Autor Wątek: Wędziska Preston Absolute Float  (Przeczytany 18327 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Odp: Wędziska Preston Absolute Float
« Odpowiedź #30 dnia: 30.11.2014, 20:23 »
A teraz bracia lub siostry już sam nie wiem:)
Darek

Offline Tomerr

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #31 dnia: 30.11.2014, 20:40 »
Tylko pozazdrościć  :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #32 dnia: 30.11.2014, 21:33 »
No niezłe cacka! ;)

Ciekawe jak leży ta 17tka w ręku i jak pracuje przy zarzutach i rybie... Pewnie poezja :)
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 30.11.2014, 21:41 »
Jeżeli chodzi o samo odczucie to leży rewelacyjnie. Zarzucać trzeba się nią nauczyć bo przy pierwszych rzutach na sucho z lekkim ładowaniem kija bądź mocnym część szczytowa wchodzi w bardzo duże ugięcie co powoduje, że szczytówka aż uderza o taflę wody. Ale jest to do opanowania:) Niestety na rybie się dziś nie udało. więc nie opiszę teraz jak pracuje pod obciążeniem. Jednak jest to długi kij gdzie ze sztywnością już jest kłopot bo wędka lekko "zwisa" ale powiem szczerze na nic już tego kija nie zamienię. Myślę, że na głębokie jezioro i rzeki będzie niezastąpiona. Drennan jest sztywny i ma bardziej szczytową akcję. Lekkość poraża:) przy takiej długości.

P.S. Trzymałem tego Drennana ale 3,9 m (13 ft) w reku i również rewelacja. Jednak jak mówiłem lubię kije długie. Ten 13 ft waży tylko 135 gramów co odrazu czyć w ręku a raczej nic nie czuć.
Darek

Offline AdamuS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 30.11.2014, 21:42 »
Hmm długie dość kije... też mam w planie prestona ale feeder. Gratulacje z zakupu!  :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 30.11.2014, 22:32 »
No to Darku wiosnę 2015 rozpoczniesz w doborowym towarzystwie :)

Ciekaw jestem jak będzie pracowała u Ciebie dokręcana od góry rękojeść w Drennanie.
U mnie trzeba wyjątkowo mocno dokręcić.
Dokręcenie normalne (mimo że w moim przypadku jest to dość mocno) skutkuje tym, że kiedy składam wędkę i chwycę lewą ręką za ten dokręcany element, to się on odkręca (luzuje).
Dopiero naprawdę silne dokręcenie spowodowało, że stanęło w miejscu i już nie mam tego problemu.

Osobiście nie przepadam za dokręcanymi od góry rękojeściami. Zawsze mam wrażenie, że coś strzeli i pęknie przy dokręcaniu.
Pozdrawiam
Mateusz

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 30.11.2014, 22:43 »
Dam znać jak już trochę połowię tym wędziskiem. Ja tam i tak uważam, że najlepsze były kiedyś matchówki bez uchwytu tylko dwa plastikowe pierścienie na rękojeści. Niestety już się tego nie spotyka. Mam takową maczówkę jeszcze w swoim arsenale ale już zniszczona jednak to moja sentymentalna wędka. fajnie się wędka wyważała jak te pierścienie na maks dawało do blanku i tam był kołowrotek. Super sprawa.
Darek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #37 dnia: 30.11.2014, 22:55 »
Dam znać jak już trochę połowię tym wędziskiem. Ja tam i tak uważam, że najlepsze były kiedyś matchówki bez uchwytu tylko dwa plastikowe pierścienie na rękojeści. Niestety już się tego nie spotyka. Mam takową maczówkę jeszcze w swoim arsenale ale już zniszczona jednak to moja sentymentalna wędka. fajnie się wędka wyważała jak te pierścienie na maks dawało do blanku i tam był kołowrotek. Super sprawa.
Dokładnie! Można wtedy wyważyć odpowiednio w zależności od masy kołowrotka i upodobań wędkarza, bo różnie ludzie wędkę trzymają. Ja też miałem taką, ale dawno temu komuś wydałem.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 30.11.2014, 22:57 »
Nie rozumiem czemu zaprzestano tej koncepcji??? :-X Przy wielu nawijakach można było kijek wyważyć! A i do długości przedramienia dostosowac! :'(
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #39 dnia: 01.12.2014, 07:08 »
No teraz to chyba wyważają wszystko za Ciebie. Do takiej wędki kupujesz podobnej klasy kręcioł i wszystko powinno pasować jak ulał.

Co do długich wędek to ciekawe czy nie 'leje' się ona zbytnio. Kupiłem kiedyś kija 'taniej' firmy o długości 15,18 i 20 stóp i łowic się tym nie dało. Wyglądał kijek super - i to była jedyna pozytywna cecha. Hol płotki 15 cm wyczywalny był jakby miała ze 40... ;) dlatego bolonka pasuje mi o wiele bardziej bo składy jednak fajnie ją usztywniają.  Miałem 15 tki w ręku lepszych firm i były OK, ale 17tka... Ciekawe jak to rozwiązali konstrukcyjnie!

Co do rozwiązania Drennana - to ciekawi mnie czy właśnie ta krótka rękojeść i sposób mocowania rzeczywiście dają taki pozytywny efekt i praca kija jest aż tak dobra...
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 01.12.2014, 08:10 »
Luk czyli myślisz, że ten mój Preston może zachowywać się podobnie?
Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #41 dnia: 01.12.2014, 11:16 »
Wątpię! Ale na pewno jest 'coś za coś'. Trzy składy - jest z czym kombinowac aby uzyskać kij  o szybkiej akcji i bez 'zwisu'. Nie wiem do czego będziesz uzywal go dokładnie - bo będzie on raczej do zadań specjalnych. Jak dla mnie świetny na głębsze łowiska, gdzie nie trzeba bawić sie sliderem - a łowi się niedaleko od brzegu. Moze też byc dobry do łowienia zza trzcin lub irysów. Chciałbym poczuc takiego karpika 3 kilo na tym kijaszku.

Najlepszy jest proces przewlekania zyłki przez wszystkie przelotki... ;)
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 01.12.2014, 11:26 »
Czasem lubię połowić z łodzi i na dużej głębokości co daje mi dużą szybkość w zacięciu. Kijem 3,9 m trzeba było troszkę się zamachnąć. Tutaj mam nadzieję, że będzie inaczej. Bolonka 5 m daje radę stąd zdecydowałem się na kij dłuższy matchowy bo nie lubię wędzisk bolońskich. Jednak bolonka pokazała mi, że zacięcie będzie łatwiejsze. Myślę, że spektrum jego zastosowania będzie dość szeroki a tam gdzie "diabeł nie może tam Drennana pośle":)

Przewlekanie jest katorgą a i rozkładanie także, wszystkeo długie jak cholera ale efekt końcowy piorunujący:)
Darek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #43 dnia: 01.12.2014, 13:28 »
Ja też przez dłuższy czas byłem zwolennikiem długich - może nawet lejących się - kijów o parabolicznym ugięciu.
Wiem skąd to się wzięło. Przez wiele lat łowiłem 4,5-metrowym chińskim teleskopem, który kupiłem sobie w sklepie sportowym. Były to kije nieuzbrojone, do których trzeba było dokupić uchwyt i przelotki. Jako że przelotki w tamtym czasie były, jakie były - kij po uzbrojeniu pięknie wisiał. Przy holu 20-centymetrowej płotki wyginał się niemal po rękojeść.
Przywykłem do takiego łowienia, a jako że moje wyniki były wtedy rewelacyjne, uznawałem, że mój sprzęt jest najlepszy i nikt mnie nie namówi do używania krótszych, szybkich nowoczesnych kijków o szczytowym ugięciu.
Byłem sfrustrowany, kiedy po ładnych kilku latach przerwy w spławiku, poświęconych wędkarstwu karpiowemu, chciałem kupić kij, który przypominałby mój stary chiński teleskop, a w sklepach zaczęto proponować mi same krótsze, szybsze i sztywniejsze "odległościówki". Finalnie wybrałem 5-metrową bolonkę, którą z powodzeniem używałem przez kolejne 2-3 lata.
Po pewnym jednak czasie, postanowiłem podjąć próbę i kupiłem Acolyte właśnie.
Niepodważalnie, nowoczesne maczówki dają większą skuteczność. Lekkość wędki, szybkość i bardziej szczytowe ugięcie sprawiają, że większa jest precyzja rzutów, lepsza kontrola żyłki i zestawu, szybsze zacięcia, sprawniejszy hol i podebranie ryby.
Niestety, coś kosztem czegoś. Nie ma co liczyć, że poczujemy w dolniku średniej wielkości płotkę, zaś kij wygnie nam się w piękną parabolę.

Czasem, kiedy wiem, że ryba dobrze bierze i nie trzeba daleko i celnie rzucać, biorę ten stary chiński teleskop z własnoręcznie zrobionym spławikiem i łowię - jak dawniej :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #44 dnia: 08.12.2014, 01:33 »
Dla miłośników wędek matchowych o głębszym ugięciu Drennan oferuje kultowy model MatchPro Ultralight - znacznie bardziej spolegliwy w części środkowej niż Acolyte. Używam go od kilku sezonów do lekkich wagglerów i lekkiego trottingu: podczas holu bonusowego narwiańskiego leszcza, który po zacięciu odszedł w silny nurt, wędka wygięła się dramatycznie po dolnik, a przechodzący nadrzeczną ścieżką spacerowicze zakładali się, że zaraz trzaśnie  :D

Oczywiście nie trzasnęła, bo głębokie ugięcie leży w jej naturze, ale generalnie jest przeznaczona raczej do łowienia drobno-średniego białorybu z żyłką główną 0.12 - 0.14 i przyponami 0.08 - 0.12, dając łowiącemu dużo frajdy dzięki swej ustępliwości właśnie. Leszczowe, kleniowe czy linowe bonusy dobrze amortyzuje, choć niezbyt dobrze powstrzymuje przed wejściem w ewentualne zaczepy.