Autor Wątek: Dobór sprzętu dla nowicjusza  (Przeczytany 175010 razy)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Dobór sprzętu dla nowicjusza
« Odpowiedź #150 dnia: 02.08.2019, 16:40 »
Piszesz, że chcesz kupić raz a dobrze, a jednocześnie dajesz do zrozumienia, że nie dysponujesz nieograniczonym budżetem na wędkarską pasję. W odpowiedzi wielu forumowiczów proponuje Ci kompromis między dobrej jakości wędką a rozsądną ceną - czyli Jaxona Genessis MF. W odpowiedzi słyszą, że szukasz czegoś jeszcze tańszego, żeby wydać za zakupy mniej a zaopatrzyć się w więcej sprzętu. Ok, ale w takim razie rezygnujesz w tej sytuacji ze swojego pierwotnego podejścia do tematu, czyli kupienia dobrej wędki na długie lata za rozsądne pieniądze. Nie oszukujmy się, prawdopodobieństwo kupienia udanego wędziska maleje wraz z ceną. Gdyby istniała bardzo udana konstrukcja za jeszcze mniejsze pieniądze niż te, które są Ci tu proponowane, na pewno miałaby dużo pozytywnych opinii i cieszyłaby się na tym forum uznaniem i ktoś by Ci tutaj ją podał pod rozwagę. Masz prawo szukać ile chcesz, czego chcesz i gdzie chcesz. Tak jak i pytać, marudzić i dociekać. Tylko musisz być bardziej konsekwentny. Jeśli chcesz kupić raz a dobrze to nie możesz tłumaczyć, że jeszcze szukasz wędki tańszej, niż proponowany przez wielu Jaxon MF, bo zaoszczędzisz trochę kasy na inny sprzęt. Bo to się trochę wyklucza. Chcesz kupić jak najwięcej wydając jak najmniej. Ok, masz prawo. Tylko po co ubierać takie poszukiwania sprzętu w teksty typu - poważny wybór wędki na lata, wałkować temat w nieskończoność i analizować propozycję zapodane przez kolegów z forum, skoro i tak nie traktujesz ich poważnie. Nie prościej zajrzeć do oferty Jaxona, czy Mistralla i wybrać jak najwięcej za jak najmniej ?? Opinii na temat najtańszych wędek czy kołowrotków, szczególnie jeśli nie są jakimś hitem nie uświadczysz, a jak są jeszcze nowością na rynku to już w ogóle. Na tym forum są raczej pasjonaci wędkarstwa, dla których liczy się przyjemność z wędkowania, a nie aspekt kulinarny tego hobby. Dlatego raczej nie wędkują najtańszym sprzętem, bo przyjemność z użytkowania takowego nie jest zbyt duża. Stąd propozycje z ich strony wędek, które są raczej dla dla takich pasjonatów jak oni. Ten ww Jaxon MF jest takim kompromisem między kijem dającym dużo radości z wędkowania, a niezbyt wygórowaną ceną. Dlatego tak często pada ze strony forumowiczów  w tym wątku. Chcesz więcej o budżetowych seriach Jaxona czy Mistralla, obejrzyj sobie filmy na YT Tomasza Haremskiego czy Olina Gutkiewicza, to tacy ambasadorzy tych marek. W swoich filmach posługują się interesującym Cię sprzętem. Tam przynajmniej zobaczysz jak te wędki pracują, a przy okazji dasz forumowiczom trochę odetchnąć i odpocząć od swoich dylematów i rozterek :D :D :D

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #151 dnia: 02.08.2019, 18:49 »
Koledzy, czy Was boli to że dociekam? Bo widzę że dla jednych merytoryczna odpowiedź nie stanowi problemu a inni piszą uszczypliwości.
Czy to źle, że chcę poznać różnice między nową a starszą serią wędzisk? Zwłaszcza jeśli jest różnica w cenie a już tu było napisane że nie ma wędzisk uniwersalnych i na pokrycie zapotrzebowania musiał bym mieć przynajmniej dwa feedery? Niższa cena za nowość więc i szanse na zakup dwóch opcji większe a wachlować tylko kołowrotkami w razie potrzeby...
Jestem dociekliwy, taka może wada. Nie zmuszam do pomocy przecież nikogo. Jak pisałęm mam 5-6 tygodni na zakup więc się nie spieszę i czytam, szukam opinii.
Nastawienie niektórych jest widzę takie, że nie ważne o jakie wędzisko bym teraz nowe zapytał to dostanę dawkę sarkazmu lub uszczypliwości.
Wyluzujcie, każdy z nas jest inny i ma swoje zalety i przywary.
Jak mi film w kinie się nie podoba to nie rzucam pomidorami w ekran tylko zmieniam repertuar...
Pewnie za parę lat będę się śmiał sam z siebie że tak drążyłem, zawracałęm gitarę ludziom, ale teraz mnie to nie śmieszy.
Życie nauczyło mnie nie oceniać ludzi po pozorach zwłaszcza jeśli kogoś nie znam...
Życzę Wam miłego weekendu.

Kolego ale nikt nie stara się być uszczypliwy, wyluzowani też jesteśmy , Ty po prostu nie rozumiesz tego że przez swoje podejście typu szukanie dziury w całym nie jesteś ani o krok bliżej podjęcia decyzji pomimo tych jedenastu stron. Pytasz o jedno i to samo. A jeśli piszesz że po tylu poradach

choć dzięki czytaniu Waszych porad i innych wątków na forum i w sieci jestem o 1% mniej zielony niż w dniu kiedy wątek rozpocząłem.

to strach pomyśleć co będzie dalej i ile ten wątek będzie miał stron :D

Zrozum , że wędkatstwo to nie fizyka kwantowa , idealnie dopasowana wędka nad której kupnem będziesz dumał rok niewiele pomoże , najważniejsze to godziny spędzone nad wodą i zbieranie doświadczenia. Przez zastanawianie się na 10 stronach czy lepiej kupić kulki w kolorze czerwonym czy bordowym nie staniesz się lepszym wędkarzem - lepiej ten czas spożytkować na praktyce.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #152 dnia: 02.08.2019, 19:59 »
Ale moi drodzy. To nie tak ze nie słucham rad, ze odrzucam propozycje.
Przykładowo wizualnie gtx intensa mi sie spodobała. Dlatego zadałem pytanie o te wędziska. Tu nie kwestia ceny niższej o kilkanaście- kilkadziesiąt złotych. Po prostu ciekawość czy aby nowość na ten rok jest równie dobre/gorsze/lepsze.
Czytam/analizuje zamawiał bede tydzień przed powrotem z delegacji by mieć sprzęt jak wrócę ale by nie było za późno na zgłoszenie ewentualnych wad lub usterek.
Feedery z serii Genesis nadal są dzięki Waszym poradom na szczycie mojej listy "do kupienia". Wiem tez ze na bank zakupione będą dwa feedery. Jeden przykładowo 20-60g który polecacie, a drugi na rzekę lub łowiska gdzie trafiają się na prawde spore ryby. Taki zakup wedle Waszych opinii to chyba optymalna decyzja?
Kołowrotki tez grono zawężone do 3 różnych z których zakupie jeden do feederow i jeden do splawikówki, a w późniejszym czasie dokupię brakujący do feedera by nie przekładać.
Wędzisko do splawikówki... No tu jeszcze nie mam faworyta jeśli chodzi o wędziska. Dlatego kiedy znalazłem niby nowość na 2019 rok pomyślalem ze może coś z tego warto do spławika i zacząłem drążyć.
Do spławika planuje kupić na razie jedno wędzisko i używać ze spławikiem + grunt. A podobno by pogodzić te dwie metody wędzisko powinno być ciut mocniejsze. Dlatego pytałem o tego float z serii gtx.
Po prostu znajduje jakiś sprzęt w podobnym zakresie cenowym i pytam Was czy coś warte czy nie.
Gdybym miał przed sobą miesiąc na łowienie zapewne już bym miał sprzęt (przynajmniej do feederu) kupiony. Mając z kolei 6 tygodni przed sobą bez łowienia przeglądam jeszcze sprzęt.
Co do filmików ... Sporo osób powiązanych z konkretna firma będzie zachwalać tylko ja. Rzuca się to w oczy wiec one nie pomogą. O intensa na spławik tez filmik jest i super hiper... Bo jaxon i czapeczka, koszulka, siedzisko... Wszystko z logiem wiec czego można się spodziewać? Ze taki ktoś powie be, nie fajne, poprzednia seria cacy? No nie bo nowy produkt tez trzeba sprzedać nie?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
« Odpowiedź #153 dnia: 02.08.2019, 20:22 »
Jak mi film w kinie się nie podoba to nie rzucam pomidorami w ekran tylko zmieniam repertuar...

No tak, ale nie każdy jest właścicielem kina albo lokalnym politykiem, żeby móc zmienić repertuar.
Zawsze można wyjść z kina (nie czytać już tego wątku).

Ja już dawno spasowałem z próbą doradzenia czegokolwiek, bo widzę, że to nie mam sensu, jednak sam wątek jest ciekawy i zabawny. Robi się z tego niezły serial :P
Ciekaw jestem, czy Norbas coś w końcu kupi a jak kupi, to czy pojedzie z tym na ryby i czy podzieli się z nami wrażeniami.
Posty Norbasa są bardzo dobre, czego dowodem są chętne odpowiedzi na zadane przez niego pytania. Inną rzeczą jest, że nie doprowadza go do wyboru lepszego sprzętu.
Tak czy inaczej, czekam na dalsze odcinki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #154 dnia: 05.08.2019, 03:00 »
Tasiemca ciąg dalszy... :P
Zamówiłem Jaxon Genesis Pro Method Feeder 20-60g. Jeśli rzeczywiście to taki fajny sprzęt jak piszecie to w razie potrzeby z czasem dokupię wersję 50-120 lub 70-150g.
Na moją logikę chyba tą drugą opcję bo tylko nie będzie pokrycia 60-70g. Chyba, że źle kombinuję...
Kołowrotek zamówiłem Daiwa Ninja LT 4000C bo znalazłem w dobrej cenie.
Nie wiem jeszcze czy wyląduje na feederze czy spławikówce bo w zależności od stanu portfela dokupię Ecusime / Matrixa / drugą Ninje ...?

Problem mam nadal z wyborem odległościówki.
W sieci polecają:
- Cormoran Distance Match 4,20 5-25g
- Cormoran APM 40 Power Float (tu już tylko 390cm i cw 10-40 ale przelotki duże)
- Daiwa Aqualite Power Match 4,20 - nie znajduję jednak jakie ma cw to wędzisko i cena już w okolicy 300zł a wolałbym się zmieścić około 200.
Cena tej Daiwy jest na równi z Trabbuco Precision RPL Match Carp 4,20 5-20g. a nie wiem który kij lepszy.

Chciałbym długość 4,20.
Sporo ludzie piszą o wielkości przelotek pod kątem stoperów gumowych wolałbym by zakup miał te przelotki większe, tak przyszłościowo myśląc. I tu problem. Z tego co czytam wędziska z dopiskiem Float mają większe przelotki.
Jednak w granicach cenowych około 200zł nie mogę znaleźć kija który miałby dobre opinie i owy dopisek.
Floaty są też podobno troszkę z zapasem mocy ale czy nie robią się z nich przez to jak mawiacie "pały"?
Niby nowość Jaxon GTX Intensa Distance Float 420 10-40g , większe przelotki ,jednak waga 368g... - opinii brak
Podobnie z Jaxon Intensa GTX Match ZX 4,20 m 5-25 g , waga w normie , opinii i info o przelotkach brak więc pewnie małe.
I kolejny Jaxon Genesis Pro Match 4,20m 5-25g, waga 237g ale opinii jak na lekarstwo i przelotki zapewne małe.

Oj, nie sądziłem że jak zapragnę kompletować sprzęt to spędzę tyle wieczorów i nocy na wertowaniu sieci :-\

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #155 dnia: 05.08.2019, 06:42 »
Tasiemca ciąg dalszy... :P

Drżymy z podekscytowania.... :-[
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #156 dnia: 05.08.2019, 08:03 »
Co do sprzętu to nie podpowiem, ale co do przelotek w matchu, to daj sobie spokój z gumowymi stoperami i naucz się wiązać z żyłki i masz problem z głowy. Tu masz filmik jak to zrobić 

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #157 dnia: 05.08.2019, 08:24 »
Albo kup takie.
https://topfish.pl/product-pol-106-Jaxon-AC-3407-Stopery-Nitkowe-Koralik-Srednie.html

Stoper gumowy to nieporozumienie. Ale ja też nienawidzę malutkich przelotek w odległościówkach. One również są dla mnie nieporozumieniem. Jeśli ktoś mógłby wytłumaczyć mi, jakie płyną z nich korzyści, to chętnie posłucham. Bo nie potrafię sobie wyobrazić, w czym mogłyby przeszkadzać np. 2x większe.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline remexon

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #158 dnia: 05.08.2019, 08:32 »
Też wiele razy zastanawiałem się kto, po co i dlaczego wymyślił te malutkie przelotki. :-[
Remek

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #159 dnia: 05.08.2019, 16:33 »
Mnie właśnie chodzi o wędzisko które ma wiesze przelotki.
Czy bede uzywał gumek, czy stoperów z żyłki czas pokaże ale nie chcę by mnie wtedy w decyzji ograniczały przelotki wędziska.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #160 dnia: 05.08.2019, 16:49 »
Tą Daiwa Aqualite 420 posiadam. Nie ma opisanego cw, ale tak na oko wynosi jakies 40-45 cw. To super kijek o dużej mocy. Na Twoje łowienie chyba nie potrzeba tak mocnej wędki. Tego Cormorana APM też posiadam, ale w wersji 28 gram. Też super kijek, ale występuje tylko w długościach - 360 i 390 cm.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
« Odpowiedź #161 dnia: 05.08.2019, 19:22 »
...
Stoper gumowy to nieporozumienie. Ale ja też nienawidzę malutkich przelotek w odległościówkach. One również są dla mnie nieporozumieniem. Jeśli ktoś mógłby wytłumaczyć mi, jakie płyną z nich korzyści, to chętnie posłucham. Bo nie potrafię sobie wyobrazić, w czym mogłyby przeszkadzać np. 2x większe.
Kiedy kupowałem swoją pierwszą odległościówkę w latach 90-tych było to jasne:
Odległościówka, w przeciwieństwie do klasycznej spławikówki wyposażona jest w wiele, blisko siebie umieszczonych małych przelotek na wysokiej stopce. Takie uzbrojenie przelotkami zapobiega przyklejaniu się cienkiej żyłki do blanku wędki i zapewnia rzuty lekkim zestawem na znacznie odległości. Jest to niemożliwe przy użyciu klasycznej, teleskopowej wędki spławikowej.

Tak to było kiedyś. czy to nadal aktualnie, nie wiem. Pożegnałem się z metodą spławikową krótko po nabyciu tej wędki.

Edit: Użycie do odległościówki stopera gumowego, nawet najmniejszego jest niemożliwe. Jedynie stoperki wiązanie z żyłki lub nitki się sprawdzały.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline remexon

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #162 dnia: 05.08.2019, 20:04 »
Wysokie stopki ok, ale czy większa średnica przelotek sprawiała by przyklejanie się żyłki do blanku?
Remek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #163 dnia: 05.08.2019, 20:14 »
Taką teorię też oczywiście znam. Tylko co zmienia w tym względzie przelotka o średnicy 2 mm w porównaniu z taką 5 mm?
Ważna wysokość stopki i gęstość/ilość przelotek.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #164 dnia: 05.08.2019, 20:18 »

Ważna wysokość stopki i gęstość/ilość przelotek.
Dokładnie! :thumbup: Chodzi przede wszystkim o gęste rozmieszczanie przelotek, później wysokość stopek :) Rozmiar przelotki ma w tym przypadku pomijalne znaczenie.
Pozdrawiam,
Maciek