Autor Wątek: Spinning na spławik  (Przeczytany 6176 razy)

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Spinning na spławik
« dnia: 08.06.2015, 18:52 »
Panowie,
mam pytanie ponieważ już jakiś czas w piwnicy leży mi nie używany spining i tak sobie myślę czy by nie szło wykorzystać go do metody spławikowej??
Czy wędka nie  będzie za krótka, i czy z powodzeniem da się rzucać lekkimi spławikami np 1 g. Może ktoś z was próbował łapać spiningiem na spławik i ma jakieś doświadczenia.
Ja nie używam już za bardzo tego kija do spiningu, ponieważ gdy kupiłem nowy tak się w nim zakochałem, że jeżdżę za zębatymi, nad wodę tylko z nim ;)
Wędzisko, które chciał bym wykorzystać do spławiki to :
World Champion Kobalt 275cm, 2częsci , wyrzut  9-28 ,długość transportowa 142cm, waga 182 g.
Wiem, że najlepiej było by iść nad wodę i sprawdzić, ale pomysł urodził mi się właśnie w głowie, gdy oglądałem wędki matchowe na Allegro ;),a najszybciej  będę mógł wyskoczyć na ryby  w weekend. Tak , że do tego czasu może poznam waszą opinie.
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Spinning na spławik
« Odpowiedź #1 dnia: 08.06.2015, 19:04 »
Oczywiscie, ze mozna.

Jesli glebokosc lowiska bedzie wieksza niz dlugosc kija to zestaw zrob ze splawikiem przelotowym a stoper zaplec z wloczki albo zylki.

Sam kiedys ratowalem swoj tylek wykorzystujac pickera 3m i przerabiajac go na splawik.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Odp: Spinning na spławik
« Odpowiedź #2 dnia: 08.06.2015, 19:28 »
Ja często używałem spinningu do spławika , z tego powodu że łowiłem w zakrzaczonych miejscówkach .Muszę przyznać że w takich miejscach (gałęzie nad głową) krótkie kijki są nie zastąpione. Nawet teraz posiadam tele spiningi (łatwiejsze w transporcie) do 40g na które łowie spławiczkami 0,5g Experta i nie narzekam na komfort wędkowania.
Maciek