Autor Wątek: Wędka Daiwa Ninja X Method Feeder czy Shimano Forcemaster BX Commercial?  (Przeczytany 2036 razy)

Offline adi87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Po pierwsze Witam wszystkich serdecznie (to mój pierwszy post na tym forum :D )

Moje pytanie: którą wybrać wędkę Daiwa czy Shimano?
Obie w wersji 3,6 m i 80 g wyrzutu.
Będę łowił głównie na łowiskach komercyjnych na metodę, czasem trafiają się tam karpie 10 kg.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witaj
Wydaje mi się że Shimano będzie mocniejszym kijem, ale miałem go tylko raz przez chwilę w ręce i moja opinia może być niezbyt miarodajna

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Witam :D
Jeśli dobrze kojarzę to Daiwa jest w trójskładzie a Shimano to dwuskład. Zastanów się czy ich długość transportowa nie robi Ci różnicy.
Bartek

Offline adi87

• Nowy użytkownik
  • *
Zgadza się Shimano to 2 skład a Daiwa ma 3 składy, ale to akurat nie robi mi różnicy. I tak będę ja woził z 2 składowymi karpiówkami 3,6 m.
Nie bardzo kumam tych oznaczeń rodzaju włókna węglowego w Daiwie (HMC+) - nic mi to nie mówi.
Za to w Shimano węgiel XT40 to chyba całkiem dobry materiał jak za tą cenę (220 zł)?

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Jeden i drugi materiał to wysokomodułowe włókna węglowe. Ciężko chyba będzie znaleźć jakieś konkretne informacje pozwalające porównać oba materiały. Bierz tą, która bardziej Ci się podoba.
Bartek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Nie bardzo kumam tych oznaczeń rodzaju włókna węglowego w Daiwie (HMC+) - nic mi to nie mówi.
Za to w Shimano węgiel XT40 to chyba całkiem dobry materiał jak za tą cenę (220 zł)?

Są to ostatnie dane, jakie trzeba brać pod uwagę, gdy się kupuje wędzisko, bo tak naprawdę nikt z nas nie wie, czego użyto do produkcji. Renoma producenta, cena, miejsce danej serii w hierarchii danego producenta, opinie użytkowników - to są kryteria decydujące o wyborze, a nie zaszyfrowane nazwy materiałów.

Swoją drogą, porównanie wędzisk na podstawie materiałów, z których je wykonano, to totalne amatorstwo i nieporozumienie.
Jacek

Offline adi87

• Nowy użytkownik
  • *
Spokojnie na pewno nie będę brał materiału z jakiego są zrobione jako główne kryterium wyboru :P