Autor Wątek: Metoda - spostrzeżenia i wnioski  (Przeczytany 81340 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Metoda - spostrzeżenia i wnioski
« Odpowiedź #90 dnia: 09.03.2015, 19:36 »
Ja robię tak jak Luk na swoich filmach, trochę mixu na dno foremki, później haczyk z przynętą tak aby ta znajdowała się na środku podajnika, zasypuje do końca mixem, formuję i do wody.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 09.03.2015, 19:43 »
W moim przypadku sprawdziło się dopalanie pelletu, bosterem MVDE miałem dobre efekty na "dzikich" wodach PZW.
Używam koszyków GURU pellet feder. 
http://www.tackleguru.com/matchfishingtackle/method_and_pellet_feeders/pellet-feeder/

takiego czegoś używałeś może do tego pelletu ?
http://allegro.pl/marcel-vde-atraktor-zapachowy-pellet-250ml-okazja-i5076351553.html
Krzysztof

Offline zby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Świat poszedł do przodu...
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 09.03.2015, 23:36 »
tak, oprocz tego inne "smaki" tz sie sprawdzily.
Zby

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 19.06.2020, 23:26 »
Podczepię się pod wątek. Nie rozumiem jednej rzeczy w łowieniu na metodę. Jak się zarzuci podajnik method feeder to nie można przesuwać go po dnie tylko trzeba napręzyć żyłkę, abu szczytówka lekko się wygięła i czekać na branie? Czy może można przesuwać po dnie podajnik method feeder?
Marcin

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 19.06.2020, 23:34 »
Nie powinno się przesuwać podajnika. W metodzie zależy nam na tym, by przynęta znajdowała się na wierzchu kopczyka z zanęty. Przesuwając podajnik niszczymy ten układ.
Bartek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #95 dnia: 20.06.2020, 13:08 »
Podajnik musi upaść po łuku na dno i tak już tam pozostać. Obsypujący się miks lub pellet odsłania przynętę, która często wyróżnia się atrakcyjnością. Mówią, że to taka "wisienka na torcie". Ja często stosuję przynęty bardzo podobne do zanęty. I nazywam to "rodzynką w cieście". Ryba zasysając zawartość podajnika zasysa również nie wyróżniającą się przynętę. Przesunięcie podajnika burzy tą całą konstrukcję. Wtedy najlepiej wyciągnąć zestaw, naładować i zarzucić ponownie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #96 dnia: 20.06.2020, 20:50 »
Ja mam takie spostrzeżenie że duże ryby z komercji jesiotry czy karpie po kilkunastokrotnym złowieniu nie walczą zbytnie podczas holu, bo wiedzą że i tak trafią do wody z powrotem, czy to jest możliwe ?? Nie mówię tu o dużych komercjach gdzie ryby trafiają na haki rzadko ale o małych. Jak ostatnio jesiotra złowiłem to tak z 10 razy na pewno był złowiony sądząc po wyglądzie pyska.
Paweł

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #97 dnia: 20.06.2020, 20:56 »
Ja na dno foremki wsypuję trochę niedomoczonej zanęty. Na to przynętę, kulkę i zasypuję mieszanka 50/50 pellet z zanętą. Ta suchsza zanęta lekko smuży.

Offline LaRue

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #98 dnia: 20.06.2020, 23:42 »
Może to co napiszę nie znajdzie poklasku , ale sprawdza mi się często sposób , gdy przynęta leży poza podajnikiem w metodzie. Lubię zastosować przypony fluorocarbonowe, które są dość sztywne i wystawiają przynętę poza podajnik . Poza tym, po zbudowaniu dywanu zanętowego, przesunięcie zestawu nie przeszkadza mi w łowieniu ryb. Może to wynikać z podejrzliwości ryb , które wcześniej wpadły w metodową klasyczną pułapkę. Na jednym z filmów „Feeder Fans” można obejrzeć sposób nabijania podajnika, gdzie przynęta od razu w czasie wyrzutu umieszczona jest poza podajnikiem. Są dni, kiedy tylko takie podanie przynosi mi efekty. Więc nie zamykałbym się na kombinowanie :P

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #99 dnia: 21.06.2020, 07:19 »
Odnośnie przesuwania podajnika po dnie to często tak robię, gdy nie mam brań. I często po przesunięciu podajnika one następują.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #100 dnia: 21.06.2020, 19:56 »
Ciekawe spostrzeżenia :bravo: Warto popróbować.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #101 dnia: 21.06.2020, 23:27 »
Może to co napiszę nie znajdzie poklasku , ale sprawdza mi się często sposób , gdy przynęta leży poza podajnikiem w metodzie. Lubię zastosować przypony fluorocarbonowe, które są dość sztywne i wystawiają przynętę poza podajnik . Poza tym, po zbudowaniu dywanu zanętowego, przesunięcie zestawu nie przeszkadza mi w łowieniu ryb. Może to wynikać z podejrzliwości ryb , które wcześniej wpadły w metodową klasyczną pułapkę. Na jednym z filmów „Feeder Fans” można obejrzeć sposób nabijania podajnika, gdzie przynęta od razu w czasie wyrzutu umieszczona jest poza podajnikiem. Są dni, kiedy tylko takie podanie przynosi mi efekty. Więc nie zamykałbym się na kombinowanie :P

:thumbup: Kto nie kombinuje ten nie łowi :) Jasne, że nie należy odrzucać tego typu alternatyw, często może to być klucz do sukcesu. Zwłaszcza, że takie innowacje mogą wskazywać na jakieś wady samej Metody. Inaczej jest jak ktoś pisze, że tak należy łowić, wtedy można dyskutować :)
Lucjan

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #102 dnia: 22.06.2020, 00:11 »
No dobra. Tylu tutaj fachowców to zapytam. Często na metodę nie łowię. Póki co posiadam foremkę i podajniki od drennana, ale czasami zanęta przykleja się do foremki. Wiem, że przyczyną może być przemoczona zanęta, ale wydaje mi się, że nie była zła.
Które podajniki i foremki będą lepiej sobie z tym radziły?

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #103 dnia: 22.06.2020, 05:06 »
Kup sobie na allegro podajnik ARC lub CLASSIC od użytkownika zhibo, wpisz w wyszukiwarkę w jego sklepie "koszyk do metody" tylko ciężko jest dostać małe gramatury na allegro, najmniejsze ma 30 gram. To jest producent ale sprzedają te podajnik też inne sklepy ale trochę drożej. Ja żeby zmniejszyć obciążenie nawiercam ołów wkrętarką. Podajnik są tanie i bardzo dobre po 5 zł a, formy klikane po 9 zł a zwykle po 5 zł. Jakość bardzo dobra a trzy razy tańsze od markowych, ja jak wziąłem to do ręki to w szoku byłem że taka jakość jest za śmieszne pieniądze. Mają też swój sklep internetowy na stronie i też mają tam podjniki. Jak byś nie mógł znaleźć to napisz na, priva bo linków to chyba nie można podawać na forum.
Paweł

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #104 dnia: 22.06.2020, 05:17 »
No dobra. Tylu tutaj fachowców to zapytam. Często na metodę nie łowię. Póki co posiadam foremkę i podajniki od drennana, ale czasami zanęta przykleja się do foremki. Wiem, że przyczyną może być przemoczona zanęta, ale wydaje mi się, że nie była zła.
Które podajniki i foremki będą lepiej sobie z tym radziły?

Kup sobie foremkę od guru w wersji large i masz jedną do wszystkich podajników od Drennana po Prestona.
- Arek -