Autor Wątek: Dwa lżejsze feedery + kołowrotki do 800 zł  (Przeczytany 7942 razy)

Offline Emanuel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
Dwa lżejsze feedery + kołowrotki do 800 zł
« dnia: 15.05.2019, 20:19 »
Cześć. Mam na imię Michał.
Przychodzę do was z pytaniem.
Zmieniam swój obecny sprzęt na lżejszy, obecnie miałem feedery o c.w. 150g, ciężkie wędki które chce zmienić na "lżejsze" wraz z kołowrotkami.
Na całość chciałbym wydać tak max 800zł. Łowię na koszyczek, w tym sezonie chcę spróbować metody.

Więc tak, czytając forum zapisałem sobie kilka kijków i z moich propozycji wychodzi:

Mikado UV 90g + Jaxon genesis pro również 90g z tym że jedna krótsza długa dłuża, zamierzam 360 i 330. Tak by mijały mi się ładnie na statywie.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co do kijków dajcie znać.

Co do kołowrotków. Przychodzą mi na myśl shimano catana i okuma ceymar. Tylko jakie wielkości wziąć? Myślałem o 3000(zależnie od oznaczeń producenta).
Będe wdzieczny za każdą odpowiedź.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dwa lżejsze feedery + kołowrotki do 800 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 15.05.2019, 21:33 »
Te 800 złotych to na 2 wędki plus 2 kołowrotki tak?

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to hmm trzeba w tej cenie pokombinować trochę aby zamknąć budżet.

Moim zdaniem fajne optimum to byłoby Feeder 3,0 i Feeder 3,30, chyba że masz jakieś duże łowisko i musisz rzucać dalej niż 45-50 metrów.

Jeżeli nie musisz to zejdź z długością. Wędka 3,6 to już moim zdaniem inna praca i na inne cele.

Wędka 3,3 to tak jak zauważyłeś Jaxon Genesis Pro Method Feeder ale c.w. 60 gram. Jest to czuła wędka progresywna, z dużym zapasem mocy i spokojnie ogarniesz wody PZW jak i komercje.

Wędka 3,0 to sugerowałbym Ci jakiegos technicznego pickera. Jeśli nie miałeś takiej wędki nigdy w ręce to prawdopodobnie zakochasz się od pierwszego użycia. Wędka z c.w. ok 35 gram, akcja paraboliczna, tutaj warto rzucić okiem na wędki Garbolino, Trabucco, ewentualnie polski Black Draft od Mikado. Wędka pod delikatna metodę, klasyk, helikopter. Ryby średnie, ale picker spokojnie poradzi sobie tez z przyłowami.

Kołowrotki to moim zdaniem w tym budżecie Ryobi Ecusima 4000 dla 3,3 i 3000 dla 3,0. Fajne maszyny, mam 2 i są naprawdę dobre. Do tego 5 lat gwarancji. Fajnie?

P. S. Z Mikado uważaj, Black Drafty często mają wady fabryczne, są słabo wykonane, a UV to już w ogóle dość marna wędka jak chodzi o całokształt. Generalnie omijać z daleka, chyba że z jakiegoś sobie tylko znanego powodu musisz ją mieć. Black Drafta przed ewentualnym zakupem obejrzyj 3 razy w sklepie.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #2 dnia: 15.05.2019, 22:02 »
Od siebie polecę już sugerowanego Black Drafta i Flagmana Sherman Pro Feeder Medium 3,3 m. Korzystam z takiego duetu, dobrze się tym łowi. Do 45 metrów spokojnie koszyczki odlatują, z przyłowami karpików problemu nie ma.

Kołowrotki Ryobi albo Okuma, długa gwarancja i niezłe wykonanie jak wynika z paru recenzji na naszym forum.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline Emanuel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15.05.2019, 22:08 »
Dziękuję wam za szybkie i konkretne odpowiedzi.
Oczywiście jutro na spokojnie poczytam o podesłanych przez Was propozycjach. A teraz tylko odpowiem na pytania.
Łowię głównie na zbiorniku do którego mam najbliżej, a więc w Brodach Iłżeckich, jest to zbiornik o powierzchni 2km^2 także jest gdzie rzucić. Co do budżetu gdyby było na prawdę warto jestem w stanie dorzucić do 900zl ale to już tak na prawdę musiałbym być przekonany. Nie chcę się podkręcać aż tak bo można dokładać i dokładać :-D
Co do wędek, czy takie podane przez Was cw 35-60 nie będą za delikatne do rzucania podjanikami 30g i podobnymi koszyczkami?

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 15.05.2019, 22:10 »
Podajnik 30 gram z futrem obsluza.

Jaxonem dodatkowo możesz nęcić mini spombem

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Emanuel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16.05.2019, 10:00 »
Ok więc do co cw trochę mnie przekonaliście.
Co do wędek, ten flagmann jednak za drogi dla mnie, nad pickerem się jeszcze waham. Czytam i oglądam ciągle, ale boje się że są mało uniwersalne.
Co do wędki, dlaczego UV uważacie za słaby kij?
Wpadła mi jeszcze w oko Wędka Daiwa Black Widow Feeder - 3,00m 80g

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 16.05.2019, 10:05 »
Przeniosłem do odpowiedniego działu.
A w tym dziale masz w tytułach tyle wędek i kołowrotków podanych w interesującym Cię przedziale cenowym...

I oczywiście temat też zmieniłem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Emanuel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16.05.2019, 10:06 »
Faktycznie masz rację, dzięki.

Offline Azymut

• Ekspert
Odp: Ocena zestawów
« Odpowiedź #8 dnia: 16.05.2019, 10:06 »
Wg mnie UV odstaje pod każdym względem od konkurencji na rynku a jedzie na sztucznym pompowania balona w necie. Rzeczywistość jest brutalna dla niego.

Uważaj też na samo kierowanie się c.w. To bardzo nie bezpieczna droga, musisz zrozumieć że dobry picker to bardzo mocno amortyzujacy kij, jedyne jego ograniczenie to dystans i waga koszykow, ale jest to świetne narzędzie w rękach wędkarza bo jest bardzo proste w obsłudze, celne, daje frajdę nawet z małych ryb, a w okresie wczesno wiosennym albo przy himetycznych braniach czule szczytowki świetnie sygnalizują nam co się dzieje pod wodą.

Umówmy się, na wodzie PZW nie spotkasz się codziennie z bonusami, raczej ryby małe i średnie, więc po co Ci mocne wędki z dużym cw?

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #9 dnia: 16.05.2019, 10:09 »
Poczytaj recenzję UV-ki na naszym forum :) Sam miałem wersję 3.9m do 120g i ją sprzedałem. Przelotki są tragicznie małe, a sam blank był za sztywny, mało dynamiczny. Podczas zarzucania kij tak jakby "odbijał" i często zrywałem zestawy.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Chub

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16.05.2019, 10:25 »
Zobacz sobie też wędki Flagman Legend i kołowrotki MS RANGE Pro Feeder II.
Z czystej ciekawości kupiłbym dwa różne modele i wędek i kołowrotków a nie te same zestawy.

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #11 dnia: 16.05.2019, 10:49 »
Trochę przesadzacie z tym Black Draftem. Nie jest gorzej wykonany niż wędki w tej klasie cenowej. Mam Flagmana Shermana, który jest droższy i niektóre przelotki pozostawiaj łączy wiele do życzenia. Jeśli chodzi o Drafta to mój ulubiony kijek. Finezja poezja. Są równie delikatne kiji, ale nie w tej cenie.

Poza tym, Mikado na niezły serwis, czego nie można powiedzieć o wszystkich firmach na rynku.

Jeśli chodzi o Ryobi Ecushima to używam wersje 2500 z Draftem. Dobry kołek za te pieniądze.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 16.05.2019, 10:55 »
Nikt nie mówi że Draft to zły patyk ale kilku osobom tutaj trafiały się modele z różnymi dziwnymi przypadłościami, stąd lepiej uważać na niego i kupić dobrze wykonana wędkę a nie bubel.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Emanuel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16.05.2019, 11:03 »
Dzięki za aktywność.

- Oczywiście, nie miałem na myśli dwóch takich samych zestawów. Chciałbym trochę poeksperymentować, zdobyć jakieś doświadczenie i wyrobić swoją opinię.

- Co do c.w. i ryb na pzw, faktycznie, z tymi "większymi" jeszcze się u mnie nie spotkałem, więc może i macie rację, żeby nie skreślać wędek delikatniejszych. Poczytam o tym jeszcze.

- Co do UV, nie jest to wymóg, jednak gdzieś czytałem kilka dobrych opinii i wydawało mi się, że to ciekawy kij. Póki co poważnie jestem zainteresowany Jaxonem Genesis 3.30m i do tego jakiś drugi feeder lub picker z tego wychodzi. Ciągle szukam jakichś ciekawych opcji tego drugiego.

- Co do zakupu, średnio mam u siebie gdzie obejrzeć takie kije, dlatego wolałbym kupić coś, co jednak miało mniej przypadków "wadliwych".

Dzięki za pomoc

Offline Tell me Artur

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #14 dnia: 16.05.2019, 11:17 »
Zobacz jeszcze taką:

https://tinyurl.com/y2bl6jxe