Autor Wątek: Wędki match Drennan vs Daiwa/Shimano  (Przeczytany 3170 razy)

Offline rafter76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • ulubiona metoda: odległosciówka, Drennan Acolyte
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wędki match Drennan vs Daiwa/Shimano
« dnia: 19.03.2019, 11:44 »
Użytkuję 2 Acolytki od prawie 2 lat i jestem z nich zadowolony, nawet bardzo zadowolony ;)
Ostatnio miałem okazje rozmawiać ze sprzedawcą ze sklepu któremu nie zrobię reklamy.. ale były tam teraz dni Shimano... :P

Stwierdził on, że wędki Drennan, Preston są produkowane w Chinach, ponieważ te marki nie mają swoich fabryk.
Przez to są ze słabych materiałów, nie warte swojej ceny, ogólnie... bee
Tak naprawdę jak sprzedaje wędki match  lat kilkanaście to poleca tylko Shimano i Daiwa.... (Ultega, Tournament)
Mocno mnie tym zaskoczył, nie wiem czym to ma podparte, może tym że nie ma ich w swojej ofercie...

Jaki jest Wasze zdanie na taką tezę, macie jakieś porównania?

Ja, jak pisałem chwalę sobie Drennany, no ale też nigdy nie łowiłem na Daiwe czy Shimano... 

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędki match Drennan vs Daiwa/Shimano
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2019, 12:36 »
Drennan - w przeciwieństwie do Prestona - ma swoje fabryczki, którymi zresztą chętnie się chwali ( https://www.drennantackle.com/company-history/), choć korzysta także ze zleconej produkcji zewnętrznej. Wędziska Shimano powstają w Malezji (główna fabryka firmowa) lub Chinach. Szkocka Daiwa produkuje w UK najdroższe serie (Air AGS, Airity, Tournament Pro, Tournament SLR, Tournament RS), reszta pochodzi z Chin lub Tajlandii (topowe kołowrotki w rodzaju Certate są produkowane w Japonii - reszta powstaje w Chinach, Tajlandii lub Wietnamie).

Offline rafter76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • ulubiona metoda: odległosciówka, Drennan Acolyte
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2019, 13:11 »
Wynika z tego, że jednak rzeczywistość jest inna niż to co wciskał sprzedawca.
Niestety to pewnie taki sposób na chwalenie swojego asortymentu i krytykowanie innego....
W sumie to Matrix też w/g niego też marny sprzęt... ??? co nie zgadza się z tym co tu przeczytałem i od osób co go używają.

to jednak mnie nie zniechęcił i Acolytkę jeszcze kupię... :D :D

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2019, 13:50 »
Niech ów sprzedawca znajdzie w ofercie Shimano lub Daiwy długie matchówki, które pod względem niskiej wagi, zbalansowania i finezji dorównują np. Akolitce 15' Ultra czy 17' Float, a publicznie obiecuję, że u niego kupię :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2019, 14:02 »
Najlepsze wędziska są produkowane w Demokratycznej Republice Timoru Wschodniego. Najbardziej finezyjne i wzorcowo zbalansowane. Oba.
Jacek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2019, 14:09 »
Prawdopodobnie po prostu zachwalał sprzęt, którym handlował. Mam w mieście taki sklep, gdzie pan sprzedaje tylko Jaxona (swoją drogą ja nic nie mam do tej firmy), no i pan twierdzi, że to jest równie dobry sprzęt jak wszystkie inne, a w przypadku tych droższych firm płaci się tylko za markę a to wszystko jest jedno i to samo.
Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2019, 14:52 »
Ja akurat Akolitów fanem nie jestem, choć byłem ich użytkownikiem. To fajne wędki ale nie uważam ich za jakieś wyjątkowe na tle konkurencji. Jeśli chodzi o lajtowe 15+ to są bez konkurencji. Preston, jeśli chodzi o odległościówki to 2 liga.
W Shimano obecnie jedynym sensownym wyborem jest Ultegra. Daiwa ma fajne obstawioną kategorie Power i kilka ciekawych wędek z dopałkami. Co do fabryk to Modus wyczerpał kwestie.

Offline jacky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #7 dnia: 19.03.2019, 15:06 »
Spróbuj kiedyś  połowić na Shimano Poweroop ( lub Powerloop-X ) ewentualnie Daiwę seria  Spectron ,Connoisseur X lub Connoisseur Tom Pickering. To wędki produkowane przez Shimano i Daiwę  w latach 80 i 90 . Nie miałem w ręku lepszych odległościówek
Jacky

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #8 dnia: 19.03.2019, 15:24 »
Spróbuj kiedyś połowić na Shimano Poweroop ( lub Powerloop-X ) ewentualnie Daiwę seria Spectron ,Connoisseur X lub Connoisseur Tom Pickering. To wędki produkowane przez Shimano i Daiwę w latach 80 i 90 . Nie miałem w ręku lepszych odległościówek

Każdy tak ma więc mam i ja :P. E tam te Daiwy i Shimano mogą czyścić buty królowej odległościówek naszej swojskiej Mikado Top Match.

Wracając do tematu to obecnie jednak te firmy jakoś nie błyszczą szczególnie Shimano :(.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 19.03.2019, 19:06 »
Dodam że blanki Preston-a od zeszłego roku pochodzą z Chin a nie jak wcześniej z Korei.

Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 26.03.2019, 16:51 »
Spróbuj kiedyś  połowić na Shimano Poweroop ( lub Powerloop-X ) ewentualnie Daiwę seria  Spectron ,Connoisseur X lub Connoisseur Tom Pickering. To wędki produkowane przez Shimano i Daiwę  w latach 80 i 90 . Nie miałem w ręku lepszych odległościówek
Mam odległościówkę Shimano Super Match 420 to świetny kij z seri Stradic. Materiał XT-60 z dobrą przelotką i z karpiem 8kg nie miałem większych problemów. Co do produkcji w Chinach to większość firm zleca tam wykonanie wędek. Tam jest tania siła robocza a firma zlecająca ma kontrole jakości.   

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #11 dnia: 29.03.2019, 02:32 »
Użytkuję 2 Acolytki od prawie 2 lat i jestem z nich zadowolony, nawet bardzo zadowolony ;)
Ostatnio miałem okazje rozmawiać ze sprzedawcą ze sklepu któremu nie zrobię reklamy.. ale były tam teraz dni Shimano... :P

Stwierdził on, że wędki Drennan, Preston są produkowane w Chinach, ponieważ te marki nie mają swoich fabryk.
Przez to są ze słabych materiałów, nie warte swojej ceny, ogólnie... bee
Jak czytam takie rzeczy, to "oczy mi krwawią". >:( Rzecz w tym, że Chiny są krajem gdzie linie technologiczne stoją na bardzo wysokim poziomie zaawansowania, to mocarstwo jeżeli chodzi o zaawansowane technologie. Większość osób myśli, że wiodące światowe koncerny w produkcji wszelkiego rodzaju sprzętu przenoszą tam swoje linie produkcyjne, bo tam robią za miskę ryżu - to tylko taki stereotyp biedy, który aktualnie można włożyć między bajki. Niestety te czasy już minęły, większość ludzi ma wyższe wykształcenie i stosunkowo stabilne zatrudnienie. Znaczna ich część to przedsiębiorcy i urzędnicy wyższego szczebla pracujący dla międzynarodowych lub państwowych firm. Generalnie handel detaliczny kwitnie, przybywa klientów, a konsumenci z roku na rok mają coraz wyższe wymagania. Rynek chiński stał się też bardziej wymagający, Chińczycy mają na swoim rynku rzeczy o którym nam się nie śniło, mają nawet swoją Coca-Colę bez gazu :P ;D... Z tą produkcja sprawa wygląda w ten sposób, że tamten rynek jest bardziej elastyczny, a co za tym idzie idzie się dogadać co to przystępnych cen produkcji, omijając dodatkowe niemałe koszta i restrykcje związane z opłatami za zanieszczenia iochronę przyrody, które obowiązują na terenie Europy.