Autor Wątek: Flagman Sherman Pro picker vs Daiwa Windcast picker  (Przeczytany 5219 razy)

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych.
Jestem nowym użytkownikiem forum choć wcześniej często zdarzało mi się  korzystać z wiedzy na nim zawartej. Jednak tym razem w podjęciu decyzji nie wystarczają mi recenzje oraz opinie  o kijach wymienionych w tytule (niestety nie mam możliwości sprawdzenia ich na żywo) . Jedno i drugie wędzisko (na papierze) oprócz identycznych parametrów ma w mojej opinii swoje i nie powtarzalne u konkurenta zalety, tj. cena, ilość szczytówek, osprzęt.  Może znajdzie się ktoś, kto miał styczność z obydwoma kijami i może doradzić który picker wybrać i dlaczego? Dodam, że wędkę kupuje głównie pod rzekę Nysę na której łowię spore płocie, leszcze 1-3kg, jazie, krąpie (oby jak najrzadziej) i nie wiadomo co tam się jeszcze w przyszłości trafi. Z góry dzięki za opinie. Pozdrawiam.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Flagman Sherman Pro picker vs Daiwa Windcast picker
« Odpowiedź #1 dnia: 19.07.2019, 17:46 »
Nie miałem z tymi kijami styczności , więc nic nie podpowiem który wybrać. Natomiast zastanawia mnie , czy kij o cw 40g jest wystarczający na rzekę ?

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19.07.2019, 17:50 »
W tym miejscu Nysa ma słaby uciąg a szerokość koryta  około 15-20 m. Do tej pory łowiłem na mikado UV 360/90 z oliwka 15 g ale to nie to. Wydaje mi się, że taki picker byłby idealny.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.07.2019, 17:55 »
Posiadam Windcast pickera 9ft. Jakkolwiek wyglada mizernie, to ma spory potencjał mocy. Ja śmiało używam na komercjach, gdzie różne kabany pływają. Zazwyczaj używam przyponow na 0,23 co już może jest bardziej wymierna cecha :P
 Szczytowki w zestawie 1 i 1,5oz, nie są specjalnie czule, ani tez przesadnie sztywne, ot- średniaki ;)
Cw nie jest określone przez producenta, wg mnie na pewno 50-60g, bo i tyle zdarzało mi się rzucić, zupełnie nie miałem obaw przy rzutach.
Oczywiście można łowić tym mniejsza rybę, ale kijek pokazuje klasę przy większych sztukach.

Drugiej wędki nie znam, ale jeśli ktoś Ci w paru zdaniach opisze, to będziesz miał pewien obraz tych patyków.
Czesiek

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 19.07.2019, 17:56 »
Co do serwisu Flagmana to nie jest tak różowo. Drapieżnik jakoś ogarnia, ale Gliny Natura to wielka porażka. Nie mam czasu bardzo, ale postaram się napisać jak mnie Pan już drugi raz traktuje w tym sklepie.

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
Odp: Flagman Sherman Pro Picker vs Daiwa Windcast Picker
« Odpowiedź #5 dnia: 19.07.2019, 18:10 »
Picker będzie idealny na takoe warunki. Mam Mantaraya ale na temat wszystkich kijków z Flagmana naczytałem się wiele pozytywnych opinii. Sam posiadam trzy i jestem zachwycony. Problem jest niestety ze szczytówkami, ale kolega do Mantaraya ściągnął minz Ukrainy.

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19.07.2019, 18:11 »
Zakupy robię w drapieżniku, właśnie ze względu na nienaganną obsługę w moim mniemaniu. Dodam tylko, że myślę nad wersją 300/40cw(choć po przeczytaniu postu wyżej nie wykluczam też 270) . Druga sprawa jest taka, że Daiwa kosztuje 329 PLN i nie podlega rabatom a Flagman 279 PLN, po rabacie 259 PLN.

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19.07.2019, 18:23 »
Widziałem Twoje filmy z Mataray-em i z tego co pamiętam to jeżeli chodzi stosunek jakość wykonania-cena to byłeś zadowolony. Zastanawiam się nad Shermanem ponieważ to progres a i zapas mocy ma ponoć większy co czyni go bardziej uniwersalnym w mojej opinii. Martwi mnie tylko serwis bo jesteś drugą osobą, która nie jest z niego zadowolona. Dzięki za opinie. Polamania i coraz lepszych produkcji.

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19.07.2019, 18:38 »
Posiadam Windcast pickera 9ft. Jakkolwiek wyglada mizernie, to ma spory potencjał mocy. Ja śmiało używam na komercjach, gdzie różne kabany pływają. Zazwyczaj używam przyponow na 0,23 co już może jest bardziej wymierna cecha :P
 Szczytowki w zestawie 1 i 1,5oz, nie są specjalnie czule, ani tez przesadnie sztywne, ot- średniaki ;)
Cw nie jest określone przez producenta, wg mnie na pewno 50-60g, bo i tyle zdarzało mi się rzucić, zupełnie nie miałem obaw przy rzutach.
Oczywiście można łowić tym mniejsza rybę, ale kijek pokazuje klasę przy większych sztukach.

Drugiej wędki nie znam, ale jeśli ktoś Ci w paru zdaniach opisze, to będziesz miał pewien obraz tych patyków.

Wonski, a z którego roku masz swojego Windcasta? bo z tego co czytałem to są dwie generację.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 19.07.2019, 18:40 »
Daiwa windcast picker, mam i polecam świetny kij za rozsądne pieniądze ;),tym patykiem wyciągniesz spore bonusy duuuuży zapas mocy i wykonanie według mnie super :thumbup:

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 19.07.2019, 18:43 »
36 cm płotka i 2,5kg karp nie zrobił na Mantarayu większego wrażenia. A kijek mega lekki. Wszyscy co go trzymali w ręce pierwszy raz, a nie znali wcześniej kija czy też marki, myśleli, że trzymają watę cukrową ;)

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #11 dnia: 19.07.2019, 18:52 »
Łapię na Nysie Kłodzkiej aż do Ujścia. Łapanie pickerem na tej wodzie jest dość odważne.

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19.07.2019, 19:03 »
36 cm płotka i 2,5kg karp nie zrobił na Mantarayu większego wrażenia. A kijek mega lekki. Wszyscy co go trzymali w ręce pierwszy raz, a nie znali wcześniej kija czy też marki, myśleli, że trzymają watę cukrową ;)

Teraz to mi namieszałeś z tym mantaray-em. Napisz jak możesz, jakie masz odczucia z holu tych mniejszych ryb, jest radocha?

Offline Siwy Feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 19.07.2019, 19:06 »
Ogromna. Ale szybko się pozbyłem szczytówki 0,25 bo zrobiłem zimą omotkę. Jak jadę na klasyka to łowię praktycznie tylko na nią.

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19.07.2019, 19:14 »
Łapię na Nysie Kłodzkiej aż do Ujścia. Łapanie pickerem na tej wodzie jest dość odważne.

Możliwe, nigdy nie łowiłem pickerem na rzece ale ostatnimi czasy, poziom wody jak i uciąg są porównywalne z wolno płynącym kanałem (susza). Po za tym, pickery o które pytam maja cw 40, a biorąc pod uwagę, że obciążeniem zestawu będzie 15-20-sto gramowa oliwka to wydaje mi się, że taki picker będzie wręcz idealny. Jeżeli uciąg się zwiększy i będę miał problemy to w pokrowcu mam feedery. Chodzi mi o to żebym mógł się dostosować do warunków a one ostatnio są zmienne. Pozdrawiam