Autor Wątek: Irlandia...  (Przeczytany 4577 razy)

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Irlandia...
« dnia: 15.05.2015, 22:55 »
Wczoraj telefon i dowiaduje się że wyjeżdżam w niedziele do Irlandii...  Czy jest ktoś kto tam łowi?  Proszę o jakieś informacje...

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Irlandia...
« Odpowiedź #1 dnia: 15.05.2015, 23:54 »
Ja nic nie wiem, ale mam szansę w przyszłości na 2 tygodniowy staż. Jak już obcykasz jak tam jest (od strony wędkarskiej) to koniecznie to opisz. ;)
;)

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.01.2016, 00:32 »
Wątek trochę zakurzony ale może ktoś będzie chciał skorzystać..
Pół roku pobytu w Irlandii i mogę teraz ciut opowiedzieć o tym co jak i dlaczego na zielonej wyspie..
Na początek kwestie organizacyjne, znalezienie mieszkania itp.
Niestety ze sobą nie mam żadnego sprzętu wędkarskiego a do okoła? Do okoła jeziora, jeziora i jeziora. Piękne rzeki i oczywiście Morza i Oceany.
Zabieram się do roboty szukam sklepów wędkarskich i tu mały problem (mało ich w Irl). Znajduje jeden w miasteczku w którym mieszkam, to sklep i serwis rowerowy z robakami i niewielką ilością sprzętu głównie do połowów morskich... Ale pytam, pytam i dostaje to com chciał ;D
W Irlandii 90 a może 99% jezior nie wymaga pozwoleń na łowienie jedynie rzeki gdzie występuje troć, łosoś i pstrąg są płatne.
Ale potrzeba mi więcej info.. gdzie ja mam na te ryby jechać z czym, z jakimi przynetami i jakie metody są najlepsze na danych wodach? Internet milczy, niewiele informacji o corse fishing za to dużo o spiningu i metodzie muchowej.
W międzyczasie sprowadzanie sprzętu z PL i tu problem, nie mam jak i kiedy przylecieć i wszystkiego spakować. Żona zielona ;D może i dobrze hehehe. Z pomocą przychodzi mój tata i wszystko jest już w paczkach, wędki w rurze PCV. I kurierem do mnie. To wszystko trwało strasznie długo... Przygodę zaczynam dopiero w drugiej połowie sierpnia. Ale jest pięknie (no może poza pogoda ta jest tu gorsza niż w UK gdzie miałem przyjemność łowić w 2014 roku) . Wody obfitują tu w ryby wszystkich gatunków. Piękne Leszcze, Liny i oczywiście Szczupaki bo Irlandia to ich kraina.
Ja głównie skupiam się na feederku i methodzie.
Mam juz kilka fajnych wyników niestety nie mogę złapać regularności.
Sezon miałem krótki i nie połowiłem tyle co bym chciał ale w rok 2016 wchodzę pełen optymizmu i z zapałem. Wiosną zapowiada się ciekawie..
Pozdrawiam..

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 12.01.2016, 12:35 »
Super.
Jak dasz radę opisuj w przyszłości swoje przygody. ;)
Masz szanse zajrzeć gdzieś tam do znajomych na południe lub na staż (nie wiem w które miejsce).
;)

Offline laskovik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 16.03.2016, 20:26 »
Witam
Odkopuję temat bo szykuje mi się wyjazd do Irlandii a dokładnie na połudunie czy któryś z kolegów może powiedzieć jak wyglądają opłaty? Będę chciał wędkować na najbliższej mi rzece Barrow w New Ross i okolicach nic kompletnie nie mogę znaleźć na temat karty wędkarskiej, licencji cokolwiek? Czy taka instytucja jak licencja na wędkowanie nie istnieje w Irlandii? :fish: :)