Autor Wątek: Feeder do 200 zł - który?  (Przeczytany 13820 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Feeder do 200 zł - który?
« Odpowiedź #45 dnia: 23.07.2019, 20:02 »
Jak najbardziej się sprawdzi

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Mam na oku Ecusima Vi .. tylko się zastanawiam czy 4000 czy 6000 będzie optymalnym, uniwersalnym i przyszłościowym rozwiązaniem bo planuję prócz wspomnianego Jaxon Genesis Pro Method Feeder kupić też jakąś odległościówkę na spławik i w jednym miejscu mi piszą że Ecusima się nada do obu a w innym że nie...
Tak samo jak w jednym miejscu polecają Jaxon Genesis Pro Method Feeder a w drugim piszą żeby brać bez dopiska Method a ja nie wiem jaka różnica :-)
Do kompletu nie wiem czy brać 3,3m czy 3,6m jako sprzęt którym będę łowił zarówno na komercji jak i jeziorach/stawach, Zalewie Żyrardowskim , nad Bzurą i żadko ale możliwe że nad Wisłą. Nie wiem jaka długość i jakie CW będzie najbardziej uniwersalne a rybki planuję od małych do sporych, nie wiadomo co się złapie.

Offline belkowski28

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 23.07.2019, 20:40 »
Różnica między metod a bez są szczytówki w wersji metod mamy 1,2,3 oz w wersji zwykłej 2,3,4 oz.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 23.07.2019, 21:01 »
Różnica między metod a bez są szczytówki w wersji metod mamy 1,2,3 oz w wersji zwykłej 2,3,4 oz.
Muszę zgłębić bo jako zielonemu nic mi to nie mówi

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 23.07.2019, 21:02 »
Miałem Genesis MF 3,30 i to był świetny kijek w tym budżecie. Sądzę że najbardziej uniwersalny.  Stosowałem go głównie do metody, ale przy klasyku też się nim super lowilo Co do młynka to ja stosowałem pod nim rozmiar 2500 - 3000 (taka fanaberia) ale optymalnie to 4000 będzie w sam raz. Rozmiar 6000 wydaje mi się już za duży

Wysłane z mojego SM-T700 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 23.07.2019, 21:04 »
Muszę zgłębić bo jako zielonemu nic mi to nie mówi
To są oznaczenia ugięcia szczytówek. Im mniejsze oznaczenie w oz, tym delikatniejsza szczytówka

Patryk

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 23.07.2019, 21:12 »
To która wersja będzie odpowiedniejsza by mieć zapas na większą rybkę / mocniejsza?
Jedni piszą że różnicy brak, inni że jest. Świezak się gubi :D

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #51 dnia: 23.07.2019, 21:14 »
I warto wspomnieć że chodź kij fajny, to nie obskoczy Ci wszystkich łowisk jakie zakładasz. Na wody płynące raczej nie będzie to dobry wybór, może jakiś wolny kanał tak, ale już Wisła kategorycznie odpada. Z resztą nie chodzi o samego Jaxon Genesis Pro Method Feeder, bo po prostu jeszcze takiego kijka nikt nie stworzył którym oblowisz zarówno stawik jak i Wisłe...

Dlugosc i cw są zależne od warunków jakie masz nad wodą, koszyków jakie zamierzasz użyć, a także odległości.

Male zbiorniki, odległości do 45 metrów, podajniki do 40 gram, mini spomb, to wszystko udzwignie wersja 3,3 z cw 60 gram.

Jeśli dalej, mocniej, ciężej, to wtedy wersja 3,6 metra z większym cw.

Jeśli bliżej do 30 metrów, zdecydowanie wersja 2,7 metra, tak zwany picker, z cw max 40 gram. Tu chodzi o finezje, czułość, chodź uwaga, takim wedkom absolutnie nie brakuje pary by ciągnąć karpie, amury czy nawet jesiotry. Nie będzie to oczywiście hol siłowy, ale spokojnie te rybki są w jego zasięgu.

Przed zakupem niestety zdecyduj się który typ Cię interesuje. I pamiętaj zrobić sobie wizualizacje w głowie, wyobraź sobie swoją miejscówke nad wodą. Jeśli jest to woda położona w jakimś zarosnietym miejscu, z drzewami nad głową, nie pchaj się w nic dłuższego niż 3 metry.

Jeśli zaś zdecydujesz się łowić głównie na rzekach, to zapomnij o tym co napisałem, i wybierz sobie wędkę np Jaxon Genesis Feeder 3,6 lub 3,9 z cw 120-150 gram.

Pozdrawiam.

PS moje preferencje co do kołowrotków to rozmiar 3000 dla długości 2,7 - 3,0 oraz 4000 dla wszystkiego powyżej.

https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline belkowski28

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 23.07.2019, 21:18 »
Mam Genesis pro metod Feeder 3.0 i 3.3 i 2 kilowy karp to żadne wyzwanie. Weź pod uwagę że serwis Jaxona jest w miarę przystępny i bez problemów zamawiałem szczytówki i dostawa w ciągu 24 h.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 23.07.2019, 22:57 »
Jaki jest koszt kompletu szczytówek?

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #54 dnia: 23.07.2019, 23:14 »
Z doświadczenia wiem, ze czym dłużej się zastanawiasz, konsultujesz i weryfikujesz, tym trudniej dokonać wyboru. :D Po prostu idź do sklepu, a jeszcze lepiej kilku jak masz możliwość, pomacaj sobie, ze tak brzydko powiem jak najwięcej tych wędek sie da i wybierz tą, która Ci subiektywnie najbardziej pasuje. Potem sprawdź na internetach czy aby nie kosztuje mniej w sklepach internetowych i kup tam gdzie będzie najtaniej. Jeśli jesteś początkującym wędkarzem i sam do końca nie wiesz czego szukasz i czego powinieneś oczekiwać od wędki i w tej sytuacji zdajesz się na opinie innych, to ile tych opini usłyszysz, przeczytasz tyle będziesz miał dylematów :D 

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 23.07.2019, 23:23 »
Jaki jest koszt kompletu szczytówek?
Komplet szczytówek do Genesis MF kosztuje około 80zł z przesyłką

Patryk