Autor Wątek: Przypony do metody GURU QM1 vs MWG  (Przeczytany 8649 razy)

Offline Bartas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
    • Blog wędkarski
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Przypony do metody GURU QM1 vs MWG
« Odpowiedź #30 dnia: 02.10.2019, 11:52 »
Jestem świeżakiem w method federze swoją przygodę zaczynałem używając gotowych przyponów Mikado z pushstopem i jako początkujący byłem z nich zadowolony. Gdy wykończyłem paczkę postanowiłem zakupić gotowe przepony Guru jakość mega, haczyki wykonane z grubego drutu pewnie trzymajce rybę. Na haczyku 16  miałem pięknego Amura około 8 kg, miałem gdyż głupi błąd początkującego pozbawił mnie możliwości wyholowania :'( po 10 min poszedłłłłłłłłł :facepalm: z całym zestawem. Na próbę kupiłem haczyki QM1 numer 12 z bagnetem z moich obserwacji wynika że mam mniej pustych zacięć w stosunku do haków MWG. Co do samej budowy jak powiedział przedmówca haki QM1 wykonane są z cieńszego drutu i część z ostrzem jest zagięta poniżej zdjęcia do zobrazowania porównania.

Offline Kuba92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #31 dnia: 14.10.2019, 12:38 »
Bagnety Guru są słabe. Na rynku nie ma ciekawych gotowcow a sam niestety nie mam czasu bawić się w wiązanie.

No i niestety przetestowałem w weekend te przypony GURU MWG z bagnetem i muszę przyznać ci rację. Wyglądają na solidne, ale to bardzo delikatne G. Poza tym to wiertełko nie wierci nic a nic. W dumbellsy od Drennana nie ma możliwości żeby to wbić czy się przewiercić. Przy próbie mocnego dociśnięcia gną się jak plastelina. Przyznam szczerze, że bagnety jaxona się sprawdzają dużo lepiej, za to sam przypony jest beznadziejny...

Ogólnie przypon Guru jest ekstra. Żyłka odpowiedniej średnicy, hak mocny, ale te bagnety mogłyby być igiełką a nie beznadziejnym wiertłem. Szkoda również że nie ma wersji z mikrozadziorem, bo kilka leszczy mi spadło i wydaje mi się że to przez brak zadziora. Do tej pory korzystałem z haczyków z mikrozadziorem Koruma i tam złego słowa nie mogłem powiedzieć...problem jest taki że musiałem wiązać przypony sam, a zwyczajnie w świecie mi się nie chce.

Offline Bartas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
    • Blog wędkarski
« Odpowiedź #32 dnia: 14.10.2019, 14:01 »
Racja, stosuje je z kulkami i dumbellsami Ringersa i nie ma tego problemu wchodzą jak w masło, natomiast przy dumbelsach Drennana wyginają się i jest spory problem. Bez nawiercania nie ma opcji wbicia bagnetu.

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #33 dnia: 14.10.2019, 20:55 »
Polecam stosowanie produktów zgodnie z przeznaczeniem producenta, nie tylko w wędkarstwie :P

Pozdrawiam

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 14.10.2019, 21:23 »
Koledzy zgadzam się z Wami jeżeli chodzi o wkręty guru stosowane do dumbelsów Drennana łatwo się gną i ciężko na nie nabić przynętę. Jednak jak chcecie bez przeszkód wcisnąć przynętę na wkręt to polecam zastosować sól fizjologiczną. Ja w przeszłości do małego plastikowego pojemnika wrzucałem kilka dumbelsow własnie Drenana (scopex) wlałem kilka kropli soli i wkręt wchodził po jakimś tam czasie jak w masło. Na naszym forum jest temat dot. odświeżania przynęt solą właśnie. Polecam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #35 dnia: 14.10.2019, 23:14 »
Bagnety są do w miarę miękkich przynęt.
A co haczyków. QM1 są dość chwytne ale ostatnio i tak miałem na nie sporo spinek, jak i na inne haki. Ryby wyjątkowo zahaczały się za koniec wargi.
Miałem na QM1 kilka przypadków rozprostowania haczyka na większej rybie, co na MWG nigdy się nie zdarzyło.
QM1 mają też, jak dla mnie, kolejną wadę. Jako bezzadziorowe trudno wypinają się z pyska ryby po zwolnieniu napięcia żyłki. Inne wypinają się same w podbieraku. Zerwanie zestawu z koszyczkiem na sztywno z QM1 słabo rokuje rybie przeżycie.
Nie stwierdziłem przy QM1 mniej spinek, czy lepszych brań niż przy innych hakach.
Pozdrawiam,
Tomek

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 15.10.2019, 08:23 »
Polecam stosowanie produktów zgodnie z przeznaczeniem producenta, nie tylko w wędkarstwie :P

Pozdrawiam

:bravo: :bravo: :bravo:
Bagnety Guru są wyłącznie do miękkich przynęt. Wystarczy porównać je choćby z poniższym - różnica w budowie widoczna gołym okiem:

http://feederbait.pl/Bagnet-Bait-spikes-7mm-p155

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 15.10.2019, 19:28 »
Mam jedne i drugie.
Carp Academy są solidniejsze ale też droższe od Guru.
Jak ktoś potrzebuje solidnych za mniejsze pieniądze, to mozna z Ali. Nie zauważyłem jakiejś wyraźnej różnicy w porównaniu z tymi z Carp Academy.
https://pl.aliexpress.com/item/32919943332.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.117e5c0fA2Kb2C
Mają też dłuższe niż 7 mm. Im dłuższe, tym tańsze ???
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
« Odpowiedź #38 dnia: 22.10.2019, 20:48 »
Bagnety Guru są słabe. Na rynku nie ma ciekawych gotowców, a sam niestety nie mam czasu bawić się w wiązanie.
Browning ma fajne gotowce z bagnetem. Bagnet cienki ale dobrze wchodzi w przynętę i trzyma. Tylko na opakowaniu jest opis, że przypon ma 10 cm, a ma 11 do 12 cm.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Sztywnej linki🎣

Offline LaRue

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #39 dnia: 22.10.2019, 22:17 »
Bagnety Guru są słabe. Na rynku nie ma ciekawych gotowców, a sam niestety nie mam czasu bawić się w wiązanie.
Browning ma fajne gotowce z bagnetem. Bagnet cienki ale dobrze wchodzi w przynętę i trzyma. Tylko na opakowaniu jest opis, że przypon ma 10 cm, a ma 11 do 12 cm.

A mierzysz z włosem czy do kolanka haczyka?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 22.10.2019, 22:27 »
Odchodząc od tematu bagnetu do zasadniczego "Przypony do metody GURU QM1 vs MWG". Są to moje subiektywne doznania z obydwoma typami haków i przyponów Guru:

Porównując haki QM1 i MWG:
1. Chwytność. Nie zauważyłem różnicy w zacięciu i spinkach. Po doholowaniu do podbieraka MWG zwykle sam się wyhacza, jak inne bezzadziory, QM1 siedzi mocno, trzeba go odczepić. Dla mnie mały minus. Nie łowię na zawodach, więc ten dodatkowy czas to nie problem. Jednak możliwość pozbycia się haka przez rybę w przypadku zerwania zestawu słaba, jak przy zadziorach :(
2. Moc. QM1 zdecydowanie słabszy niż MWG. Wyholowanie karpia 5+ na QM1 Nr 12 to już duże ryzyko rozgięcia haka. MWG Nr 16 spokojnie daje radę. Guru zdaje sobie z tego sprawę i do gotowych przyponów QM1 daje cieńsze żyłki, i tak znacznie przekraczające wytrzymałość haka, niż do MWG. Mierzyłem wytrzymałość QM1 Nr 10, rozgina się przy 3,5 kG na przyponie z żyłki 0,22 ???

Gotowe przypony Guru oceniam generalnie bardzo dobrze. Dobra wytrzymałość żyłki (może nie trafiłem z zleżałe w sklepie o słabym obrocie towarem). Długości przyponów idealne do piórnika Guru :D. Długość włosa mi się sprawdza. Gumki OK. Bagnety, było o tym, do bardziej miękkich przynęt. Push- stopy, dla mnie fatalne, łatwo gubią przynętę ze względu na nie centrycznie umieszczony otwór na przewleczenie włosa. Zwłaszcza przy większych hakach. Twardy pellet bardzo łatwo wypada.

Reasumując: QM1 zużyję ale więcej nie kupię. Przypony wiążę własnoręcznie, push-stopy tylko od Drennana. Haki MWG oceniam bardzo wysoko. Super MWG, wzmocnione, z teflonem, na duże ryby, jak najbardziej ale zwykłe MWG są lżejsze i lepsze na delikatniejsze brania.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 23.10.2019, 05:39 »
Tomba - świetnie to opisałeś

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
« Odpowiedź #42 dnia: 23.10.2019, 06:26 »
Przymierzałem do gotowca prestona i browning jest wyraźnie dłuższy. W pudełko do przyponów prestona nie da się ich wkładać bo są za długie.

Sztywnej linki🎣