Autor Wątek: Waggler - zestaw na lina i karasia  (Przeczytany 27302 razy)

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
Waggler - zestaw na lina i karasia
« dnia: 12.05.2015, 17:39 »
 Witam kolegów mam małe pytanie odnośnie takiego zestawu i jego czułości,ma tylko dwie małe śrucinki.CHodzi mi o sygnalizacyjne nie przy spławilu i czy był by dobry do połowu lina,karasia.Głebokość nie przekracza 2m.

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
Odp: Waggler - zestaw na lina i karasia
« Odpowiedź #1 dnia: 12.05.2015, 17:42 »
ja widzę tu 3 śruciny ??? o sorki nie przeczytałem dokładnie twojego pytania :-X faktycznie są 2

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 12.05.2015, 18:25 »
Prosty zestaw opadowo-stykowy. Skoro waggler jest z obciążnikiem, nie blokowałbym go śrucinami, lecz zastosował węglową złączkę Cralusso Waggler Attachment Light, umieszczając bezpośrednio pod nią kilka dociążających stozów "8". Sygnalizacyjna "10" nie pokaże wystawienia (przy wagglerze 2AAA) w tak wyraźny sposób jak "8" lub choćby "9", ale umożliwia delikatne łowienie wolnoopadowe - oczywiście nie zawsze jest to potrzebne i dotyczy raczej łowienia na białe robaki/kastery niż kukurydzę.

Górną śrucinę sygnalizacyjną umieściłbym bezpośrednio nad połączeniem przyponu z żyłką główną, a nie tuż poniżej, bo przyponów (zwłaszcza cienkich) bezpotrzebnie molestować ołowiem nie należy :)

Jeżeli chodzi o lina/karasia, z opadu zdarzało mi się łowić tylko drobne karasie, które ochoczo żerują w toni: grubszego zwierza łowię zawsze z dna, stosując zestaw przegruntowany, stotz "9" lub "8" blisko haczyka ("9" przy chimeryczno-delikatnych braniach i najlżejszych wagglerach), 3 stotze "8" nad węzłem przyponowym (w razie potrzeby skupione, żeby szybciej przebić się przez wzdręgi) i kilka dociążających stotzów "8" bezpośrednio pod złączką. Moje łowisko jest płytkie (do 1.5 m), łowię w porach zasadniczo bezwietrznych na dystansie 10 - 16 metrów.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12.05.2015, 21:02 »
Wszystko ok.
Jednak możesz trafić na łowisko linowe gdzie jest mnóstwo drobnicy, zwłaszcza krasnopióry. Wówczas takim zestawem nie połowisz. Będziesz zmuszony całe obciążenie dać przed przyponem, żeby przynęta możliwe szybko osiągnęła dno.
Rozumiem że klasyczne łowienie wagglerem polega na skupieniu większości obciążenia przy spławiku. Ale są sytuacje kiedy należy tę metodę mocno modyfikować.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 12.05.2015, 21:08 »
Oczywiście ten zestaw sprawdzi się wyłącznie przy idealnej pogodzie i bez uciągu 
Krzysztof

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12.05.2015, 21:11 »
Osobiście nigdy przy łowieniu lina nie stosuję klasycznego wagglera. Spławik, zawsze możliwe najmniejszy, i zawsze poniżej 1g mocuję dwupunktowo. Dlatego że dwupunktowe mocowanie umożliwia oddawanie nieco dalszych rzutów tym bardzo lekkim zestawem. Zatapianie żyłki oczywiście jest bardzo ważne, ale z tym można sobie poradzić.
Łowiłem w ten sposób mnóstwo linów przez dobrych kilka lat (wybacz, ale nie mam nawet jednej fotografii :).
Jednak zaznaczam że zawsze łowiłem w małych płytkich akwenach. Właśnie takich typowych wodach linowo-karasiowych....Noo, oczywiście nie ma klasyfikacji linowo-karasiowe, ale wiesz o co chodzi :)

Na nieco większych wodach Twój zestaw z wagglerem myślę że będzie bardzo dobry.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.05.2015, 21:42 »
Ja natomiast nigdy nie używam w takiej sytuacji spławików mających dociążenie . Powód jest prosty - takiego zestawu nie da się celnie posłać w małe oczko między roślinami bo haotycznie spada na powierzchnię wody
Mój linowo karasiowy zestaw składa się z małego spławika mocowanego jednopunkotowo na dole , jednej śruciny wyważającej spławik - i jednej sygnalizacyjnej która przegruntowuje zestaw ( jeśli obie wiszą w toni- spławik wolno tonie)
Oczywiście używam bardzo małych spławików, najczęściej 0,5g
Taki zestaw leci prosto i tak też wpada do wody, nie ma problemu rzucić tym w metrowe oczko - jedynie ze względu na mały ciężar odległość rzutu jest ograniczona. Problemem jest też wiatr
Pozdrawiam - Gienek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 12.05.2015, 23:00 »
Dziwny ten zestaw z rysunku, ten grafik zrobił to pod jakiś specjalistyczny zestaw, pierwsze widzę takie cuda.

Ten zestaw jest do łowienia z opadu i ogólnie nie ma zastosowania do normalnego łowienia z prostej przyczyny, zestaw będzie się przesuwał, czyli na brania z dna bym nie liczył. Nada się na warunki gdzie woda jest spokojna.

Prawdopodobnie rysunek jest wykonany do jakiegoś specyficznego zestawu, proponowanego przez jakiegoś wędkarza. Lin i karaś żerują z dna, i opad w ostatnich 50 cm jest OK, naprowadza ryby. Ale absolutnie jest zbędny od samej powierzchni. Wtedy biorą inne ryby - płoć, wzdręga...

Jeżeli zamienisz śrucinę spod spławika na mniejsze, umiejscowione nad przyponem, wtedy będzie OK.
Lucjan

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 13.05.2015, 05:11 »

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 13.05.2015, 07:36 »
Faktycznie, jest to podobny zestaw - ale jak mówi Will Raison - nastawia się on w większości wypadków na brania z opadu. To jest Gold Valley i najwiiększy ze zbiorników - a tam jest płoć, leszcz i karp - ryby biorące właśnie w opadzie, nie ma tam ani lina ani karasia.
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13.05.2015, 08:14 »
Generalnie odnoszę wrażenie że w wodach UK - nie tylko komercyjnych,  jest jest zdecydowanie więcej grubej ryby, natomiast znacznie mniej drobnicy,- krasnopióry, drobnej płoci, krąpia chyba nie ma w ogóle...
Natomiast w naszych wodach, a właśnie na wielu dobrych łowiskach linowych jest mnóstwo drobnicy. Dość często jedną z większych trudności, jest eliminowanie brań drobnicy.
To nie jest tak, że mając w łowisku lina można go efektywnie łowić , w czasie tzw. przerzucania drobnicy. Owszem to się zdarza. ale rzadko.
Bywa że właśnie "omijanie" drobnicy jest jednym z kluczowych elementów sukcesu..  A biorąc pod uwagę czułość, delikatność zestawu stanowi to nie lada wyzwanie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 13.05.2015, 09:37 »
Grzesiek - opad dla karasia i lina, to na przykład ostatnie 50 cm. Jeżeli rozstawi się dobrze obciążenie - to zestaw szybko wędruje przez górną i środkową warstwę wody. Gold Valley to komercja - płoć i leszcz żerują tam na tym co zostawi im karp, lub nawet co wydali. Dlatego tego typu taktyka ma tam sens, faktycznie na innej wodzie oznaczać będzie drobnicę. Jeżeli jednak łowić dużą wzdręgę - to takim własnie zestawem.

Łowiłem na kilku łowiskach nie komercyjnych z drobnicą, i  da się łowić lina wagglerem. Jeżeli masz drobnicę i jest jej sporo - trzeba kombinować jak ją przekarmić lub jak sprowadzić takie białe robaki na dno. Mozna użyć pelletów chociażby. Wiele osób narzeka, że są mało skuteczne w Polsce - ale sama ilość łowionych linów wskazuje, że po prostu trudniej o tę rybę, więc i o ich działaniu na lina cięzko jest wspominać.

W Lubniewicach udało mi się złowić dwa liny nęcąc mało i często białymi robakami, na fatalnym stanowisku (ostry spad do 6 metrów - łowiłem więc na 2 metrach na stoku). Nie powiem aby nastąpiło to szybko - było to po kilku godzinach łowienia, ale lin podszedł...
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13.05.2015, 12:36 »
Lucjan, właśnie wróciłem z ryb. łowisko około 1,5m głębokości. Łowiłem na bata. Spławiczek około 0,3g, malutki. Łowiłem na białe robaki. Tylko dzięki temu że całe obciążenie dałem przed krótkim około 20cm przyponem, udało mi się czasem przebić przez hordy drobnicy i sprowadzić przynętę na dno.
Przekarmić drobnicy na moim łowisku nie "można". Musiałbym chyba wrzucić ze dwa, trzy kilogramy zanęty. A i tak miałoby to z pewnością inny efekt uboczny.
Takie są te moje wody. Od kilku lat nie było przyduchy, drapieżnik,- wiadomo...No i jest jak jest. Są to wody niezwykle plenne, żyzne. Czasem tak podchodzi, wręcz szalej krasnopióra, że uniemożliwione jest nawet łowienie na dużą rosówkę, kawałek ziemniaka..o puszkowej kukurydzy nie mówiąc..

Pellety,- nie wiem. To na pewno inna bajka której zupełnie nie znam.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #13 dnia: 13.05.2015, 15:29 »
Will nastawia się głównie na brania z opadu, ale jego zestaw (2:32) jest przegruntowany o 15 - 20 cm, więc różni się istotnie od opadowo-stykowej konfiguracji z obrazka.

Offline suszka33

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 13.05.2015, 17:41 »
ale jak przypon połozy się 5 cm na dnie dłuższy waggler morze ustabilizowac zestaw przed dryfem, jako przynęta białe,kukurydza,pellet.Jeszcze znalazłem jeden filmik gośc własnie łowi na podobny zestaw i na lift method 9:50 min. . To lift method bedzie skuteczniejszy,tylko na wodzie gdzie chcę łowić jest tam warstwa mułu i przynęta morze ginąć.