Autor Wątek: Gdzie lepiej kupować?? Jaki sprzęt na początek?  (Przeczytany 2477 razy)

Offline Dario1906

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Pierwsze moje pytanko na tym super forum, gdzie kupować sprzęt na allegro czy w sklepie?? Drugie pytanko jaka wędke i kołowrotek polecacie na start ?? przymierzam sie do łowienia z gruntu. Dzięki wielkie za każdą porade :beer: :beer: :beer:

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Gdzie lepiej kupować?? Jaki sprzęt na początek?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.03.2019, 16:50 »
:facepalm:

Offline Kamil123321

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 12.03.2019, 16:51 »
Siemano ja mogę ci powiedzieć na moim przykladzie jak ja to robię.W sklepie stacjonarnym kupuje tylko niezbędne rzeczy przynęty zanęty i koszyki ,resztę sprzętu kupuje w internecie bo jest zdecydowanie taniej niż w sklepie stacjonarnym .Ja ze swojej strony mogę polecić sklep na D....  z tego powodu ze mają bardzo szeroki asortyment ale uważaj bo zostawisz tam bardzooo dużo pieniędzy jak zaczniesz tam kupować :) :).Jeżeli chodzi o sprzęt na początku, polecam wędke mikado trython, mikado x-plode,shimano alivo  a kołowrotek jakiś do 100zl ze stajni okuma i na początku powinno wystarczyć 

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 12.03.2019, 16:52 »
W sklepie można pomacać , nie każdemu to samo pasuje do ręki :P
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.03.2019, 17:00 »
Kolego łowienie z gruntu czyli jak to ma wyglądać :feeder klasyk z koszyczkami,metoda, czy sprężyna jakaś lub ciężarek i bombka pod kijem ;),napisz coś więcej :beer:

Offline Dario1906

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12.03.2019, 17:08 »
No własnie troszkę za ogólnie to napisałem ale jak pisałem w powitaniu nie łowiłe od 16 lat wiec forma i wiedza dopiero wraca wiec nie trzeba byc od razu tak zażenowanym :( :(  Myśle o jakimś koszyczku i bombce :D :D chyba że coś znowu źle napisałem :beg: :beg:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 12.03.2019, 17:18 »
Dario teraz wiem czy jestem w stanie jakoś pomóc ;),czyli łowienie z bombką na alarmach a nie drgająca szczytówka :beer:.Powiem tak osobiście wolę w sklepie sprzęt obejrzeć i pomacać ,zgadzam się ,że czasami nie ma wyboru więc zamawiam przez internet tak samo, ale wtedy wybieram sklepy pewne ,które znam np.Drapieżnik ;),napisz jak możesz czy chcesz wędzisko teleskopowe czy w składach to też nam ułatwi sprawę :beer:

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 12.03.2019, 17:18 »
No własnie troszkę za ogólnie to napisałem ale jak pisałem w powitaniu nie łowiłem od 16 lat wiec forma i wiedza dopiero wraca wiec nie trzeba byc od razu tak zażenowanym :( :(  Myśle o jakimś koszyczku i bombce :D :D chyba że coś znowu źle napisałem :beg: :beg:
Piszesz o ''bombce'' mając na myli sygnalizator? bo jeśli tak  to do takiego łowienia z gruntu gdzie sygnalizatorem nie jest szczytówka to wystarczy najzwyklejszy spining.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 12.03.2019, 17:22 »
Elopento przyjacielu myślę,że znajdziemy normalne wędzisko gruntowe, zostawmy spiningi w spokoju :beer:

Offline Dario1906

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12.03.2019, 17:23 »
To ja już chyba jestem za stary :P :P

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 12.03.2019, 17:29 »
Elopento przyjacielu myślę,że znajdziemy normalne wędzisko gruntowe, zostawmy spiningi w spokoju :beer:
Ja lubię być ''uniwersalny'' mam takiego 4 segmentowego travela którym spininguję , łowię z gruntu i na spławik przelotowy 8) zamówiłem też do niego szczytówkę od pickera to będzie full wypas :P

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 12.03.2019, 17:46 »
Ja lubię być ''uniwersalny'' mam takiego 4 segmentowego travela którym spininguję , łowię z gruntu i na spławik przelotowy 8) zamówiłem też do niego szczytówkę od pickera to będzie full wypas :P
Ja mam zgoła odmienne podejście. Do każdej metody osobna wędka lub wędki.
Uważam, że jeżeli coś niby nadaje się do wszystkiego, to tak naprawdę do niczego się nie nadaje. ;D
Oczywiście połowisz spinningiem na spławik, z gruntu, użyjesz jako matchówki, Karpia od biedy też ogarniesz. Komfort łowienia to dla mnie istotna kwestia więc "uniwersalny" kijek odpada.
Adam

Offline elopento

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 12.03.2019, 17:54 »
Czepiasz się :P Nie mówię że nie mam innych wędek :facepalm: nie będę przecież do owej ''uniwersalnej''2.75m podpinał centrepina chociaż jak wiesz na rzece Ełk dało by w wielu miejscach radę przy jej głębokości , ale czasem tak mam gdy siedzę z pickerem 3m i nic się nie dzieje to odpinam od krętlika czy agrafki przypon i zakładam obrotówkę ;) nie jest to może komfortowe machanie jak lżejszym spiningiem ale da się :bravo: każdy łowi jak lubi/umie weź takiego Bogdana Bartona który łowiąc z łódki ma Bolonkę ??? ja bym łowił nawet krótszym teleskopem , chociaż najprędzej zwykłym spiningiem O:)

Offline KuBxOnOff

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 12.03.2019, 18:05 »
Polecam feedera w długości ok 3,3 -3,6 i cw. ok 50-70g świetnie poradzi sobie z metodą koszyczkiem , nikt nie zabroni położyć go na sygnalizatorach a do karpiówki nie włożysz już DS.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 12.03.2019, 18:16 »
Za młodych lat, miałem dwie wędki teleskopowe o długości 3,6m, jedna do 30gr druga do 60gr, i ogarniałem nimi większość metod: spławik,grunt i łowienie na martwą rybkę i nie potrzebowałem więcej ;)