Autor Wątek: Sprawdzony kołowrotek do wędki match do 600 zł  (Przeczytany 6090 razy)

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Witam.
Prosze o pomoc w doborze kolowrotka do wedki match 4,8m ..254g
Rozważam kolowrotki Daiwa - Shimano moze Ryobi.
- Kołowrotek 16 Team Daiwa Match 3012 QDA
- Kołowrotek Daiwa Theory 3000HA
- Kolowrotek TEAM DAIWA Match 2508 D
- Shimano Stradic C14+ 4000FB
To są moje typy.Zadnego z nich nie mialem w rękach, dlatego pisze.
Może jakaś inna propozycja.Chcialbym ,aby kolowrote posłużył dłuższy czas.
Pozdrowiam

Offline Legionista1983

• Nowy użytkownik
  • *
  • Nie uznaję prawd objawionych
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Sprawdzony kołowrotek do wędki match do 600 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 16.03.2019, 17:48 »
Ja ze swojej strony polecić mogę kołowrotek który posiadam czyli Browning Xitan MF 940 . Bardzo solidna maszynka w komplecie dwie korbki pojedyńcza i podwójna do wyboru . Cena to niespełna 400 zł

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16.03.2019, 18:06 »
Ogladalem Browninga na targach.Calkiem rozsądny mlynek. Mialem Browning Super Match Carboxy i teraz chce coś innego.Jakis czas temu kupilem uzywany Shimano Aero Spining  CI14 + za takie same pieniadze ,i to jednak jest przepaść.Dlatego szukam Shimano Daiwa.

Offline Legionista1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16.03.2019, 18:12 »
Ok rozumiem . Jeśli masz czas i ochotę to przyjrzyj się maszynkom RIVE R Match . Dostępne są w rozmiarach 3000 i 4000 . Ja swojego czasu się przymierzałem zanim zakupiłem Browninga ale zostały zdjęte ze sklepu u Górka . Okazuje się że można je dostać w Raven Fishing . https://www.raven-fishing.pl/rive-r3000-match-high-speed-reel/pl/product/38671/

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16.03.2019, 18:22 »
Ok rozumiem . Jeśli masz czas i ochotę to przyjrzyj się maszynkom RIVE R Match . Dostępne są w rozmiarach 3000 i 4000 . Ja swojego czasu się przymierzałem zanim zakupiłem Browninga ale zostały zdjęte ze sklepu u Górka . Okazuje się że można je dostać w Raven Fishing . https://www.raven-fishing.pl/rive-r3000-match-high-speed-reel/pl/product/38671/

Kolowrotek Rive 4000  już mam. Śmiga pod match Tubertini Concept 4,5m. Myslalem nad nim ,ale nigdzie ich nie ma.Nawet w Raven.

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 16.03.2019, 18:23 »
Witam, posiadam/posiadałem dwa z wymienionych kołowrotków dlatego podzielę się swoimi doświadczeniami.

Na pierwszy ogień idzie : - Kołowrotek 16 Team Daiwa Match 3012 QDA

W historii moich zakupów "kołowrotkowych" jak na razie największa niespodzianka in minus. Problemy z osią główną/pinionem - problem w większej ilości egzemplarzy, co zresztą można przeczytać na tym forum i nie tylko. Druga sprawa to hamulec QD - w moim egzemplarzu coś z nim nie tak - czasami po 2-4 "kliknieciach" przechodzi z luzu do betonu a czasami różnica była niewielka. Co do plusów to aluminium - swoje waży co dla mnie przy kołowrotku do match na plus (łatwiej wyważyć z reguły dłuższe wędziska) - daje poczucie solidności. Nawój żyłki przyzwoity - ani specjalnie dobry ani jakiś tragiczny. Korba składana, z czasem powstaną luzy - u mnie co prawda po dwóch latach użytkowania niewiele się zmieniło. Reasumując drugi raz bym nie kupił.

- Shimano Stradic C14+ 4000FB

Dosyć przyjemna konstrukcja o niewielkiej masie. Posiadałem około roku przy wędce match. Nawój żyłki nieco ładniejszy o wspomnianej wcześniej Daiwie. Hamulec jak i praca bez zarzutu. Spory zakres regulacji i płynność w oddawaniu żyłki. Materiał C14+ jakoś nie przypadł mi do gustu. W dotyku jakiś taki "plastikowy" - zdecydowanie lepsze zdanie mam o produkcie od Daiwy - materiał ZAION. Wracając do Stradica to sprawdzona konstrukcja - korba wkręcana bezpośrednio w koło napędowe. Już do nie posiadam- sprzedałem tylko i wyłącznie z braku kompatybilności kolorystycznej z nową wędką match :facepalm:

ZAZNACZAM - są to tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucia z użytkowania tych dwóch modeli - nie jestem żadnym ekspertem.

Pozostałych kołowrotku nie miałem, więc się nie wypowiem.

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16.03.2019, 18:37 »
Bardzo dziękuję.Wlasnue o taki wpis mi chodzi .Tak więc     Kołowrotek 16 Team Daiwa Match 3012 QDA mam z glowy.. Czytalem o jego problemach,ale chciałem sie upewnić. Co do Shimano Stradic C14+ 4000FB to waga mnie martwi ,czy wywazy mi wedke. Za Daiwa wlasnie przemawia waga.A ,co z TEAM DAIWA Match 2508 D. .

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.03.2019, 19:07 »
Cześć,
Ja po przerobieniu kilku kołowrotków zdecydowałem zostać z Traperem GST 4000, porównywałem go z Rive i na sucho były praktycznie identyczne - waga, praca itd.
Jeśli chodzi o nawój nie ma się czego przyczepić, nie plączą żyłki, ma precyzyjny hamulec, gdzie różnicę czuć co jeden ząbek.

W zestawie są dwie identyczne szpule, na które idealnie wchodzi 300 m żyłki Rive match 0,165 mm.

Jedyny problem przy kiju o dł. 4,80 to może być zbyt mała waga kołowrotka.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Legionista1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16.03.2019, 19:15 »
Cześć,
Ja po przerobieniu kilku kołowrotków zdecydowałem zostać z Traperem GST 4000, porównywałem go z Rive i na sucho były praktycznie identyczne - wagi do, pracowni itd.
Jeśli Chi o napój nie ma się czego przyczepić, nie plączą żyłki, ma precyzyjny hamulec, gdzie różnicę czuć co jeden ząbek.

W zestawie są dwie identyczne szpule, na które idealnie wchodzi 300 m żyłki Rive match 0,165 mm.

Wszystko wskazuje na to że tych kołowrotków od Rive już nie będzie bo prawdopodobnie produkcja została zakończona . Faktycznie nie ma ich już nawet w Raven .

Offline snizy

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 16.03.2019, 19:19 »
Te dwa modele mogę zdecydowanie polecić:

1. Shimano Aero match - mam 2 sztuki. Przerobiłem cała masę kołowrotków do matcha i tylko Aero dokupiłem druga sztukę - myślę że to najlepsza rekomendacja. Dodatkowo jest ciężki co lepiej wyważa długie wędki.
2. Traper GST 4000 - bardzo przyjemny kołowrotek, kilku kolegów po kiju posiada i chwalą zgodnie.

Offline jacky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 16.03.2019, 19:22 »
Jeżeli łowisz na cienkie żyłki w przedziale 0,16 -0,19 polecam stare czarne Shimano Supermatch RE , i zmieścisz się w planowanych finansach i posłuży .  Do grubszych żyłek używam Daiwa Infinity i Daiwa Infinity Q XP , jak się dobrze poszuka można znaleźć niedrogo używkę nie zajechaną .
Jacky

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #11 dnia: 16.03.2019, 19:32 »
Shimano Stradic 5000 FK XG , 320 g. Zmienić knob u Czesia(Wonski81) + przegląd

Stradic 5000 FK XG/ Dobra cena
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16.03.2019, 19:36 »

Właśnie o dowarzenie kija sie martwię. Dla tego ,shimano będę musiał wykluczyć.

Offline ardr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16.03.2019, 19:39 »
Shimano Stradic 5000 FK XG , 320 g. Zmienić knob u Czesia(Wonski81) + przegląd

Stradic 5000 FK XG/ Dobra cena

Oferta ciekawa ,tylko jak z gabarytami  nie za duży.???

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #14 dnia: 16.03.2019, 19:42 »
Możesz spróbować podpiąć kołowrotek do kija i doważać. Wrzucić na wagę młynek jak już będzie ok i zobaczyć w jakich granicach wagowych masz szukać. Możesz użyć cyny, lub jakiegoś drutu 2,5 mm nawijać na szpule. Można pokombinować.

...to królestwo...

Pozdrawiam.