Autor Wątek: Spro Veneto Match&Feeder FA 3000  (Przeczytany 1417 razy)

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
Spro Veneto Match&Feeder FA 3000
« dnia: 04.03.2019, 11:18 »
Panowie pytanie: znalazłem taki kołowrotek, chciałem go kupić pod moje feedery 3,6m łowie koszykami 20-30g
Czy ktoś z was posiada taki młynek i jak mu się sprawuje bo już kilka lat jest na rynku? Ostatnio dowiedziałem się że w Spro  CRESTA Method Blaster 3000 jest wadliwe mocowanie rączki- plastikowe które z czasem może pęknąć, czy w wersji Veneto także jest takie rozwiązanie?
A może dołożyć troszkę pieniążków i kupić Spro Red Arc 3000 ale czy to dobry wybór do feedera?
Pomóżcie zbliżają się moje urodziny i na coś muszę naciągnąć Żonę:)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Spro Veneto Match&Feeder FA 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 04.03.2019, 12:08 »
Mimo, iż łowisz niezbyt ciężkimi zestawami, to jednak doradzałbym solidniejszą i mocniejszą maszynę, o większej masie, większym gabarycie. Poza tym to kijek 3,6m. Jego wyważenie i właściwości rzutowe nie są bliżej mi znane, nie mniej ... ;)
Grubsza żyłka (bo raczej takowe się stosuje na feederach) lepiej się układa na szpulach większej średnicy, ma mniejsze tendencje do tworzenia spiralek na takiej szpuli. Stąd też ja bym celował w maszyny z przedziału wagowego 350-420g, co zazwyczaj odpowiada wielkościom 4000 i 5000.
Uwaga jednak na filigranowe młynki konstruowane pod spina, Shimano czy Ryobi z przednim hamulcem to obecnie maluszki z powiększonymi szpulami. Zauber (czy też RedArc) w wielkości 3000/4000 to malutki kołowrotek.

Method Blaster też ma malutkie szpule. Jest ok pod pickery, pod lżejsze i krótsze feedery. Przypadek z korbką chyba nie jest pojedynczy, więc trzeba uważać.

Veneto to z kolei konstrukcja, która zupełnie mnie nie przekonuje. Wiem, że są zadowoleni użytkownicy, jednakże kołowrotek z gabarytami napędu jak w maszynach 1000 i szpulami jak w 6000, to nie jest dobra budowa. O brakach mocy krążą legendy, a otarcia na przekładni po 2 użyciach już też widziałem.

Pewnie chcesz jakieś konkrety.
Fascynacja Spro mnie zastanawia... o to chodzi?
Poszukaj dobrze, a może znajdziesz jeszcze Crestę Match&Feeder 5000. Nie jest cud tego świata, ale okazuje, że to budżetowa, a jednak bardzo wytrzymała konstrukcja. Jest w stanie nawet przetrwać wyczyny naszego mistrzunia Mateusza, więc to już też coś znaczy. Młynek wyleciał z katalogu, ale może da się kupić jeszcze. Warto poszperać.

Nie wiem również w jakim budżecie się poruszamy i jakie konkretnie cechy ma mieć młynek.

Jeśli kwota przeznaczona na zakup jest nieduża, to w Okumie warto poszperać. Modele z wolnym biegiem są trwałe i mocne, mała ilość łożysk to żaden minus. Generalnie jak młynek ma 3 lub 4 łożyska, to w zupełności wystarcza. Lepsze to niż 13 łożysk za dolara, które szumią od nowości, albo biją podczas pracy, o ich korozji lepiej nie wspominać...

Wciąż ciekawa opcja i mocna konstrukcja to Arctica z Ryobi, pierwszej generacji, w wielkości 5000 (uwaga na "morskie" korbki, bo nie każdemu pasują, są jednak też takie "normalne"). Pod taką wędkę też pasuje jak ulał.

Określ budżet, napisz coś więcej o kiju, o wymaganiach względem młynka. Coś się może znajdzie.
Czesiek

Offline bartekmat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 04.03.2019, 13:49 »
Kolego, SPRO Veneto używałem jeden sezon. Przy delikatnym pickerku i zestawach do max 20 g jest w miarę ok, im ciężej tym bardziej kołowrotek się męczy a to przez dość wysokie przełożenie 6,0:1, wrażenie jakby mu miały bebechy wyskoczyć. Do odległościówki jak najbardziej ale nie jest to maszynka stworzona do feedera.
Nie wiem jaki masz budżet na kręciołek ale z tańszych rozważ SPRO Passion ewentualnie ciut droższy Ryobi Arctica.

Offline Michu83

« Odpowiedź #3 dnia: 04.03.2019, 16:09 »
Ok budżet to 500-550zł na dwa kołowrotki.
Kije jakimi łapię to Daiwa Harrier Feeder Carp 360cm /40-100g
Łowię okazjonalnie 4-6 razy w roku po parę dni najczęściej urlop lub jakiś długi weekend na jeziorach
Od kołowrotka oczekuję żeby posłużył mi 4-5 lat no i jakoś przyzwoicie wyglądał.
Byłem dziś w CW w Poznaniu polecili Mi FOX EOS 5000  nawet mi się spodobał czy ktoś może coś powiedzieć o tych młynkach

Offline Michu83

« Odpowiedź #4 dnia: 04.03.2019, 16:38 »
Czy to ten model kołowrotka polecacie?

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 04.03.2019, 19:00 »
Byłem dziś w CW w Poznaniu polecili Mi FOX EOS 5000  nawet mi się spodobał czy ktoś może coś powiedzieć o tych młynkach
Napiszę tak. Mój kolega jest "testerem" marki FOX, ostatnio rozmawiałem z nim na Rybomanii w Poznaniu.  O ile wędki i inne artykuły Fox'a chwali, o tyle kołowrotki polecał omijać szerokim łukiem. Nie wiem ile w tym prawdy bo akurat takowych kołowrotków nie posiadam.
Adam

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #6 dnia: 04.03.2019, 19:02 »
No to Alek troszku mnie podłamujesz bo mam 3 Foxy :beer:

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 04.03.2019, 19:11 »
Tomasz, nie zabija się posłańca ;) :beer:
Mam wędki i inne gadżety Foxa'a i jestem zadowolony.
Adam

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #8 dnia: 04.03.2019, 19:27 »
Alku ja się tym nie martwię :beer:,zanim zakupiłem fx11 zapoznałem się bardzo dobrze w temacie i złego słowa nie powiem, super młynki ,warte swojej ceny, co do eos mam dwa: 5000 i 7000 tu z kolei Czesiu nasz forumowy expert upewnił mnie ,że są ok i można im zaufać :thumbup:,także myślę,że takiej tragedii nie będzie ;)