Autor Wątek: Zestawy gruntowe na martwą rybkę  (Przeczytany 176901 razy)

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
Odp: Zestawy gruntowe na martwą rybkę
« Odpowiedź #165 dnia: 01.11.2024, 16:55 »
Na węgorza to troche już późna pora ale ja tam sie nie znam bo w lato sie go najlepiej łowi w nocy. Zestaw i zbrojenie pokazuje chłopak ma kanale jak wyżej ktoś juz pisał "W sumie haczyk" który polecam trupkarzom sandaczowym

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #166 dnia: 01.11.2024, 18:18 »
Na węgorza to troche już późna pora ale ja tam sie nie znam bo w lato sie go najlepiej łowi w nocy. Zestaw i zbrojenie pokazuje chłopak ma kanale jak wyżej ktoś juz pisał "W sumie haczyk" który polecam trupkarzom sandaczowym
Teoretycznie późne lato i wczesna jesień, najbardziej żeruje nocą. Dla mnie to ryba zagadka, setki zasiadek nocnych wiem, że jest na mojej rzece aczkolwiek nigdy, przenigdy nie udało się go złowić. Czy to pęczek rosówek czy trupek zawsze sum/sandacz nigdy węgorz >:(
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2053
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #167 dnia: 04.11.2024, 08:10 »
Węgorz w Polsce bierze się głównie z zarybień, powinien być pod ścisłą ochroną, ale rybacy muszą z czegoś żyć w Polsce :facepalm: Dlatego na rzece bardzo trudno go spotkać. Co innego w UK, tutaj węgorz jest dopustem bożym :) Ale też faktem jest, że im woda zimniejsza tym słabiej żeruje, choć dwa tygodnie temu na nocnej zasiadce miałem ich kilka. Teraz jednak robi się zimno, zaczynają się przymrozki.

P.S. Ostatnio oglądałem program, w którym mówiono, że o wybrzeży Europy dociera coraz mniej węgorza, jest to już 5% z tego co w 1990 roku. Przy tych zmianach klimatycznych młodsze pokolenia mogą już nie poznać tej ryby :(
Lucjan

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 127
« Odpowiedź #168 dnia: 04.11.2024, 09:44 »
Węgorz w Polsce bierze się głównie z zarybień, powinien być pod ścisłą ochroną, ale rybacy muszą z czegoś żyć w Polsce :facepalm: Dlatego na rzece bardzo trudno go spotkać. Co innego w UK, tutaj węgorz jest dopustem bożym :) Ale też faktem jest, że im woda zimniejsza tym słabiej żeruje, choć dwa tygodnie temu na nocnej zasiadce miałem ich kilka. Teraz jednak robi się zimno, zaczynają się przymrozki.

P.S. Ostatnio oglądałem program, w którym mówiono, że o wybrzeży Europy dociera coraz mniej węgorza, jest to już 5% z tego co w 1990 roku. Przy tych zmianach klimatycznych młodsze pokolenia mogą już nie poznać tej ryby :(
Luk możesz dać link do tych badań naukowych, które  spadek wpływającego węgorza do Europy o 95 punktów procentowych  tłumaczą zmianami klimatycznymi ?
Z chęcią przeczytam te badania.

Offline Qbal

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #169 dnia: 04.11.2024, 09:57 »
Co wy macie z tymi linkami do badań naukowych....
Chłop piszę że program oglądał, a tu od razu atak żeby link do badań podawać :facepalm:

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 97
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1412
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #171 dnia: 04.11.2024, 11:51 »

Luk możesz dać link do tych badań naukowych, które  spadek wpływającego węgorza do Europy o 95 punktów procentowych  tłumaczą zmianami klimatycznymi ?

W New Scientist w zeszłym roku był taki artykuł z badaniami.

BTW dlatego PZW poszło mocno w węgorza w GR w Suwałkach. Nie dziwię się. Na Mazurach widziałem ceny za 1kg wędzonego sięgające nawet 200 zł. Lepszy biznes niż jakieś tam wędkarstwo.

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #172 dnia: 04.11.2024, 14:14 »
O tym artykule mówisz? :
https://www.newscientist.com/article/mg25734222-000-how-we-finally-tracked-european-eels-all-the-way-to-the-sargasso-sea/

Jeżeli tak,  to nie jest to artykuł naukowy.
Szukałem innych artykułów na new scientist, ale tam nie ma artykułów naukowych o węgorzach.
Jeżeli możesz to podeślij link

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1412
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #173 dnia: 04.11.2024, 15:33 »
Był chyba jeszcze jeden z tego co kojarzę. Nie mam teraz czasu szukać, ale pamiętam, że te liczby o których wspominał Luk przewijały się w badaniach, które czytałem w zeszłym roku. Natomiast tak na szybko z google pierwsze lepsze badanie wskazujące na powiązanie liczebności węgorza ze zmianami klimatu
https://www.researchgate.net/publication/224774717_Impact_of_climate_on_eel_population_of_the_Northern_Hemisphere

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 378
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #174 dnia: 04.11.2024, 15:40 »
Można znaleźć kilka prac:

https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2018.0627

https://www.researchgate.net/publication/321365333_Is_Global_Warming_The_Cause_For_The_Dwindling_European_Eel_Population

https://www.int-res.com/abstracts/meps/v373/p71-80 (pełny tekst w pdf jest tam podlinkowany)

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/faf.12300 (tu niestety nie mam dostępu do pełnego)

Nie miałem czasu czytać wszystkiego od deski do deski, więc nie będę się wdawał w dyskusje. Tak tylko podrzucam dla zainteresowanych.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2053
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #175 dnia: 06.11.2024, 08:28 »

Czytaj ze zrozumieniem, oglądałem program o węgorzach, o tym jak UK jest jednym z krajów, gdzie się je pozyskuje nielegalnie (albo i legalnie) i wywozi za granicę, najczęściej do Azji, w celach kulinarnych. Nie wspominali tam o badaniach konkretnie ale padła liczba 95%.

Natomiast inne badania, na które powołuję się od lat,  mówiły o słabnięciu prądów morskich, i to było wskazane jako prawdopodobna przyczyna słabnięcia populacji węgorza, i tam wskazywano na to, że do wybrzeży Europy dociera 10% tego, co dopływało dawniej.  W krajach jak Irlandia, UK, Portugalia czy Francja są to rzeczy dość łatwe do sprawdzania, bo tu się przeprowadza odłowy larw węgorza.

Ale ogólnie rozumiem, że nie podoba ci się to, że za wszystko odpowiada ocieplanie się klimatu spowodowane działalnością człowieka. Bo przecież to niemożliwe, nieprawdaż? 8) W 1830 roku był miliard ludzi, w 1960 dwa miliardy, a w 2024 mamy osiem miliardów, i masakryczne wykorzystanie paliw kopalnych, do tego konsumpcjonizm, gdzie w krajach jak nasz się wyrzuca wiele rzeczy po krótkim okresie czasu, bo są tanie. Mamy rozwiniętą sieć połączeń lotniczych jakiej nigdy nie było, do tego w Europie wykopaliśmy już większość tychże surowców, tam gdzie się to opłacało. I co? Nie ma to żadnego wpływu na klimat? Czy to aby nie dlatego, że jesteś prawicowcem i nie lubisz lewaków i wszelkiej maści marksistów kulturowych, których czołowym przedstawicielem są naukowcy, którzy bazują na badaniach? A że te wskazują w zdecydowanej większości na ocieplanie się klimatu spowodowane działalnością człowieka, to stają się lewakami z przymusu :)  Ja też wg ciebie jestem lewakiem, fanem Tuska, oglądającym TVN. Zwłaszcza to ostatnie mnie szokuje, bo tej stacji nie oglądam praktycznie w ogóle, do tego mierzi mnie ona dość mocno :P

A może ty zapodasz jakąś łatwą do wyjaśnienia przyczynę wymierania węgorza? A może uważasz, że jest go dużo?
Lucjan

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 265
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #176 dnia: 06.11.2024, 09:26 »
Luk, trochę jesteś z tyłu, ponieważ nawet naukowcy wycofują się z pojęcia "ocieplenia klimatu", na korzyść pojęcia "zmian klimatycznych". To taka istotna różnica. Są one niezaprzeczalne, bo klimat zmienia się, zmieniał i zmieniać będzie :) Działalność człowiek jest debatą klimatologów od dawna i tego jak ten wpływ realnie wygląda i czy wszystko co się dzieje tylko i wyłącznie przez działaność człowieka. Nie ma jednego zdania w tym temacie, nawet w środowisku naukowym, więc takie wieszczenie trochę zbyt daleko idące ;) Trochę jak z końcem świata ten kataklizm klimatyczny, data ruchoma poprawiana co parę dekad.
Plum

Offline Michuuu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #177 dnia: 06.11.2024, 10:40 »
Tak, zgadza się to nie jest tylko i wyłącznie działalność człowieka, nasza planeta niejednokrotnie przechodziła już tak zwane okresy lądolodu oraz okresy zielonego lądu. Dzieje się to sinusoidalnie,  nasz rodzimy węgiel kamienny powstawał w gorącym i tropikalnym klimacie, który około 350 mln lat temu panował na Górnym Śląsku... Temat globalnego ocieplenia to trochę śliski temat i część naukowców wycofuje się powoli z tych teorii.
"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #178 dnia: 06.11.2024, 10:53 »
Chłopaki na litość boską : przestańcie niszczyć narrację Luka. Przecież Luk wie lepiej : w końcu oglądał program w BBC i Euro News.
Vivat Zielony Ład !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2084
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #179 dnia: 06.11.2024, 11:58 »
Tak, zgadza się to nie jest tylko i wyłącznie działalność człowieka, nasza planeta niejednokrotnie przechodziła już tak zwane okresy lądolodu oraz okresy zielonego lądu. Dzieje się to sinusoidalnie,  nasz rodzimy węgiel kamienny powstawał w gorącym i tropikalnym klimacie, który około 350 mln lat temu panował na Górnym Śląsku... Temat globalnego ocieplenia to trochę śliski temat i część naukowców wycofuje się powoli z tych teorii.

Wy (akurat na Ciebie z cytatem padło) naprawdę nie ogarniacie czasu, w jakim coś naturalnie się dzieje...
Możesz napisać, jak doczytasz, przez jaki czas te pokłady węgla powstawały. Ale najpierw, przez jaki czas się ten klimat na taki zmieniał, a potem przez jaki czas ten klimat się zmieniał, na ten, w którym ludzkość żyła na naszych terenach?

A ty, Lohi, zrobiłeś sobie świetną atrapę pasującą do każdej dyskusji ze swojego "a możesz podać linka do badań". Są tych badań setki, nawet jak ktoś Ci linki podaje, to Ty dalej swoje. I tak do następnej dyskusji, w której znowu z tym wyskakujesz.

"Ludzie doprowadzili do wyginięcia mamutów". Tak? A podaj mi linka do prac naukowych na ten temat. Bo ja uważam, że wybili je kosmici z planety Krypton i nie dam się zrobić na zrzucanie tego na ludzi. Nie jestem taki naiwny jak inni. Hehe.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!