Autor Wątek: Wędka spinningowa pod sandacza  (Przeczytany 7234 razy)

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Wędka spinningowa pod sandacza
« dnia: 28.04.2019, 22:22 »
Koledzy jaki polecicie kij pod sandacza, szczupaka? Ja jestem metodziarz ale kumpel mnie namawia na spinning a średnio jestem w tym temacie. Wiem tyle, że powinna być szybka, mocna i z dobrym czuciem(z wklejką?) . Będę spinningował pół na pół Wisła i jezioro z brzegu, głównie guma (ale głównie nie oznacza zawsze). Co do długości zdam się na was :). Cena pi razy oko 250 zł ale jak będzie coś zajebistego a trochę droższe to dołożę bo cenię sobie jakość. Ponoć, że Dragon ma dobry sprzęt i miałbym też dobre dojście lecz inne firmy też mnie interesują. Dzięki :thumbup:

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
Odp: Wędka spinningowa pod sandacza
« Odpowiedź #1 dnia: 28.04.2019, 22:47 »
O kurcze! ;) To dopiero temat rzeka... z resztą jak wszystkie takie tematy o sprzęcie :facepalm:
Każdy ma swoje preferencje i upodobania. Jedni twierdzą że na sandała pod gumę tylko wklejka, a inni wolą tubulara. Pod wobki też raczej nie wklejka i raczej dłuższy kij. Co do długości, to jedni zjeżdżają w dół aż do totalnych króciaków, a inni wolą długie patyki.  Moim zdaniem na łowienie z brzegu pod gumy to min 2,4 m, a max jak dla mnie to 2,7. Pod wobki do 3m.
Jeśli chodzi o Dragona, to bardzo lubię ich spiningi. A Tobie życzę, żebyś szybko przekonał się co lubisz i preferujesz :) bo jestem przekonany, że pierwszy kij jaki kupisz nie będzie tym ostatnim ;)
Jak chcesz, to na początek sprzedam Ci za niewielki pieniądz swój "stary" kijek, który ostatnio "odkryłem" za szafą - Team Dragon 2,6m 7-28b fajna, czuła wklejka.
Kuba

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28.04.2019, 23:21 »
Na razie to preferuje metodę ;D ;D.
Myślę, że bardziej skupię się na gumach bo głównie na nie się łowi. Dzięki za propozycję ale jednak wolałbym nową 8). Zobaczę może ktoś coś jeszcze doda od siebie O:). Jak kilka osób powie lub poleci to samo to coś  już będzie na rzeczy 8)

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #3 dnia: 28.04.2019, 23:34 »
Jeśli stricte pod sandacza szukasz to polece Ci Mikado Kamisori Zander 28gr. Ale jeśli to Twój pierwszy kij spiningowy to sugerował bym uniwersalny kijek Okuma Black Rock 2,75 5-25gr. Pomachasz sezon gumami, wobkami i zobaczysz, które ryby i na jakie przynęty najlepiej Ci się łowi. Drugą wędkę już będziesz wiedział konkretnie jaką chcesz ;)

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #4 dnia: 28.04.2019, 23:35 »
Na pewnym forum spinningowym jeden tylko temat np. kijka na sandacze pod gumy ma kilkanaście stron, a takich tematów jest multum - kij pod woblery, sandacz na lekko, kij pod żelazo, kij pod opaskowe sandacze, kij na szczupłego pod jerki, pod obrotówki, na łódkę , uniwersały + tematy o spinningach poszczególnych firm, modeli, tematy o castingu..... :D
Miłego wyboru, i czytania... z resztą za 250zł wśród nówek dużego wyboru zajebi...stego sprzętu nie będzie. Bardzo jestem ciekaw co wybierzesz i będę śledził ten wątek. :P
Kuba

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29.04.2019, 00:02 »
250 to jest tak wstępnie, jakby z 10 osób zachwalało jeden kij za 500 zł to pewnie tak by mnie skręcało, aż bym go kupił ;D ;D ;D. Muszę trochę pośledzić fora ale napiszę Ci co wybrałem jak już się zdecyduje 8)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 29.04.2019, 00:10 »
Wystarczy 400 zł z haczykiem ;) Proszę: https://allegro.pl/oferta/spinning-savage-gear-finezze-softlure-250cm-5-21g-7999317953.

Ten kij to sandaczowa kosa, jakiej potrzebujesz. Można tym wędziskiem wyekspediować standardową sandaczową gumę na główce o masie 25 gramów. Nie ma drugiego takiego kija za zbliżoną kwotę. Dolnik jest stosunkowo krótki, ostrzegam. Blank jest elektryczny, nawet bardzo. Poprowadzisz tym czymś gumę, woblera, blachę i cokolwiek innego.
Jacek

Offline ProfesoreCreatore

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #7 dnia: 29.04.2019, 00:27 »
Gorąco polecam Ci kij którego używa mój kolega.
Robinson Diaflex Zander Jig 2,25m 5-35g.
Cena ok 500 zł. Miałem go wiele razy w ręce i świetnie sprawdzał się na Solinie. Główki od 20g do 35g + guma 4" obsługuje bardzo dobrze. Sam mam spinning z pracowni, ale tamten w niczym mu nie ustępuje.
ProfesoreCreatore

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #8 dnia: 29.04.2019, 08:39 »
Savage gear skinny water
Albo wersja 228cm 50gr cw
Lub 258/70

Niestety edycja limitowana,a szkoda bo naprawdę wędka się wydaję z wysokiej półki.

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 29.04.2019, 08:43 »
Ja od 3 sezonów używam DAM EFFZETT IMPULSE ZANDER 270 10-35. Polecam i do opadu i dropshot.

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #10 dnia: 29.04.2019, 21:14 »
Wystarczy 400 zł z haczykiem ;) Proszę: https://allegro.pl/oferta/spinning-savage-gear-finezze-softlure-250cm-5-21g-7999317953.

Ten kij to sandaczowa kosa, jakiej potrzebujesz. Można tym wędziskiem wyekspediować standardową sandaczową gumę na główce o masie 25 gramów. Nie ma drugiego takiego kija za zbliżoną kwotę. Dolnik jest stosunkowo krótki, ostrzegam. Blank jest elektryczny, nawet bardzo. Poprowadzisz tym czymś gumę, woblera, blachę i cokolwiek innego.
Popieram w całej rozciągłości. Mam wspomniany kijek i  w tej cenie naprawdę warto.
Adam

Offline borman86

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 30.04.2019, 01:46 »
Prawdę mówiąc to Finezze brzmi dość ciekawie 8). Ale czy 21 g wyrzutu to nie trochę za mało biorąc pod uwagę jakąś większą gumę?

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #12 dnia: 30.04.2019, 07:27 »
A ja nadal polecam savage gear skinny water.Posiadam 2 sztuki-jedną na zapas.Jest to już seria,która nie będzie produkowana (limitowana).Za cenę 330zł w wersji 258/70 i 300zł 228/50 nie ma według mnie lepszego wędziska.Jest piekielnie wytrzymałe,czego mogłem już doświadczyć na dużych rybach +25kg oraz bardzo czuły.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #13 dnia: 30.04.2019, 11:07 »
Prawdę mówiąc to Finezze brzmi dość ciekawie 8). Ale czy 21 g wyrzutu to nie trochę za mało biorąc pod uwagę jakąś większą gumę?

Jakie 21? 21 widnieje na blanku, to wszystko. Ten kij ma dużo większy ciężar wyrzutowy. Proszę:

Można tym wędziskiem wyekspediować standardową sandaczową gumę na główce o masie 25 gramów.

Sandaczowa gumka i główka o wadze 20 g to pikuś dla tego kija.
Jacek

Offline adikus777

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 30.04.2019, 13:59 »
SG XLNT również fajne kijki szczupakowo sandaczowe.