Autor Wątek: Przykład idzie z góry?  (Przeczytany 4136 razy)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
Przykład idzie z góry?
« dnia: 16.05.2019, 17:07 »
Na początku zaznaczam - komentarz dotyczy tego, co widać na filmie. Jeśli poza kadrem i nagraniem ktoś te śmieci łapał/zbierał to szacunek ale mówiąc szczerze... nie wygląda na to.

A mianowicie... zawodowi wędkarze nagrywają filmy. Uczą, dzielą się wiedzą za darmo, robią świetną robotę. I przy okazji śmiecą. Jak to jest możliwe? Łowię od 7 roku życia, nie pamiętam kto, czy ojciec czy jeszcze dziadek już wtedy dał mi jasne przekazanie - żyłki nie wolno wyrzucać na ziemię, bo wkręca się ptakom w skrzydła. Oczywista oczywistość, że nie wolno zostawiać śmieci ale to akurat ( ten powód ) wbił mi się na pamięć na całe życie. Dziś w skrzynce wędkarskiej poza wszystkim co potrzeba, leży też pełno kłębków odciętej żyłki.

Nie mogę pojąć jak można tak zawodowo łowić, być profesjonalistą i jednocześnie... ech, sami zobaczcie. Widziałem tego w życiu więcej ale akurat te 3 przykłady ostatnio zapadł mi na tyle w pamięć, że szybko udało mi się je znaleźć i przywołać.

Pan Horemski:

Żyłka: www.youtube.com/watch?v=NvQi9Ux7CLc&feature=youtu.be&t=978

Pan Konopasek na oczach Pana Górka:

Żyłka: www.youtube.com/watch?v=OLnki31GIXc&feature=youtu.be&t=1090
Antenka: www.youtube.com/watch?v=OLnki31GIXc&feature=youtu.be&t=1162

Cadence fishing:

Żyłka: www.youtube.com/watch?v=ZStI6LTGB7w&feature=youtu.be&t=353

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Przykład idzie z góry?
« Odpowiedź #1 dnia: 16.05.2019, 17:26 »
Czy ty  czasem  nie przesadzasz?
Ten centymetr odciętej  żyłki żadnemu ptakowi nie zaszkodzi , w przeciwieństwie do choćby petów po papierosach czy innym syfom które niektórzy zostawiają nad wodami .
Na jednym forum nawet jeden "nieogar" potrafił doczepić się do stoperów do kulek proteinowych które to  zatruwają wodę :facepalm: .

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 16.05.2019, 17:29 »
Chodzi o te pięć centymetrów żyłki odciętej przez Horemskiego? Nastawiłem się bojowo, a tu klops.
Jacek

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #3 dnia: 16.05.2019, 18:19 »
Komentarze brzmią jakby zabolały personalnie, ciekawe dlaczego?

Czyli odcinanie żyłek i antenek i wyrzucanie pod nogi/do wody to "przesadne czepialstwo" i "klops"?
Tego się na tym forum nie spodziewałem, ale człowiek uczy się całe życie... :facepalm:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 16.05.2019, 18:29 »
Prowadziliśmy tu kiedyś ożywioną dyskusję piętnującą wyrzucanie niepociętej żyłki DO ŚMIECI nawet. Jest to bardzo nierozsądny proceder powodujący śmierć w męczarniach wielu zwierząt zaplątanych potem w taką pułapkę na wysypiskach śmieci. Taka żyłka potem wcina się powolutku w kończyny, szyje... psów, ptaków... i innych stworzeń. Ciało im gnije... Coś potwornego.

W każdym razie też po przeczytaniu Twojego postu myślałem, że chodzi o coś takiego. Natomiast kilka centymetrów żyłki, które bezmyślnie trafia na ziemię? Po prostu przy tym, co przed chwilą opisałem, jest to problem zwyczajnie pomijalny.

Nie chodzi o to, że można tak robić, ale sam, mam nadzieję, rozumiesz już teraz, skąd taka reakcja.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.05.2019, 19:18 »
Kol Rebrith nie ma tu przynajmniej z mojej strony żadnej personalnej wycieczki.
Jeśli tak to odebrałeś to sory ale nie było to moim celem.
Ja też myślałem o  "zwojach  żyłki " ale z tego co pokazane na filmiku 5 cm żyłki to kropla w morzu syfu jaki codziennie nawet nieświadomie trafia czy to na ziemie czy do wody.
Jakby tak dogłębnie się zastanowić to bardziej zatruwają opary z pojazdów którymi wędkarze jeżdżą na ryby czy nawet przypadkowo zgubiony ciężarek ołowiany niż kawałek żyłki.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 16.05.2019, 19:31 »
A ja tam wstawię się za kolegą :P Dobrze, że piętnuje takie zachowania. Już ma dość patrzenia na tą patologię śmieciarsko-wędkarską w tym kraju. Naprawdę, byłem w wielu krajach i z takimi syfiarzami nad wodami spotkałem się wyłącznie w Polsce :( A żyłka ze środowiska nie zniknie...nawet ta 5-cio centymetrowa.   

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.05.2019, 19:53 »
A ja tam wstawię się za kolegą Dobrze, że piętnuje takie zachowania. Już ma dość patrzenia na tą patologię śmieciarsko-wędkarską w tym kraju. Naprawdę, byłem w wielu krajach i z takimi syfiarzami nad wodami spotkałem się wyłącznie w Polsce :( A żyłka ze środowiska nie zniknie...nawet ta 5-cio centymetrowa.
I ja sie wstawię za kolegą, bo ma rację. W torbie na podbieraki mam osobną kieszeń na wędkarskie śmieci. Trafiają tam puszki po kukurydzy, pudełka po robakach, zanęcie, czy właśnie takie pięcio centymetrowe kawałki żyłki.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #8 dnia: 16.05.2019, 19:54 »
Ile czasu może się rozkładać taka żyłka ?
Paweł

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 16.05.2019, 19:55 »
600 lat.

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #10 dnia: 16.05.2019, 20:04 »
Co?? ???
Paweł

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 16.05.2019, 20:11 »

Offline Seba

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 16.05.2019, 20:19 »
Też uważam że kolega Rebrith ma rację, niech trzydziestu odetnie taki kawałek żyłki w przeciągu tygodnia w tym samym miejscu, nazbiera się :)
Właśnie od takich małych szczegółów zaczyna się dobre wychowanie ;)
Wolę takie podejście i to się chwali :thumbup:
By w wędkarstwie sukces odnaleźć, na rybach częściej musisz być.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 16.05.2019, 20:51 »
Ja również zgadzam się z Rebrith'em :thumbup:

Jeśli 100 tys wędkarzy wyrzuci przy każdym wypadzie 5 cm żyłki na ziemie, to uzbiera się 5 km :( Jak weźmiemy pod uwagę efekt skali, to jednak wygląda to trochę inaczej :(
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 16.05.2019, 20:51 »
Ależ nikt nie twierdzi że zostawianie choć kawałeczka żyłki ,innego plastiku czy ciężarka ołowianego jest "cacy" j jest to na pewno zatruwanie środowiska ,ale nie popadajmy w paranoje.
Nikt po stracie ciężarka nie nurkuje w jeziorze , taki ciężarek też za pewne rozkłada się z 1000 lat (strzelam)
żyłka nie rozłoży sie w wodzie ale jak ją wywalisz do kubła i trafi na śmietnik to tam tak samo długo będzie sie rozkładać.
A śmietniki przyciągają do siebie mewy i inne ptaki ,zwierzęta poszukujące pokarmu.zwierze może kawałek plastiku zażreć i w konsekwencji paść.Więc co zrobić z nie segregowanymi odpadami?
A Samochody? nie zatruwają powietrza ,wody  i ziemi ? a spalanie paliw kopalnych? a produkcja różnych dóbr  (także i w wędkarskich) nie zatruwa?