Autor Wątek: Siatka na ryby  (Przeczytany 2930 razy)

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Siatka na ryby
« dnia: 09.04.2019, 19:47 »
Poszukuję siatki na ryby, które "ukryłyby" zawartość w siatce. Generalnie aby pozbyć się ciekawskich i natrętnych co patrzą się jakie ryby mam w siatce. Ryby wypuszczam po sesji zdjęciowej. Po prostu mam dość takich co podejrzą a póżniej mam najazd z całego województwa na miesiąc i sam nie mogę już połowić. Są takie siatki długości 200 cm-300 cm, które zakryłyby ryby które mam w siatce?

Offline lipatl

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 33
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Siatka na ryby
« Odpowiedź #1 dnia: 09.04.2019, 20:53 »
Kolego, jeżeli stosujesz taka praktykę na wodach PZW to przy pierwszej kontroli zapłacisz mandat. Nic nie dadzą tłumaczenia, że je później wypuścisz, nie wszyscy uwierzą Ci na słowo. Fotka i do wody.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Tomek

Offline tata1959

• Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #3 dnia: 09.04.2019, 20:59 »
Nie zabierasz ryb - wypuszczasz po złowieniu, proste. Ryby w siatce się kaleczą i to obojętnie czy są to karpie czy leszcze. Chcesz fotografować okazy to kup worki karpiowe.

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.04.2019, 21:21 »
Kolego, jeżeli stosujesz taka praktykę na wodach PZW to przy pierwszej kontroli zapłacisz mandat. Nic nie dadzą tłumaczenia, że je później wypuścisz, nie wszyscy uwierzą Ci na słowo. Fotka i do wody.

Napisałeś to tak jakby posiadanie ryb w siatce to przestępstwo.
Przepisy znam kolego. Ryby które są pod ochroną lub niewymiarowe wypuszczam od razu jeśli Ci chodzi o to. Aczkolwiek miałbym możliwość taką gdyż kontrolę tam gdzie łowię były 30 lat temu. Niestety teraz nawet jak zgłosisz to nikt nie przyjedzie bo każdy ma znajomego w PSR i jedynie co to tylko łomot możesz dostać za bycie konfidentem.  Jak mam ochotę to w siatce mogę mieć i 50kg płoci,krąpi lub leszcza i nic nikomu do tego czy ja je wypuszczę czy wezmę pod warunkiem, że jest wszystko zgodne z regulaminem.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #5 dnia: 09.04.2019, 21:22 »

Jeśli nie przekroczy limitu to raczej nie będzie mandatu

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #6 dnia: 09.04.2019, 21:26 »

Jeśli nie przekroczy limitu to raczej nie będzie mandatu
Dokładnie. Jeśli wszystko w wymiarze, limicie, nie na wodzie NK, to mandatu nie będzie.
Aczkolwiek też wypuszzam od razu.
Zawodnicze - 3-4m nie zdadzą egzaminu? Wypuszczone daleko powinny uchronić przed wzrokiem "kormoranów" :)
Uzależniony od wędkarstwa

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09.04.2019, 21:31 »
Gdybyś nie był zwykłym leniem to byś zapytał wuja googla (kilka sekund):
https://allegro.pl/oferta/wyczynowa-siatka-do-ryb-pro-match-jaxon-3-0m-torba-7404899294
https://allegro.pl/oferta/wyczynowa-siatka-do-ryb-jaxon-champion-3m-torba-7419118620
Nie chodzi mi o to czy nie umiem wpisać słowo "siatka" tylko pytam konkretnie o zakryte siatki. Niektóre zdjęcia są tak zrobione że nie wiadomo czy siatka jest przezroczysta czy niewidoczna.
Co do 1 ona jest przezroczysta
co do 2 nie jestem pewny wydaje się że jest materiałowa i zakryta czyli oki.

Offline lipatl

« Odpowiedź #8 dnia: 09.04.2019, 21:47 »
Fajnie, że zgodnie z regulaminem,  ale uważasz że tak jak napisałeś trzymanie w siatce 50 kg ryby jest ok?  Już ostatnio poruszany był taki temat, regulamin nie zabrania to można A co.

Tomek

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09.04.2019, 22:30 »
Fajnie, że zgodnie z regulaminem,  ale uważasz że tak jak napisałeś trzymanie w siatce 50 kg ryby jest ok?  Już ostatnio poruszany był taki temat, regulamin nie zabrania to można A co.

Dobra podam przykład zawodów wędkarskich. Po zakończeniu zawodów jest ważenie ryb które według mnie jest nie etyczne gdyż ryby przesypywane są do wiaderka lub dużych plastikowych pudeł jak ścieki do kibla. Ryby są wtedy okaleczane,obijane i podejrzewam że spora część z mniejszych ryb nie przeżyje. Czy to też jest oki? A podkreślam że w zawodach takich biorą osoby które cieszą się dobrą opinią i uznaniem w środowisku wędkarskim i promują zasade Catch&Release. Im sumienie na to pozwala nie popadają w skrajności. U mnie ważenie odbywa się razem siatką po czym rybki wypuszczane są po 30 sekundach po zrobieniu 2-3 zdjęć. Większe rybki trafiają do kołyski z wodą i fotografowane. Krzywda im się nie dzieje bo nawet leszcze które są dość delikatnymi rybami odpływają w doskonałej kondycji i nie pływają brzuchem do góry. Wszystko zależy od tego jak to się robi.

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10.04.2019, 06:59 »
U mnie ważenie odbywa się razem siatką

Każdy ma inną czy wszyscy macie takie same siatki?

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10.04.2019, 10:06 »
Ryby są ważone razem z siatką czyli ich nie wyjmuję, nie układam na matach lub specjalnych workach jak niektórzy, aby uchwycić jak najlepszy kadr. Po zważeniu siatka ląduje w wodzie i ryby są uwalniane. Wyjątkiem są duże okazy które lądują w kołysce z wodą. Ponieważ wiem ile waży zamoczona siatka odejmuje jej wagę i wychodzi mi czysty wynik.

Proszę o pomoc w doborze siatki, nie zbaczajmy z tematu. Dzięki.

Offline Rych

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 10.04.2019, 10:12 »
Ja jak używam siatki, wtedy rozkładam druga pusta za plecami, i w 90% działa ludzie nawet nie pytają czy coś złowiłem, czasem tylko słyszę "oo temu to nie idzie" lub coś podobnego ;D

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #13 dnia: 10.04.2019, 10:33 »
Panowie, bez agresji. Oczyściłem złe powietrze w Waszych wiadomościach :)

Co do siatek, to Jaxon Pro Match nie będzie raczej blokował spojrzeń ciekawskich. Miałem ją krótko, odrobinę dłużej Trapera Champion - ale w 4 metrach, i tamten miał na pewno gęstszy splot. Teraz mam Matrixa Carp, jeśli w sobotę na zawodach złowię cokolwiek (i nie zapomnę), to mogę cyknąć zdjęcie, na ile "maskuje" ona ryby. Jest w wersji 4 i 3 metrowej. Mają też wersję 2,5 - Compact, ale nie wiem czy materiał będzie taki sam.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 10.04.2019, 10:42 »
Jaxon Pro Match nie będzie raczej blokował spojrzeń ciekawskich. Miałem ją krótko (...)
Mówisz o Jaxon Champion Quadra?
Mam ją, i choć jej jeszcze nie używałem, to nie wydaje mi się żeby było widać ryby przej jej materiał.
Panowie, policzmy głosy: