Autor Wątek: Spinanie się ryb  (Przeczytany 8102 razy)

Offline gadotius

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Spinanie się ryb
« dnia: 22.05.2015, 20:37 »
Witam.

Od kilku sesji nad wodą mam poważny problem. Spinają mi się ryby. Poniżej przedstawiam całą specyfikację sprzętu jakim łowię. Hamulec podczas zacinania raz mam cały skręcony a raz trochę popuszczony. Zatnę rybę choć przeważnie zrobi to sama, holuję i po chwili ryba się wypina. Czasem uda się ją nawet zobaczyć. Są to przeważnie karpie i amury około 40 cm. Może to problem żyłki? Łowię nią od początku sezonu. Jak ją złapie palcami i przeciągnę to czuć tak jakby poskręcaną(chropowatą) powierzchnię.  Na nieużywanym kawałku resztki żyłki z tej szpuli który mi został   jest ona gładziutka.
Leszcze wyciągnę zawsze;-)

Nie wiem co może być przyczyną. Dziś straciłem tak trzy ryby. Nic nie udało mi się wyciągnąć.

Bardzo proszę o poradę lub skierowanie do filmiku lub artykułu gdzie dowiem się coś na tan temat.

Wędka:
http://www.matchpro.pl/Sklep/2767_2514_produkty/11018_feedery/Produkt/53600_premiership-precise-feeder-30mt-milo-306pp0300.aspx

Kołowrotek:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-drennan/13848-kolowrotek-drennan-red-range-feeder.html

żyłka
http://www.sklep.egrubaryba.pl/zylka-methodfeeder-mono-250m-p-106.html

Haczyk
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/preston/11752-preston-method-feeder-hair-rigs-to-nylon-bait-bands-roz-14.html

Koszyk:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/drennan-esp/8654-zestaw-drennan-in-line-flat-method-feeder-15g-small.html

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Spinanie się ryb
« Odpowiedź #1 dnia: 22.05.2015, 20:44 »
Ja miałem problem ze spadaniem ryb z haków bez zadziorowych bo miałem za mały hak. Zwiększenie haka z 14 na 12 zaowocowało pewniejszymi zacięciami i nie spinaniem się ryb. Poza tym takie małe karpie i amury są bardzo ruchliwe i to również może być przyczyna spadków. Zwłaszcza jeśli są w dobrej kondycji potrafią czynić cuda pod wodą - nie to co leszcze.

Offline gadotius

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22.05.2015, 20:51 »
Czy haczyk 12 z zadziorem sprawdzi się lepiej?

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 22.05.2015, 20:57 »
Ja mogę sie jedynie wypowiadać o Drennanach bo tylko na nie łowię. zależy jaka przynęta. ja do kulek 8-10mm stosuję 12 drennan carp method bez zadziora.

Offline gadotius

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22.05.2015, 21:01 »
Ja właśnie kupiłem bezzadziorowego prestona 12. Zobaczymy jak się spisze.

Offline Damian78

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10.07.2015, 10:47 »
Witam,
Od jakiegoś czasu walczę z feeerkiem i skutecznie wykorzystuję wszelkie porady Luka. Osobiście stosuję haki Prestona nr 12 z pushstopem i z gumką. Zauważyłem jedno, że jeśli dochodzi do spinki ryby, to jest  to wyłącznie z mojej winy. Lubię się czasami pobawić przy holu i wtedy najczęsciej dochodzi do takiej sytuacji. Haczyk przeważnie jest zapięty w górną wargę, zdarza się, że w kącik pyska. Przy ostatniej sesji na 14 japonek spięły mi się 3.

Uważam, że to są rewelacyjne haki.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,
Damian

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.07.2015, 11:22 »
Żeby ryba przy metodzie zacięła się w górną wargę, to musiałaby pobierać pokarm do góry nogami (płetwami). Coś tu jest nie tak:D
U mnie 99% zacięć jest w dolną wargę i tak to powinno wyglądać ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #7 dnia: 10.07.2015, 11:59 »
Ja bym także zwrócił uwagę na konstrukcję przyponu, czasem korygowanie długości włosa pomaga.
Paweł.

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #8 dnia: 10.07.2015, 12:28 »
Żeby ryba przy metodzie zacięła się w górną wargę, to musiałaby pobierać pokarm do góry nogami (płetwami). Coś tu jest nie tak:D

Dokładnie :)
Znów jestem

Offline Damian78

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10.07.2015, 14:07 »

Dokładnie :)

Wiecie co? bardzo was przepraszam. Macie rację. Spojrzałem teraz na to co napisałem. Głupota oczywista. przecież z dolnej wary ciągle haczyki wyciągam. Zwracam honor. Ale zdania o hakach i tak nie zmienię. he he. Jadę na weekend nad jeziorko należące do PGR. mam zamiar leszczy połowić.
Pozdrawiam,
Damian