Autor Wątek: Tani teleskop do połowów gruntowych (100-150 zł)  (Przeczytany 3263 razy)

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
Hej,

Planuję zakupić sobie zestaw, dosyć budżetowy, łowię typowo amatorsko i bez zasadzania się na jakieś większe okazy, myślę że górna granica, ze sporym zapasem to 5kg.

Łowię na grunt, z koszyczkiem i sygnalizatorem (dźwiękowy lub tzw. "bombki").
Ciężar wyrzutowy, myślę w przedziale 20-60g w zupełności wystarczy.
Zbiorniki to głównie jeziora/stawy - wody stojące, o głębokości 1-5m.

Przeglądałem forum, ale niestety nie znalazłem nic, co w pełni spełniło by moje oczekiwania, a na ten moment chciałbym tylko i wyłącznie kij teleskopowy, ze względu na wygodę.

Kołowrotek upatrzyłem sobie ten:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/okuma/21535-okuma-carbonite-xp-baitfeeder-55.html (lub jego mniejszą wersję) - ale wszelkie porady również przyjmę :)

Co do kija - to chciałbym się zamknąć w okolicy 100-150zł, w myśl zasady im mniej tym lepiej, na lepsze zestawy przyjdzie czas, jak i mi przyjdzie ochota na jakieś konkretne wypady :)

Z góry dziękuję za pomoc!

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Tani teleskop do połowów gruntowych (100-150 zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 18.03.2019, 20:37 »
A jaką preferujesz długość :P Teleskopów nie lubię ,chociaż używałem kiedyś jak każdy :facepalm: mam nawet tele spin Mikado Desire Mini 2,10 do 45g ale kupiłem go tak bardziej pod jakiś biwak , no i sobie leży i się kurzy 8) Jeśli potrzebujesz wędki ''plecakowo/biwakowej'' czyli takiej co po złożeniu zajmują jak najmniej miejsca to poszukaj wędek ''travel'' też posiadam jest to Mikado DaVinci Travel Spin 2,75cm(są krótsze) wędka to nie teleskop ,składa się z 4 części po złożeniu ma 63cm +2 wymienne szczytówki jak w pickerze co daje nam jakby 2 wędki ;) i ma cw ,5-17g i 20-25g  te szczytówki są węglowe i montuje się je jak w pickerze co ma swój plus , bo mam też do niego szczytówkę od pickera dorobioną 8) tak że tą jedną wędką mogę łapać z gruntu , na spining łowić okonie czy z mocniejszą szczytówką szczupaki , a nawet łowić na spławik bo przelotki są duże :bravo: To jest mój taki uniwersalny sprzęt O:)
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Don_M

• Bartek
« Odpowiedź #2 dnia: 18.03.2019, 20:42 »
Hmm, co do długości to myślę, że 3m - 3,6m będzie w sam raz.
A jeżeli chodzi o długość transportową, to chciałbym się zmieścić poniżej 1m, wiem że to granica propozycji zestawów 3-składowych, ale w tej "wygodzie", o której wspomniałem bardziej chodzi o to, że teleskop mogę złożyć w pełnym oporządzeniu i przenieść względnie wygodnie, czego nie widzę przy 2-składach (a tym bardziej 3-składach), mam obecnie spinning 2 składowy i już tam noszenie tego jest mało komfortowe.

Od taki wygodniś jestem :P

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 18.03.2019, 20:51 »
No nie wiem , jakoś w match 3,9m czy floacie 4,2m mam po montowane spławiki itp. i w niczym mi to nie przeszkadza , z tym że wędki po złożeniu nie mają metra :P ale śmiem twierdzić że prędzej je złożę jak Ty teleskop :P A jak to mówią nauka nie idzie w las - pamiętam lat z 20 temu jak łowiłem na 5m teleskopy :facepalm: i leszcz onegdaj w deszcz fajnie brał :-[ a potem mi ten teleskop się nie chciał złożyć , com się nakombinował przez krzaczory to nie zapomnę :facepalm: i zaraz żem  matchówkę kupiłem :bravo: Ale o gustach się nie dyskutuje :beer:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Wlodek97

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 18.03.2019, 21:02 »
Cześć, z czystym sumieniem mogę polecić kijek mikado z seri x-plode. Użytkuje od trzech lat i nic złego się nie dzieje. Spokojnie dawał sobie radę właśnie z takimi karpiami i amurami do 5 kg. Cena 100 zł i długość transportowa 98 cm, więc ma to na czym tobie zależy ;) http://sklepwedkarskirapa.pl/wedka-x-plode-fishunter-330-cw-30-60-g-mikado-waa256-330-60-p-8593.html

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #5 dnia: 18.03.2019, 21:12 »
Mam coś takiego:
MIKADO TRX Range 360 Olimpic, IMX-8; 30-60g; 6 sections; 5 przelotek; transp. 100cm, Waga: 390 g
Kupiłem dawno w tym samym celu, co Ty. Żeby na wakacjach nosić go z uzbrojeniem bez pokrowca i szybko rozwijać nad wodą. Jednak nigdy go nie użyłem i nie wiem, jak się nim łowi.
Oddałbym go za przysłowiowe :beer:, bo leży u mnie niepotrzebny.
Nie chce mi się jednak bawić w wysyłkę, nigdy tego nie robiłem. Gdybyś więc mieszkał w okolicach Poznania to moglibyśmy się jakoś umówić. :)
Pozdrawiam,
Tomek

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #6 dnia: 18.03.2019, 21:23 »
Użytkuje teleskop Mikado z serii Rival. Konkretnie Rival Power Tele długość 3,9 m, cm 60-160 od września ubiegłego roku. Zakupiłem go, aby zobaczyć czy po dużej przerwie w wędkowaniu to hobby ponownie spodoba mi się bez wchodzenia w jakieś duże koszty. No się spodobało ;)  Wrażenia z użytkowania wędki są dobre. Wędka rozwija swoje skrzydła przy miotaniu ciężkimi koszyczkami z zanętą. Długość po złożeniu jest ok. 100 cm. Teleskop robi na razie za wędkę uniwersalną do łowienia na spławik i na grunt. W domu leży już i czeka 3-składowa wędka float z przeznaczeniem do łowienia tylko na spławik. Teleskop docelowo ma robić za ciężkiego feedera zgodnie z jego przeznaczeniem i za przystawkę na rzekę o dużym uciągu.

PS. Jak będziesz kupował wędkę to sprawdź czy pierwsza przelotka jest w jednej linii z zamocowanym kołowrotkiem, ponieważ czasami misiowie w Chinach nie przykładają się czasami do tego.
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 18.03.2019, 22:49 »
PS. Jak będziesz kupował wędkę to sprawdź czy pierwsza przelotka jest w jednej linii z zamocowanym kołowrotkiem, ponieważ czasami misiowie w Chinach nie przykładają się czasami do tego.
W teleskopie przelotka na pierwszym segmencie? ???
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 18.03.2019, 22:52 »
No skandal :)

Jacek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 18.03.2019, 22:56 »
A długość transportowa 1 metr? :o
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 18.03.2019, 22:58 »
1,3 m ;)
Jacek

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #11 dnia: 18.03.2019, 22:58 »
W teleskopie przelotka na pierwszym segmencie? ???
A no czasem zdarza się, ze jest na pierwszym segmencie ;)
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 18.03.2019, 23:13 »
Wobec faktów muszę ulec. :( Co gorsza, chyba nawet miałem kiedyś takie :'(
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Don_M

• Bartek
« Odpowiedź #13 dnia: 19.03.2019, 22:44 »
Cześć, z czystym sumieniem mogę polecić kijek mikado z seri x-plode. Użytkuje od trzech lat i nic złego się nie dzieje. Spokojnie dawał sobie radę właśnie z takimi karpiami i amurami do 5 kg. Cena 100 zł i długość transportowa 98 cm, więc ma to na czym tobie zależy ;) http://sklepwedkarskirapa.pl/wedka-x-plode-fishunter-330-cw-30-60-g-mikado-waa256-330-60-p-8593.html

Panowie, a co powiecie na ten kijek właśnie?
Do tego dozbierać na jakis fajniejszy kręciołek okumy za 150-200zł(tutaj już mam mniejszy problem, bo o nich jest o wiele więcej na forum).

Będzie to miało sens? Czy jak złapie się coś raz na ruski rok w okolicach powiedzmy 6-7kg, to uda się wyciągnąć tym kijem?

Elast93

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20.03.2019, 09:11 »
Ja z kolei polecam ci wędzisko Fiume thunder 330cm 20-60g. Używałem trzy lata i używałbym dalej gdyby znajomy nie złamał jej w połowie :facepalm:
Obecna cena to ok 150 zł, ja płaciłem prawie 200. Kij jak na teleskop zacny wyholowałem nim raz nawet karpia ok 10kg..