Autor Wątek: Seriale  (Przeczytany 178368 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Seriale
« Odpowiedź #525 dnia: 27.10.2022, 11:35 »
Poza filmami ponadczasowymi, jak... nie wiem... "Powrót do przyszłości", "Indiana Jones" itp... jest to wszystko tak bezsensowne, tak często pozbawione logiki i w ogóle odrobiny chociaż scenariusza normalnego, że człowiek patrzy na tę żenadę i normalnie nie może uwierzyć, że mu się kiedyś to podobało.

No, ale jak załapałem, że "Evil Dead" to komedia a nie horror, to nawet po latach dało się obejrzeć ponownie.

No to jeden z tych filmów, które dalej ryją beret :D Cała trylogia zresztą. Parę lat temu zrobili też serial z tym "legendarnym" aktorem. Morda nie do podrobienia :D Serialu nie widziałem, może fajny być.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #526 dnia: 27.10.2022, 11:43 »
A zamiast kina akcji pełnego efektów pojedynków, walk z potworami, mamy nużący dramat pokazujący rozterki czarodziejów.

Może dziewczynom się podoba :P
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #527 dnia: 27.10.2022, 11:47 »
No to jeden z tych filmów, które dalej ryją beret :D Cała trylogia zresztą. Parę lat temu zrobili też serial z tym "legendarnym" aktorem. Morda nie do podrobienia :D Serialu nie widziałem, może fajny być.

Jakieś kawałki serialu widziałem, ale nie śledziłem całości, bo w jakichś dziwnych godzinach było nadawane, a w sieci nie szukałem. To co widziałem, to jedna wielka masakra, krew, kończyny i mimika Bruce'a Campbella :P
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #528 dnia: 27.10.2022, 12:01 »

jedna wielka masakra, krew, kończyny i mimika Bruce'a Campbella :P

Kusisz... :D
Krwawy Michał

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #529 dnia: 27.10.2022, 12:05 »
Pamiętamy te czasy :) Ale... Czy powtórzyłeś sobie kiedyś hity z VHS-ów? Ja z racji wykonywanego zawodu czasem to robię. I powiem Ci, że naprawdę niewiele się broni. Poza filmami ponadczasowymi, jak... nie wiem... "Powrót do przyszłości", "Indiana Jones" itp... jest to wszystko tak bezsensowne, tak często pozbawione logiki i w ogóle odrobiny chociaż scenariusza normalnego, że człowiek patrzy na tę żenadę i normalnie nie może uwierzyć, że mu się kiedyś to podobało.
Pełna zgoda, ale odniósłbym to przede wszystkim do filmów akcji, z kuriozalną często fabułą, efektów bym się za bardzo nie czepiał, takie były możliwości na owe czasy, co więcej nie posiłkowano się wtedy komputerami, greenscreenami itp. Naturalne lokacje, ręczna robota scenografów i zatrudnianych artystów która dziś może często śmieszy, ale przyznać trzeba że kawał roboty odwalali.
Dziś, żeby poczuć klimat groteski tamtych czasów wystarczy sięgnąć po produkcje Bollywood - tam to się dzieje :) Dobrego kina z tamtych czasów jednak jest trochę i tych ponadczasówek można by wymienić całkiem sporo.         

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #530 dnia: 27.10.2022, 12:08 »
A zamiast kina akcji pełnego efektów pojedynków, walk z potworami, mamy nużący dramat pokazujący rozterki czarodziejów.

Może dziewczynom się podoba :P

Podoba. Jednak nie przechodzi to na zyski, ogólnie krytycy nie pozostawiają na serialu suchej nitki, fani również. Dlatego zamiast deptać filmem tych co czytali Sapkowskiego lub grali w grę, nie lepiej skupić się na jak najlepszym odtworzeniu fabuły?

To co też jest ciekawe to fakt, ze te wszystkie produkcje nie są wcale wielkimi sukcesami. Ani Wiedźmin, ani Ród Smoka czy Pierścienie Władzy. A ci idą dalej w zaparte! :P Mnie wręcz zastanawia, czy ci co piszą scenariusz przeczytali te książki, czy też dostali zlecenie na dopisanie do danej fabuły osobnych wątków, co wypacza całość. Tym bardziej, że dziś efekty specjalne pozwolą pokazać praktycznie wszystko. Mam czasami wrażenie, że ktoś na siłę chce zrobić z danego serialu dramat psychologiczny.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #531 dnia: 21.11.2022, 08:06 »
Daddy's Home (Tata kontra tata).
Polecam komedię. Ryłem wczoraj nieźle.
Krwawy Michał

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #532 dnia: 21.11.2022, 09:02 »
Na Netflixie od jakiegoś czasu jest kreskówka Mitchelowie kontra maszyny. Na niej również będziesz rył.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #533 dnia: 21.11.2022, 23:07 »
Po 12 latach skończyłem oglądać The Walking Dead, wystarczy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #534 dnia: 18.12.2022, 10:27 »
Byłem wczoraj na Avatarze 2.
No... kurde, Cameron nie zawiódł. Jest miazga po prostu.
Zaczyna się dość bajkowo i już miałem wrażenie, że bajkę dla dzieci zrobili. Ale gdy się zaczyna akcja, to się robi rzeźnia jak w Donbasie po prostu. I tutaj jest mały zonk, bo po pierwsze jest dubbing, czyli od razu człowiek odnosi wrażenie, że to film dla dzieci. Po drugie nie widzę nigdzie ograniczeń wiekowych! A moja 12-letnia córka z pół godzin zasłaniała oczy i drugie pół płakała na seansie! Tak być nie powinno.
Mamy tam sceny jak mordują dziecko na oczach rodziców albo rodzica na oczach dziecka. Ludzie rozszarpywani na strzępy, no kurde... bez przesady.

Podsumowując - świetne widowisko. Tylko nie zabierajcie na nie małych dzieci. Obok mnie siedzieli ludzie z takimi w wieku przedszkolnym.
Krwawy Michał

Offline demios

« Odpowiedź #535 dnia: 18.12.2022, 10:44 »
W Multikinie film ma ograniczenie wiekowe od 12 lat, ale biorąc pod uwagę to co napisałeś to i tak sporo za mało. Inna sprawa, że w multipleksach nikt z obsługi wieku wchodzących nie weryfikuje. Pamiętam, że jako dzieciak chciałem wejść na "Klasztor Shaolin", który był bodajże od 15 lub 16 lat, a brakował mi chyba z rok. Bileter zażądał legitki a ja jak frajer mu pokazałem i facet mnie nie wpuścił. Ale rozpaczałem. Avatara można obejrzeć również w wersji z napisami. :thumbup:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #536 dnia: 18.12.2022, 10:48 »
IMHO powinien być od 15 lat. U mnie nie było nigdzie widać ograniczenia wiekowego. Podobnie teraz patrzę na stronie Cinema City. Brak.
Krwawy Michał

Offline demios

« Odpowiedź #537 dnia: 18.12.2022, 10:50 »
Wow 193 min, zapowiada się prawdziwa uczta :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #538 dnia: 18.12.2022, 10:56 »
W Grodzisku w kinie nawet przed seansem darmowe snacki dawali :D
Krwawy Michał

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #539 dnia: 19.12.2022, 10:19 »
Skoro mowa o kinie, to polecam film "Do ostatniej kości". Rzadko chodzimy do kina, ale zwiastun wywarł na nas piorunujące wrażenie i zgodnie stwierdziliśmy, że musimy go obejrzeć. Do tego zwiastuna idealnie został dobrany jeden z ostatnich utworów Leonarda Cohena, który w refrenie ma wołanie "Hineni, hineni!", czyli skierowane do Boga "oto jestem" - jestem gotów na śmierć i możesz mnie zabrać do siebie.

Swoją drogą odnoszę wrażenie, że kino powoli odchodzi do lamusa. Nie chcieliśmy iść w pierwszym tygodniu projekcji, żeby uniknąć tłumów (nowość plus film nagradzany). Poszliśmy chyba w drugim albo trzecim tygodniu i strasznie się zdziwiliśmy, ponieważ na seansie byliśmy jedyni i mieliśmy całą salę dla siebie. Wydaje mi się, że kiedy na początku pandemii weszły obostrzenia, ludzie przesiedli się na Netflixa/Disneya/... i tak już zostało.

W związku z tym kino wydaje mi się, że kina żeby wyjść na swoje i nie mieć przestojów, dają coraz więcej reklam. Przed seansem było ok pół godziny zwykłych reklam oraz ok 5 minut reklam filmów. Mam tylko nadzieję, że w pewnym momencie nie wejdzie do kin telewizyjny model biznesowy - przerwa na reklamy w trakcie filmu.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść