Autor Wątek: Karpiowy amortyzator do method feeder  (Przeczytany 2553 razy)

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
Karpiowy amortyzator do method feeder
« dnia: 26.07.2019, 17:39 »
Cześć
Poszukuję wytrzymałego amortyzatora, który nadałby się do podajników method feeder. Obecnie posiadam preston slip elastic 1.8mm, jednak pęka na długości bądź na węźle przy obciążeniu nieco ponad 3kg (średnio 3.100 - 3.200kg)
Obawiam się, że może to nie wystarczyć przy karpiu 10-15 kg, a na łowiskach na których łowię szansa na złapanie takiego jest dość spora.
Macie jakieś sprawdzone amortyzatory?

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Karpiowy amortyzator do method feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 26.07.2019, 20:47 »
Moim zdaniem szkoda sensu. Odpuść , nie ma sprawdzonego amortyzatora , one ulegają zniszczeniu dość szybko. Oprócz pękania często się przecierają co czasami nawet ciężko dostrzec. Po co ryzykować.

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26.07.2019, 20:51 »
Wiem. Liczę się z tym, ale przy hakch bezzadziorowych to dobra sprawa. Dlatego właśnie szukam amortyzatora, by odrabiać samemu, bo kupować 2 szt guru za 12zl to biznes po... byku

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
« Odpowiedź #3 dnia: 26.07.2019, 20:59 »
Używam Amortyzator Preston Hollo Elastic - roz. 19 - fioletowy, najmocniejszy. Jednak wiele większej wytrzymałości nie udało mi się osiągnąć. Węzeł musi być bardzo mocno zawiązany, bo inaczej się rozwiązuje. Jednak jak się zawiąże za mocno to zaczyna pękać na węźle i trochę się osłabia.
Tutaj są zdjęcia http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=8362.msg408939#msg408939
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26.07.2019, 21:05 »
Przejrzałem forum i twoja propozycja była chyba jedyną trafną odpowiedzią, jednak cena amortyzatora troszkę powala

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 26.07.2019, 21:35 »
Sprawdź może feeder gumę drenana . Ja używam gumy o wytrzymałości 8 lb . Nadaje się i do klasycznego feedera i też do metody.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 26.07.2019, 21:45 »
Nie próbowałem Drennana ale próbowałem FLAGMAN FEEDER GUM Sherman Pro 1,0mm - 10m. Deklarowana wytrzymałość 6,5 kg, faktyczna 3,5 w węźle.
Jednak nie nadaje się na krótki odcinek podajnika. Za słabo się wyciąga i po mocnym wyciągnięciu nie kurczy się całkowicie. Dobre do feedera - odcinek 10 - 15 cm ale do podajnika ok. 5 cm niestety już nie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Zola67

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #7 dnia: 26.07.2019, 22:20 »
Ja używam Preston ics Elasticed zazwyczaj Flat ale czasami też Banjo i mi nic nie pękło nawet pod karpieem 5-8kg

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Głównie feeder, nocki, czasem spining co się da

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 27.07.2019, 05:36 »
U mnie guma drenana wraca zawsze do długości pierwotnej. W metodzie odcinek 5 cm wyeliminował spinki. Nadmieniam że używam tej gumy w zestawie long cast czyli plecionka i kij progres.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 27.07.2019, 18:54 »
Obecnie posiadam preston slip elastic 1.8mm, jednak pęka na długości bądź na węźle przy obciążeniu nieco ponad 3kg (średnio 3.100 - 3.200kg)
Obawiam się, że może to nie wystarczyć przy karpiu 10-15 kg, a na łowiskach na których łowię szansa na złapanie takiego jest dość spora.
3 kg to już jest dużo (mówię o wytrzymałości zmierzonej a nie deklarowanej). Oby Ci przypon tyle wytrzymał.
Ostatnio bez problemów wyciągnąłem karpia 10 kg na przypon Drennana z hakiem 0,12 na żyłce 0,22.
Później taki przypon zerwał się dość łatwo, więc pomierzyłem resztę przyponów paczce. Wszystkie zrywały się poniżej 2 kg i wszystkie na oczku.
Powiązałem na nowo na fluo 0,22 z testami na 2 kg. To mi wystarcza. Przy 2 kg moja wędka wygina się już do granic wytrzymałości.
Pozdrawiam,
Tomek