzuty do 40 m małym podajnikiem. Za małe przelotki do dalekich rzutów. Ale to jak widać sprawa indywidualna. Ja wolę bardziej delikatne wędeczki i lubię jak się wyginają pod 5 kg karpiem prawie całe. Inni pewnie wolą sztywniejsze o szybkiej akcji.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline marek25

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 23.01.2019, 21:34 »
Jakieś konkretne argumenty za wspomnianą wędką, bo jak na razie to Twoja subiektywna ocena.
Każdy może podać w ten sposób przykład dowolnej wędki twierdząc, że jest najlepsza. Czym bije na głowę Drennana, Prestona, Guru czy Flagmana. Suche opisy z internetu na zasadzie kopiuj wklej nie przemawiają do mnie.

Ale ja nie zamierzam cię przekonywać, napisałem chyba wyraźnie - pooglądaj, poczytaj (suche opisy z Internetu), a to ci już wystarczy do wstępnej oceny, waga, praca. Rozumiem, że mój post mógł urazić posiadaczy Drennanów, Matrixów, Prestonów, ale akurat dla mnie tych trzech producentów niczego szczególnego nie prezentuje. Albo bat, albo klucha, albo pała, lub też wszystkiego po trochu. Ale jak napisałem, to tylko moje zdanie i nikogo do niczego nie namawiam. Zresztą jeden lubi blondynki, inny brunetki, a trzeci rude. A inny bierze co się trafi i się zachwyca. Tak samo z wędkami, no ale wszystko jest kwestią gustu lub indywidualnych potrzeb.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 23.01.2019, 23:09 »
Podobnie jak z kołowrotkami jest Shimano a potem długo długo nic :P
Z wędziskami jest podobnie  Daiwa Tournament a potem ..... ;D
Nie ma wędzisk najlepszych na świecie, każde może być najlepsze dla jednego a dla drugiego już zwykłym kijem od miotły. :)

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "