Autor Wątek: Zestawy gruntowe na martwą rybkę  (Przeczytany 176691 razy)

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Zestawy gruntowe na martwą rybkę
« Odpowiedź #180 dnia: 06.11.2024, 12:22 »
Tak, zgadza się to nie jest tylko i wyłącznie działalność człowieka, nasza planeta niejednokrotnie przechodziła już tak zwane okresy lądolodu oraz okresy zielonego lądu. Dzieje się to sinusoidalnie,  nasz rodzimy węgiel kamienny powstawał w gorącym i tropikalnym klimacie, który około 350 mln lat temu panował na Górnym Śląsku... Temat globalnego ocieplenia to trochę śliski temat i część naukowców wycofuje się powoli z tych teorii.

Wy (akurat na Ciebie z cytatem padło) naprawdę nie ogarniacie czasu, w jakim coś naturalnie się dzieje...

Napisałem jak sądzę dość klarownie, że na zmianę temperatury na naszym globie nie ma wpływu tylko i wyłącznie czynnik ludzki. To było w odniesieniu do wycofywania się z pojęcia "ocieplania klimatu" a coraz częściej używania pojęcia "zmian klimatycznych". Nie neguję, że emisja Co2 nie ma tutaj znaczenia ;) Minimum Maundera 1645-1715, Minimum Wolfa (1200), Minimum Oorta (1010-1050) to daty globalnych ochłodzeń po których znów temperatura na ziemi rosła. Uważasz, że to wina emisji Co2? ;)
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2083
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #181 dnia: 06.11.2024, 12:38 »
Tak... Daty, które tu podałeś, są bardzo chwytliwe. A tak wyglądają naprawdę:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82a_epoka_lodowa

Tutaj jeszcze przy okazji wpadł mi w oko taki mały artykulik (Lohi - napisany na podstawie pracy naukowej, o której jest mowa w treści), który pokazuje, że właśnie mamy taką małą aktywność Słońca. Ale to jak to? Przecież właśnie te bicie rekordowych temperatur wszędzie na świecie to przecież nie przez człowieka, tylko aktywność Słońca jest wysoka! I to tylko dlatego! Tak czytałem u tych, co się znają i nie dają sobie nakręcić makaronu na uszy wielkim korporacjom, co zarabiają na zielonym ładzie!

https://cordis.europa.eu/article/id/31872-weaker-sun-would-not-slow-global-warming-say-researchers/pl

I jeszcze edit:

Tak, zgadza się to nie jest tylko i wyłącznie działalność człowieka, nasza planeta niejednokrotnie przechodziła już tak zwane okresy lądolodu oraz okresy zielonego lądu. Dzieje się to sinusoidalnie,  nasz rodzimy węgiel kamienny powstawał w gorącym i tropikalnym klimacie, który około 350 mln lat temu panował na Górnym Śląsku... Temat globalnego ocieplenia to trochę śliski temat i część naukowców wycofuje się powoli z tych teorii.

Wy (akurat na Ciebie z cytatem padło) naprawdę nie ogarniacie czasu, w jakim coś naturalnie się dzieje...

Napisałem jak sądzę dość klarownie, że na zmianę temperatury na naszym globie nie ma wpływu tylko i wyłącznie czynnik ludzki.

Nie wiem, czy znajdziesz gdziekolwiek idiotę, który by tak twierdził.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 127
« Odpowiedź #182 dnia: 06.11.2024, 14:29 »

Tutaj jeszcze przy okazji wpadł mi w oko taki mały artykulik (Lohi - napisany na podstawie pracy naukowej, o której jest mowa w treści), który pokazuje, że właśnie mamy taką małą aktywność Słońca. Ale to jak to? Przecież właśnie te bicie rekordowych temperatur wszędzie na świecie to przecież nie przez człowieka, tylko aktywność Słońca jest wysoka! I to tylko dlatego! Tak czytałem u tych, co się znają i nie dają sobie nakręcić makaronu na uszy wielkim korporacjom, co zarabiają na zielonym ładzie!

https://cordis.europa.eu/article/id/31872-weaker-sun-would-not-slow-global-warming-say-researchers/pl

I jeszcze edit:

Napisałem jak sądzę dość klarownie, że na zmianę temperatury na naszym globie nie ma wpływu tylko i wyłącznie czynnik ludzki.

Nie trzeba daleko szukać : kilku takich idiotów jest na tym forum chociażby 8)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #183 dnia: 06.11.2024, 14:33 »
Żebyśmy sprecyzowali: Idiotów, którzy twierdzą co?
Krwawy Michał

Offline Przemek_M

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #184 dnia: 06.11.2024, 14:56 »
Może przejdzcie z tą dyskusja do innego tematu  :beg:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #185 dnia: 06.11.2024, 15:00 »
Zmiany klimatyczne mogą zabić rybkę i będzie na grunt. Wszystko się zgadza :P
Krwawy Michał

Offline Przemek_M

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #186 dnia: 06.11.2024, 15:18 »
Zmiany klimatyczne mogą zabić rybkę i będzie na grunt. Wszystko się zgadza :P
W sumie racja ;)

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 06.11.2024, 15:20 »
Nie są chwytliwe i nie miały być chwytliwe...
Tak na marginesie to kompletnie nie rozumiem cóż to za kontrargument w stosunku do tego co pisałem, bo to tylko potwierdza zmienność temperaturową na ziemi w której nie ma ingerencji człowieka, a jako główną przyczynę tych "niży" stawia się małą  aktywność słoneczną, co jest kluczowe bo ruch w drugą stronę jest tak samo możliwy.

Wybacz , ale nad artykułem z CORDIS nawet się nie pochylam, bo śmiem twierdzić, że będzie tak samo obiektywny jak telewizja Republika.

Szukać dalej czy wystarczy?

Nie wiem stary o co bijesz pianę, ale nie jest to konstruktywna polemika.

Tyle z mojej strony.
Zdrowia! :beer:
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #188 dnia: 06.11.2024, 15:33 »
Yyy, tej kretynki nie brałem pod uwagę. Wygrałeś :D

W mojej polemice chodzi o to, że mała epoka lodowcowa to nie są daty, które podałeś, gdy nagle robiło się zimno, a potem znowu ciepło. Trwała 300 lat i w niej były okresy zimniejsze i cieplejsze.
Z kolei takie Minimum Oorta jest częścią średniowiecznego optimum klimatycznego, które trwało od roku 800 do 1300.

I najważniejsze. My mamy teraz okres bardzo niskiej aktywności słonecznej, a JEDNOCZEŚNIE stale temperatura na Ziemi rośnie i co rok są bite rekordy. Podane przez Ciebie przykłady dotyczą zjawisk, w którym mała aktywność słoneczna obniżała temperaturę, a wysoka ją podnosiła. Konkludując - sam podałeś doskonały przykład na to, że to właśnie obecna działalność człowieka ma wpływ na wzrost temperatury, POMIMO tego, co w historii Ziemi naturalnie się działo w zależności od aktywności Słońca.
Krwawy Michał

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1186
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #189 dnia: 06.11.2024, 16:40 »
To tylko potwierdza zmienność temperaturową na ziemi w której nie ma ingerencji człowieka, a jako główną przyczynę tych "niży" stawia się małą  aktywność słoneczną, co jest kluczowe bo ruch w drugą stronę jest tak samo możliwy.

Czyli konsensus naukowy w kwestii antropogenicznych zmian klimatu to przejaw niezrozumienia przez ogromną większość zawodowych klimatologów wpływu aktywności słonecznej? 

Na szczęście są jeszcze uzdolnieni klimatolodzy-amatorzy spod znaku Najwyższego Czasu, Do Rzeczy, Radia Maryja, Polonia Christiana czy wRealu24, którzy intuicyjnie wyczuwają, co jest grane :)

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 07.11.2024, 08:09 »
Yyy, tej kretynki nie brałem pod uwagę. Wygrałeś :D
To jest materiał nie do przebicia :P

I najważniejsze. My mamy teraz okres bardzo niskiej aktywności słonecznej, a JEDNOCZEŚNIE stale temperatura na Ziemi rośnie i co rok są bite rekordy.
To brzmi logicznie, nie neguję i nie negowałem ;)

Czyli konsensus naukowy w kwestii antropogenicznych zmian klimatu to przejaw niezrozumienia przez ogromną większość zawodowych klimatologów wpływu aktywności słonecznej? 
Rozumiem, że wszedłeś do tematu jakoś specjalnie go nie czytając i się po prostu w nim "wysrałeś"? :facepalm:
No offence :beer:

Nie negowałem antropogenicznych zmian klimatu, pisałem o tym, że zdania naukowców są coraz bardziej podzielone w sprawie tego "consensusu" np na ten moment wieszczą nam kolejne ochłodzenie klimatu i czyta się o tym coraz więcej...
Nie chce mi się drążyć YouTuba ale był nawet program naukowy o tym emitowany na natinal geographic.
https://forsal.pl/lifestyle/nauka/artykuly/9492622,po-ociepleniu-klimatu-przyjdzie-globalne-ochlodzenie-nowa-prognoza.html
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2022-11-03/nadchodzi-globalne-ochlodzenie-rosyjscy-naukowcy-podali-date-poczatku-nowej-epoki-lodowej/

W żadnym z moich postów nikogo nie "sadzałem na minę" czy też nie podważałem jego myślenia oraz argumentów, napisałem tylko o czymś o czym dziś jest coraz głośniej. Nie ogarniam tej ofensywy w moją stronę ;)

Pozdrawiam :)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 378
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #191 dnia: 07.11.2024, 08:21 »
Nie negowałem antropogenicznych zmian klimatu, pisałem o tym, że zdania naukowców są coraz bardziej podzielone w sprawie tego "consensusu" np na ten moment wieszczą nam kolejne ochłodzenie klimatu i czyta się o tym coraz więcej...

A potrafisz wykazać, że "coraz bardziej", a nie tylko w ramach tych 1-3% klimatologów, którzy od dawna nie zgadzają się z tezą o antropogenicznym ociepleniu?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #192 dnia: 07.11.2024, 08:48 »
Widzisz i dalej ciśniesz ten sam ton wypowiedzi.
Nie, nie potrafię wykazać bo jak zaznaczyłem już kilka razy pisałem o czymś z czym w ostatnim czasie coraz częściej się spotykam, ale nie zagłębiam się w tym na tyle by wertować czy to czasem nie twierdzenia tego samego chłopa. Wykaż Ty jeśli masz większą wiedzę na ten temat. Tak po prostu napisz coś sensownego.
Jestem tutaj stosunkowo krótko, ale już widzę, że miejsca na jakąś normalną luźną rozmowę to nie będzie bo zamiast tego jest w momencie spina.