Jakie pytanie = taka odpowiedź - pierwszy raz czytam, słyszę, żeby ktoś szukał wędki na PZW.
Rozumiem szukać wędki, na jezioro, staw lub rzekę, na konkretny gatunek ryby, ale określenie wędka na PZW co to znaczy? Na Wisłę w Warszawie czy gliniankę na Śląsku?
A ja łowie na wodach czeskich - jaką wędkę mi polecicie?
basp28, chyba niepotrzebnie się nakręcasz, to jest forum z którego korzystają wędkarze (czy może lepiej zabrzmi Koledzy) w rożnym stopniu zaawansowania i wiedzy. Sądzę, że wielu czytając posty w poszczególnych tematach, operuje zwrotami "skrótowymi" typu komercja, wody PZW, feeder, picker itp, itp..., i moim zdaniem lepiej zwrócić się z "dopytaniem", niż "ścinać" Kogoś. Nie każdy może mieć taką wiedze i doświadczenie jak Ty.
Ja zdecydowałem się na zapisanie do Forum właśnie z uwagi na treści, które są tu przekazywane, porady, możliwość wymiany doświadczeń, wiedzy i mimo ze jestem najprawdopodobniej dłużej wędkarzem niż Twój Pesel to o wielu terminach, technikach i sposobach łowienia dowiaduje się tylko dzięki uprzejmości i wiedzy przekazywanej przez innych użytkowników Forum. Sorry, że może "wylewam" swoje spostrzeżenia właśnie w tym wątku, ale od pewnego czasu obserwuje jakieś dziwne "nakręcanie się" w odpowiedziach na pytania zwłaszcza tych mniej doświadczonych lub z krótszym stażem Kolegów.
To samo zrobił "arturinne", posłużył się ogólnikiem i tak po koleżeńsku, gdybym otrzymał taką odpowiedz, to pozostał by niesmak i zastanowienie czy jest sens dalej korzystać z forum , skoro jestem z góry "ścinany". Jeżeli zapytał źle - popraw Go, dopytaj. Nad Forum czuwają też moderatorzy i jeżeli "coś" jest nie tak poprawia to, lub przeniosą temat do innego działu, ewentualnie przypomną ze taki temat był poruszany i trzeba trochę wysilić się i samemu poszukać odpowiedzi.
Otwórzmy się trochę na innych, a będzie na pewno przyjemniej, przecież rozmawiamy o naszej pasji, o tym co nam sprawia radość i wsród takich ludzi chcemy, a przynajmniej ja chce przebywać. Trochę

basp28 i bedzie