Autor Wątek: Pracownicze Plany Kapitałowe (PPK). Dodatkowa emerytura z PKO  (Przeczytany 1425 razy)

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Przystępujecie, czy wypisujecie się z tego?
Jakie jest Wasze zdanie nt. PPK?

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Odp: Pracownicze Plany Kapitałowe (PPK). Dodatkowa emerytura z PKO
« Odpowiedź #1 dnia: 24.07.2019, 20:55 »
Jestem górnikiem, więc w moim przypadku zrzucałbym się na coś, co dostanę ~20 lat po tym jak przejdę na emeryturę. Inflacja mi to zje...

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2019, 07:39 »
Żeby nie było jak w przypadku trzeciego filaru za Donalda, za kilka lat przyjdzie mądry i powie że to nie wasza kasa i wsadzi ją do ZUS lub zapcha inną dziurę. Osobiście sprawa mnie nie dotyczy, ale ciężko mi uwierzyć że to ma służyć ludziom na starość, a nie obecnym wydatkom "góry".

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 25.07.2019, 12:32 »
Już bym wolał inwestować w Bitcoina. Historia pokazała, że jest to niezniszczalna piramida ponzi :)

timken

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25.07.2019, 13:40 »
Ja ,mimo powszechnie panujących opinii i porównań do OFE, mam zamiar odkładać ;) Traktuję to jako formę oszczędzania na "stare" lata, do której dopłaci mi państwo ( z moich podatków ) i mój pracodawca. Jest jeszcze trochę nieścisłości w ustawie o PPK ale mają blisko 15 lat na ich usunięcie.

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #5 dnia: 25.07.2019, 17:05 »
PPK = zgódź się zarabiać mniej, oddaj te pieniądze rządowi, a za 30 lat może dostaniesz wyższą emeryturę.

To brzmi jak ponury żart i szukanie za przeproszeniem - łosi.
Wypisuję się natychmiast jak tylko to wejdzie.

Dwa powody:

1. Dla mnie to hazard, a rządy pokazywały już, że jak potrzebują to sięgają po pieniądze typu OFE i w przyszłości zapewne PPK bez mrugnięcia okiem.
2. Dla zasady - za to, że jesteśmy w to po chamsku wpisywani na siłę bez pytania o zgodę i zmusza się nas do wypełniania papierów co x lat żeby w tym nie uczestniczyć. Tak się nie robi.