Autor Wątek: Mocny kołowrotek na odległości 60-70 m - jaki?  (Przeczytany 11537 razy)

Offline greg227

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Mocny kołowrotek na odległości 60-70 m - jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 04.05.2019, 21:42 »
Zobacz sobie Colmic Etang 5000.
Posiadam te kołowrotek ( 2 x ).

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
Mocny kołowrotek na odległości 60-70 m - jaki?
« Odpowiedź #16 dnia: 05.05.2019, 00:17 »
Za 700zł to można ponton Kolibri kupić :facepalm:

Powiem więcej ;) gdy w aplikacji OtoMoto jako kryterium podałem cenę i ograniczyłem ją do 700 PLN, to znalazłem 21 (sic!) ogłoszeń. Skoro za cenę średniej klasy kołowrotka można mieć samochód "na chodzie", to stwierdzam że wędkarstwo to chore hobby. Kończę z tym! Zacznę chodzić na grzyby... Koszyk z wikliny, scyzoryk, a i składki członkowskiej nie trzeba opłacać... No i grzybów więcej niż ryb jest :)
Podobno 8)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #17 dnia: 05.05.2019, 06:36 »
Maciek, szaleju jakiegoś się najadłeś czy cuś?
Toż to brzmi jak jakaś herezja Rybkę możesz wypuścić, a grzybka już nie zasadzisz Poza tym jak nie wydasz tego na wędkarstwo to będziesz musiał żonie oddać

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #18 dnia: 05.05.2019, 06:58 »
Michał N. chyba trochę za bardzo przeżywasz odległości na których chcesz łowić, przynajmniej jakbyś szukał kołowrotka na łowienie w okolicy 100m. Te 65m na których chcesz łowić to nie są jakieś porażające odległości. Jeśli używasz wędek, które nie ograniczają rzutowo tj. 3,6-3,9, z odpowiednim cw i akcją, to do takich odległości w zupełności wystarczy większość kołowrotków w rozmiarze od 4000. Dla przykładu napiszę, że złożyłem 3 sezony temu 2 zestawy znajomemu, który nie jest zbyt wytrawnym wędkarzem. Kije trabucco selektor 360/90 i do tego kołowrotki penn spinfisher 3500 ssv. Takimi zestawami spokojnie operuje on do 70m. Kołowrotki wybrałem z premedytacją bo kolega ma pewne braki w technice i często ściąga rybę na samym kołowrotku bez pompowania wędką. Penny są mocne i po trzech dość intensywnych sezonach nie można nic im zarzucić. Obecną wersję spinfisera można kupić w okolicy 350zł i nie wyobrażam sobie, żeby zajechać je w dwa sezony. No chyba, że ktoś przy każdym rzucie będzie ściągał 20kg zielska nie pracując przy tym wędką :facepalm:

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #19 dnia: 05.05.2019, 07:20 »

Powiem więcej ;) gdy w aplikacji OtoMoto jako kryterium podałem cenę i ograniczyłem ją do 700 PLN, to znalazłem 21 (sic!) ogłoszeń. Skoro za cenę średniej klasy kołowrotka można mieć samochód "na chodzie", to stwierdzam że wędkarstwo to chore hobby. Kończę z tym! Zacznę chodzić na grzyby... Koszyk z wikliny, scyzoryk, a i składki członkowskiej nie trzeba opłacać... No i grzybów więcej niż ryb jest :)
Podobno 8)
Bardzo mądre podejście :thumbup: grzyby są i odrastają ,a ryby też można łowić ,ale bardziej rekreacyjnie bez napinki i bez tego ''I must have'' dlatego wrzuciłem ten ponton 8) bo po co się męczyć jak można tam dopłynąć i byle teleskopem na spławik ciągać :P Powiem to nawet inaczej - ja leszcze większego jak 40+ nie złowiłem , w życiu złowiłem 3 liny największy może miał z 12 cm ??? nie złowiłem karpia - i to jest na tym jeziorze co Michał łowi , a mam do niego 10km , mam kajak ,mam ponton ,w rodzinie mamy 2 łódki bracia w majówkę na jeziorze szczupaki i okonie ciągali , a ja na rzece pod domem płotki na spławik łowiłem :bravo: bo lubię , tak spędzam sobie czas , rybka się nie liczy , cenię ciszę i spokój i to mam zaraz za domem , zero gratów , wędka ,ciasto garść pelletu i sobie odpoczywam nad wodą bez tłumów , przez cały dzień widziałem 4 ludzi , dwóch kumpli co spływało pontonem za szczupakiem , cześć- cześć i popłynęli dalej , potem jeszcze dwóch po drugiej stronie podjechali , jeden pomachał spiningiem ,drugi podrywką chciał żywca nałapać  i zaraz poszli , a ja sobie bez stresu wiaderko pod doopą ..... :thumbup:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 05.05.2019, 07:34 »

Kolego Wonski81 ,czy orientujesz się w temacie  przekładni okumy  carbonite 55 i okumy custom 55 ? Mają ją taką samą?
Sedona jest bardzo ciekawa. Dziękuję za tą propozycję,mocno rozważę.

Odpowiem tutaj, również na pytanie, które zadałeś na priv.
Okumy Carbonite i Custom Black feeder korzystają z tych samych rozwiązań napędowych, jakość użytych części jest jednak lepsza w modelu Custom, który to jest spokrewniony z Ceymar’em.

Sedona w wersji c5000 to znaczna różnica w stosunku do 6000.
Literka c w nazwie oznacza compact, czyli mały korpus. Jest to po prostu wielkość 4000 z większa szpula i rotorem, na dodatek z większym przełożeniem. Średnica szpuli to ok 54mm dla modelu 5000.
Spora różnica masy między 5000 a 6000 przekłada się bezpośrednio na rozmiary korpusu i napędu, na tym akurat powinno Ci zależeć najbardziej. Większy napęd to więcej mocy i trwałości.
Tak, większość nowych modeli Shimano ma stała blokadę obrotów wstecznych- brak przełącznika, tak tez jest w modelu Sedona FI.
Nie mniej Sedona FI oferuje w swojej klasie cenowej coś, czego nie oferuje nikt inny- kuta na zimno przekładnie.
Jeśli szukasz niskiej masy przy mocnym i trwałym napędzie, to tez nie jest to sytuacja bez wyjścia. Z pomocą przychodzi seria LT Daiwy. Minimum to Fuego LT 6000- średnica szpuli 57mm, chociaż lepszym wyborem byłaby Caldia lub modele wyższe.

Jak już napisałem wcześniej chcesz połączyć niska cenę maszyny z rozwiązaniami zarezerwowanymi dla średnich półek. Starannie dobrany sprzęt za niestety większa kwotę, posłuży długo, nawet w tych stosunkowo ciężkich warunkach, o których piszesz.

Pozornie tylko warunki połowu, które opisuje autor, nie są ciężkie. Odległość, opór linki, masa zestawu, szorowanie koszykiem po dnie, plus ewentualne zaczepy i roślinki, razy ilość rzutów i zwinięć zestawu. Cały ten opór idzie bezpośrednio na zębatki kołowrotka. Chyba, ze ktoś zwija zestawy pompując kijem jak przy holu. Ja tak nie robię i chyba nie znam nikogo, kto tak postępuje.
Żeby młynek to wytrzymywał, to musi mieć odpowiedniej jakości i twardości przekładnie, najlepiej doskonale osadzona na kilku łożyskach dobrej klasy, w jak najbardziej stabilnej obudowie. Producenci są jednak bezlitośni i tego typu rozwiązania są oferowane za dość spore kwoty. Tańszy sprzęt, który tych cech nie posiada długo może nie pociągnąć, o czym autor się już boleśnie przekonał.

Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 05.05.2019, 07:41 »
Michał N. chyba trochę za bardzo przeżywasz odległości na których chcesz łowić, przynajmniej jakbyś szukał kołowrotka na łowienie w okolicy 100m. Te 65m na których chcesz łowić to nie są jakieś porażające odległości. Jeśli używasz wędek, które nie ograniczają rzutowo tj. 3,6-3,9, z odpowiednim cw i akcją, to do takich odległości w zupełności wystarczy większość kołowrotków w rozmiarze od 4000. Dla przykładu napiszę, że złożyłem 3 sezony temu 2 zestawy znajomemu, który nie jest zbyt wytrawnym wędkarzem. Kije trabucco selektor 360/90 i do tego kołowrotki penn spinfisher 3500 ssv. Takimi zestawami spokojnie operuje on do 70m. Kołowrotki wybrałem z premedytacją bo kolega ma pewne braki w technice i często ściąga rybę na samym kołowrotku bez pompowania wędką. Penny są mocne i po trzech dość intensywnych sezonach nie można nic im zarzucić. Obecną wersję spinfisera można kupić w okolicy 350zł i nie wyobrażam sobie, żeby zajechać je w dwa sezony. No chyba, że ktoś przy każdym rzucie będzie ściągał 20kg zielska nie pracując przy tym wędką :facepalm:

Jest to bardzo dobry przykład.
O ile ten Penn nie ma specjalnie dobrej jakościowo przekładni, to materiał, z którego ją wykonano, jest całkiem twardy. Maszyna jest w pełni metalowa, co sprawia, że napęd osadzony jest bardzo stabilnie. Koniec osi głównej jest bardzo dobrze zabezpieczony przed ewentualnymi wychyleniami pod wpływem obciążania rotora. Wkręcana bezpośrednio korbka zwiększa moment. To musi mieć moc.
Nie mniej autor oczekuje mocy, niskiej masy, większej szpuli i trwałości... ;)
Czesiek

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #22 dnia: 05.05.2019, 07:51 »
Więc podałem Czesiu autorowi wątku przykład kołowrotka z dużą mocą, niską masą (343g, gdzie autor chciał zejść poniżej 400), trwałego i w przystępnym budżecie. Brakuje tylko wymarzonej przez niego większej szpuli (bez której odległości o których mowa są bez problemu osiągalne). Jak już autor znajdzie to wszystko razem w jednym kołowrotku w okolicy 300zł to bardzo chętnie się przyjrzę ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 05.05.2019, 08:04 »

Podobno 8)

Maciek, 700 zł to niekoniecznie "już" średnia półka kołowrotkowa, natomiast wyższa- budżetowa tak ;)

Jak mówi zapomniane przysłowie: dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach.
Myślę, że to odpowiedni czas, by o tym przypomnieć.
Niejeden temat na forum kończył się burzą, gdy zaczęto przerzucać się i licytować kwotami.

Uważam, że naprawdę nieliczni z nas mogą sobie pozwolić na wszystko.
Jeśli kogoś to interesuje, to osobiście korzystam ze sprzętu z półek wyższych- budżetowych (jakkolwiek źle to brzmi ;)), bo ogrom innych, ważnych wydatków bierze górę nad potrzebami hobby. Trochę wiedzy i doświadczenia pozwala mi wybierać sprzęty, które mimo niedoskonałości wytrzymują dłuższy czas i nie powodują frustracji podczas użytkowania.
Tak więc wszelkie polecenia i doradztwo sprzętowe, to nic innego jak próba wyciśnięcia maksimum z budżetu, który ktoś sobie założył oraz spełnienie cech, które ów sprzęt powinien posiadać. Często się udaje, czasem budżet trzeba (lub warto) nagiąć. Ot, cała filozofia.
Natomiast nigdy nie będę szedł ścieżką forów spinningowych, gdzie wybór młynka ogranicza się do Stelli milenium lub Twin Powera, jeśli ktoś szuka tańszej alternatywy, bo w innym wypadku nawet nie ma się co zabierać za łowienie :P 
Czesiek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #24 dnia: 05.05.2019, 08:11 »
Sander-nie przeżywam,tylko znam warunki i wiem jak w nich łowić.  Do wędki 3.9 można i na siłę założyć kołowrotek 3000 i też pewnie 60m uzyskam,tylko jakim nakładem siły kosztem techniki i celności ? Pisałem już o tym nie raz,jeżeli chcemy komfortowo i celnie rzucać powtarzalnie,należy dobrać odpowiednie wędzisko,kołowrotek i zestaw ,w tej kolejności.
Może nie umiem łowić dystansowo i stąd potrzebuję dostosować sprzęt... A może po prostu wiem doskonale ,czym łowi mi się najlepiej w danych warunkach, więc wpisy o"przeżywaniu",już bym sobie darował. Nie raz poznałem opinię znawców,którzy jedną wędką i jednym kołowrotkiem ,łowią w każdych warunkach i dystansach. Sam należę do tych osób,które mają zestawy indywidualne na poszczególne warunki.

Wonski81-dziękuję za cenną wiedzę,oczywiście pochwała. Podoba mi się schimano Sedona ,ale brak obrotu wstecznego dyskwalifikuje ten kołowrotek. Za bardzo przyzwyczaiłem się do używania go podczas odmierzania odległości.
W takim razie jaki budżet pozwoli mi na połączenie wielkości,wagi optymalnej i w miare trwałości ? Mowa o kwocie 400-500 zł ? Jeżeli pozwoli mi to na 4 sezony bezawaryjnej pracy,to jestem na tak. Pytanie ,czy kołowrotki w tej cenie,nie będą przypadkiem tak samo trwałe,jak o połowę tańsze ?
Ps. Ja pompuję zestaw nawet gdy zwijam na pusto. Pozwala to wydłużyć życie kołowrotka,ale i tak przekładnie dostają ,gdy łowi się przez zielsko. Może to dla tego nie mam problemów z Daiwa ninja,choć oszczędzam jej takich warunków.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 05.05.2019, 08:18 »
Więc podałem Czesiu autorowi wątku przykład kołowrotka z dużą mocą, niską masą (343g, gdzie autor chciał zejść poniżej 400), trwałego i w przystępnym budżecie. Brakuje tylko wymarzonej przez niego większej szpuli (bez której odległości o których mowa są bez problemu osiągalne). Jak już autor znajdzie to wszystko razem w jednym kołowrotku w okolicy 300zł to bardzo chętnie się przyjrzę ;)

Powtórzę się raz jeszcze,nie widzę efektywnego wędkowania na dystansie 60-65m,wędką 3.6m i kołowrotkiem klasy 4000. Nie będzie to ani komfortowe,ani powtarzalne ,chyba że mowa o Daiwie 4000a,ale ten model ma średnicę szpuli 57mm,czyli poziom wielkości 5500 powiedzmy.
Inne 4000,to zaledwie 50mm,a to przepaść w oddawaniu żyłki.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 05.05.2019, 08:41 »

Wonski81-dziękuję za cenną wiedzę,oczywiście pochwała. Podoba mi się schimano Sedona ,ale brak obrotu wstecznego dyskwalifikuje ten kołowrotek. Za bardzo przyzwyczaiłem się do używania go podczas odmierzania odległości.
W takim razie jaki budżet pozwoli mi na połączenie wielkości,wagi optymalnej i w miare trwałości ? Mowa o kwocie 400-500 zł ? Jeżeli pozwoli mi to na 4 sezony bezawaryjnej pracy,to jestem na tak. Pytanie ,czy kołowrotki w tej cenie,nie będą przypadkiem tak samo trwałe,jak o połowę tańsze ?
Ps. Ja pompuję zestaw nawet gdy zwijam na pusto. Pozwala to wydłużyć życie kołowrotka,ale i tak przekładnie dostają ,gdy łowi się przez zielsko. Może to dla tego nie mam problemów z Daiwa ninja,choć oszczędzam jej takich warunków.

Tutaj z pomocą przychodzą Daiwy.
Nie wiem czy mieszczą się idealnie w budżecie, ale jak dobrze poszukasz...
BG 4000 nie spełnia warunku wagowego, jest jednak bardzo stabilna, bo korpus jest w pełni metalowy, coś za coś ;)
Napęd jest naprawdę mocny, duże przełożenie w tym wypadku to wręcz atut, bo pozwoli Ci szybciej zwinąć zestaw. Można łatwo uzyskać QD, co też jest fajną opcją przy połowach gruntowych.
LT 6000 pozwolą spełnić warunek także niskiej masy, tracąc jednak ciut stabilności w stosunku do takiej BG. Kompromis może mieć sens, bo naprawdę czuć różnicę wagową w ręce. Chyba, że wybierzesz Caldię lub modele wyższe- korpus Zaion, sztywny niczym metal, ale cena rośnie. Znów coś za coś ;)
Fuego LT 6000 spełnia warunki, lecz ciut droższa Freams LT w wielkości 6000 oferowana jest z większym przełożeniem, co jest pewnym atutem. W LT też można uzyskać QD, trzeba jednak zainwestować parę zł i poświęcić czas na przeróbkę.
Acha.
Wymienione powyżej Daiwy mają wkręcane bezpośrednio w napęd, jednoelementowe korbki. Oznacza to tyle, że do transportu korbkę należy odkręcić i ją... gdzieś schować :P
Są wyposażone w przełącznik blokady wstecznych obrotów.

Tak. Młynki te poradzą sobie z tego typu wędkowaniem i to przez długi okres czasu.
Są wzmocnione pod kątem konstrukcyjnym, w wypadku BG bardzo stabilne i twarde. Przekładnie mają wysoką sprawność i są wykonane z dobrych i trwałych materiałów.
Czesiek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 05.05.2019, 08:54 »
Nasunęła mi się mysl,a może jest możliwość oddania kołowrotka do Twojego warsztatu na wzmocnienie ?

Dziękuję za rzetelne propozycje. Daiwy od zawsze mi się podobały ,na pewno rozważę i tą drogę.
Pytanie,czy dwa kołowrotki nie wytrzymają dłużej ,niż jeden w tej samej cenie ?

Jaką średnicę szpuli ma Daiwa bg 4000 ? Za wyznacznik,przyjmuję 55mm i więcej.

Offline KuBxOnOff

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #28 dnia: 05.05.2019, 09:03 »
Jestem szczęśliwym posiadaczem squadrona i jestem naprawdę mile zaskoczony . Używam rozmiaru 3000 .

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 05.05.2019, 09:42 »
Nasunęła mi się mysl,a może jest możliwość oddania kołowrotka do Twojego warsztatu na wzmocnienie ?

Dziękuję za rzetelne propozycje. Daiwy od zawsze mi się podobały ,na pewno rozważę i tą drogę.
Pytanie,czy dwa kołowrotki nie wytrzymają dłużej ,niż jeden w tej samej cenie ?

Jaką średnicę szpuli ma Daiwa bg 4000 ? Za wyznacznik,przyjmuję 55mm i więcej.

Nie wiem co rozumiesz przez wzmocnienie?
Kołowrotek to nie samochód, w którym można zmapowac komputer lub zmienić turbinę ;)

Szpula BG 4000 - 57mm
LT 6000 - 57mm
Shimano 6000- 57mm
Czesiek