Autor Wątek: DAIWA Aqualite Power Float 4,20 m 15-50 g vs MiKADO DaVinci Hi Power 4,2 60 g  (Przeczytany 5110 razy)

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Siemanko,

Panowie potrzebuje opinii o tych kijaszkach, może na forum są użytkownicy wyżej wymienionych wędek, szukam kija do delikatnego żywca. Kontuzja kręgosłupa trochę wyłączyła mnie ze spinningowania bo ból pleców jest nie do zniesienia, postanowiłem popróbować popuszczać rybkę ze spławikiem wzdłuż opaski.

Szukałem trochę w necie i nic sensownego znaleźć nie mogę, na pewno nie chce teleskopu mam gdzieś starą karpiówkę ale jest strasznie ciężka i trochę przy krótka (3,60).

Ogólnie Mikado będę miał okazję pomacać w tym tygodniu ale tej Daiwy nie ma nigdzie w okolicznych sklepach, czy może ktoś napisać jak sprawuje się ten przesuwany uchwyt i jaka jest długość dolnika ? Za Daiwą przemawia też waga jest ponad 100 gram lżejsza niż Mikado.

Proszę o pomoc jak ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi patykami.
Marcin

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mam tą Daiwę. Niestety, na żywczyka raczej się nie nadaje. No może polując na okonie... To kij raczej na lina, leszcza i mniejszego karpika. Co do uchwytu to super patent.  Pozwala na wyważenie wędki poprzez przesunięcie kołowrotka. Ogólnie super wykonanie w każdym detalu. Mój kijek ma 3,6m ale chyba nie ma dużej różnicy w akcji.
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Offline Ostry

• Galeria
Ok, dzięki za opinię, rozumiem że jest za delikatny ?
W sumie sugerowałem się trochę ciężarem wyrzutu i opisem w katalogu że nada się na sandacze :( no nic będę szukał dalej czegoś lekkiego ale jednocześnie mocnego. Tylko ciężko trafić taki kijek :( Ten bardzo mi się spodobał.
Marcin

Offline pio19681

• Ekspert
Na sandacze zdecydowanie  za delikatny. Sam całą jesień uganiam się za sandaczami, ale nie używam  tego kijka. Mogę Ci polecić coś takiego:
http://skleptrabucco.pl/precision-xt-allrounder-360-20-60grtrabucco/
Mój kolega spokojnie go używa właśnie na sandacza i lekki grunt. Naprawdę mogę polecić.
S. Lem.

Offline Ostry

• Galeria
Dzięki, widzę że jeszcze lżejszy od Daiwy, szkoda że nie jest trochę dłuższy ale rozważę ten kijek :)

Cenowo bardzo przystępny :)
Marcin

Offline pio19681

• Ekspert
Bardzo fajny kijek. W połączeniu z kołowrotkiem wielkości ok. 4000 to całkiem fajny zestaw. Nieźle leci zestaw ok 40 gram.
S. Lem.

Offline Ostry

• Galeria
Ok, dzięki wielkie za poradę, dziś jeszcze podjadę obmacać tą Mikado bo jest w sklepie ale myślę ze będzie dla mnie trochę przy ciężka... fakt że jest dłuższa ale w porównaniu z tym Trabucco to więcej o 200 gram  ???
Marcin

Offline Andrew126

• Reputacja: 27
Pio , to Trabucco naprawdę takie lekkie?   Jakiej wielkości ma przelotki?  Na alle...... jest podobny Trabucco Antrax Allrund,  ciekawe czym się różnią. Może ktoś wie i napisze coś więcej o tych Trabucco?

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline pio19681

• Ekspert
Pio , to Trabucco naprawdę takie lekkie?   Jakiej wielkości ma przelotki?  Na alle...... jest podobny Trabucco Antrax Allrund,  ciekawe czym się różnią. Może ktoś wie i napisze coś więcej o tych Trabucco?
Naprawdę. Sam byłem zdziwiony. Przelotki typu float. Dobre do dalekich rzutów i używaniu stoperów.
S. Lem.

Offline Ostry

• Galeria
Byłem wczoraj w Eldorado i pomacałem tą wędkę MIKADO, niestety trochę siermiężna :( ciążka i ma strasznie gruby dolnik, szkoda ze nie mam w okolicy sklepu gdzie mógłbym obejrzeć te Trabucco. No nic będę musiał pewnie zamówić w ciemno przez neta.
Marcin