Autor Wątek: Łowienie metodą na płytkiej wodzie  (Przeczytany 22435 razy)

Offline Xsi_83

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Łowienie metodą na płytkiej wodzie
« dnia: 13.11.2014, 10:42 »
Watek o metodzie, więc tu zapytam: Na jak płytkiej wodzie możliwe jest łowienie metodą? Mam w okolicy fajne łowisko linowe, problem w tym, że jest bardzo płytkie (w niektórych miejscach mniej niż 0,5m). Robiąc próby zauważyłem że koszyczek Drennan Large 35g po rzucie wpada do wody ze zbyt dużym impetem dość głęboko się przy tym zanurzając. Przez to nie zawsze zdąży się odwrócić na tak płytkiej wodzie. Czy użyć lżejszego koszyczka? a może jest jakiś inny patent? Co sądzicie?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Łowienie metodą na płytkiej wodzie
« Odpowiedź #1 dnia: 13.11.2014, 11:11 »
Nie powinieneś mieć problemu z łowieniem na takiej głębokości. Ja daję radę. Gorzej jeżeli masz spadek. Lekkie koszyki wtedy są w stanie się staczać i odwrócić. Wtedy potrzebny jest właśnie cieżki podajnik...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 13.11.2014, 13:27 »
Ja łowię na wodzie o głębokości 1 metra. Wyniki bardzo dobre.
Zapewne ważne jest też na ile muliste jest dno.

Ale swego czasu robiłem też takie proste testy na wodzie o głębokości ok. 0,7 metra. Podrzucałem do góry nabity podajnik 25 g Large Drennana i zawsze układał się prawidłowo na dnie.
Oczywiście podczas lotu na żyłce i po zahamowaniu zestawu na klipie może to wyglądać inaczej, ale wydaje mi się, że tylko na plus. Łagodne przyhamowanie zestawu i i potem upuszczenie kija sprawi, że podajnik wyląduje o wiele łagodniej.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Xsi_83

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 14.11.2014, 08:38 »
Spróbuję jak najłagodniej położyć zestaw i zobaczymy, bo jest tam naprawdę płytko (w najpłytszych miejscach widać grzbiety pływających ryb). Myślałem jeszcze żeby po opadnięciu koszyczka na dno poderwać go wędką do powierzchni i pozwolić mu swobodnie opaść, oczywiście do tego bardziej kleisty mix. Do tej pory łowiłem tam na spławik i zwykły koszyczek ale myślę, że metoda zrobiła by robotę. Testy niestety dopiero na wiosnę, teraz jest czas na drapieżniki :)

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 04.12.2014, 22:12 »
Mam pytanko,wiosną chciał bym zapolować na Liny na niewielkim stawie,woda na nim jest bardzo płytka,dno jest zarośnięte,również nie brakuje,trzciny grążeli.W miejscu w którym chcę łowić przypuszczam że grunt nie będzie miał więcej jak 70 cm czy taka woda jest odpowiednia?Druga sprawa to czy grubość przyponu ma znaczenie w podczas łowienia metodą,najprawdopodobniej nie będę mógł sobie pozwolić na delikatny zestaw z racji roślin.

Nie jest to miejsce w którym chcę łapać ale mniej więcej tak wygląda staw w maju
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 04.12.2014, 22:29 »
Przy Metodzie  nie łowisz 'cienko'. Żyłka i przypon mają byc mocne. Głębokość 70 cm jest idealna dla lina, zwłaszcza jak ma on jakąś ochronę w postaci okolicznych roślin. Ta woda jest idealna pod lina, jak 'z książki'...
Lucjan

Offline michał1995

« Odpowiedź #6 dnia: 04.12.2014, 22:53 »
Ty z pewnością byś na tej wodzie pokazał,kto rządzi!! :) W takim wypadku skoro,mówisz że taka woda jest idealna nie pozostaje nic innego jak na wiosnę tam się wybrać,a przy tak zarośniętej wodzie jakiej średnicy przyponu użyć ?
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 04.12.2014, 23:08 »
Do Metody najlepiej na żyłce 0.20-0.28, zależnie od wielkości haka i żyłki głównej. Możesz też używać plecionki... Jeżeli łowisz przy grążelach trzeba być gotowym na mocny odjazd i na zatrzymanie ryby w porę... ;) Lin wie gdzie uciekać, skubany wybiera najgorsze miejsca zawsze!
Lucjan

Offline michał1995

« Odpowiedź #8 dnia: 04.12.2014, 23:39 »
A czy plecionka nie ma zbyt małej amortyzacji ? :D żyłkę główną za pewne będę miał 0,22mm a więc na przyponie 0,20 powinno być odpowiednie ? No i właśnie tu pada pytanie czy łowić przy samych grążelach ?Czy też ryba wyjdzie z nich do metody?
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 05.12.2014, 08:45 »
Chodziło mi o przypon z plecionki - aczkolwiek tez można użyć jej w takich warunkach. O ile ma ona małą amortyzację, to nie pozwoli rybie na ucieczkę w zaczepy. Trzeba byc bardzo czujnym przy kiju! Przy krótkich odległościach to jedyny chyba wariant, gdzie plecionka feederowa się sprawdzi dobrze - zaczepy lub grążele czy lilie.

W Polsce zauważyłem, że liny sa o wiele mniejsze niż te w UK - i takie do 35 cm nie 'pociagną' aż tak strasznie mocno. Ale już 40 cm wzwyż ma siłę lokomotywy. Na 20 m odległości i przy pickerze 3 metry - trudno o powstrzymanie prosiaczka, szarża w 'krzaki' jest bardzo mocna. Przy małej głębokości ryba ucieka daleko i odjazdy są bardzo silne.
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05.12.2014, 08:47 »
Michał -przypon w methodzie ma od 5-10cm  więc przy tej długości nawet 0.08 nie będzie nic  amortyzował,pozatym sztywny przypon powoduje lepszy efekt samozacięcia.
Super łowisko. Ja w takich warunkach dał bym żyłkę co najmniej 0.25,a przypon od 0.20 w górę w zależności od haczyka i przynęty. Podajniki jak najlżejsze 15-20g.żeby nie płoszyć ryb i żeby nie tonęły w mule. Z czasem ryby się przyzwyczają do plusku,a nawet będą czekały na nęcenie jak pstrągi i karpie w hodowli  :)
 Łapać najlepiej przy samych grążelach,ale wiadomo ryzyko jest dlatego warto podsypywać kilka metrów przed żeby ryby wyciągnąć z roślin,można strzelać pelletem z procy o ile jest to w zasięgu. Zacząć od grążeli i się powoli wycofywać na otwartą wodę . Pewnie trochę to potrwa(najlepiej nęcić kilka dni),ale na lina warto poczekać  :)
No dlatego właśnie potrzeba mocne i grubsze zestawy. I jeszcze jedno, ręka na wędce bo ...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 05.12.2014, 10:04 »
Pomysślałbym nawet, jeżeli problem mułu jest duży - a masz mozliwość użycia pontonu lub łódki - o przyszykowaniu sobie miejsca. Podsypać na przykład czymś twardym - na czym mozna kłaść podajnik (piasek, żwir). Jeżeli lin zacznie odwiedzać te miejsce - możesz się zdziwic swoimi wynikami! Nie ma to jak zapodać przynętę na linowej 'ścieżce'!  ;)
Lucjan

Offline michał1995

« Odpowiedź #12 dnia: 05.12.2014, 10:49 »
Ponton mam,problemem jest to że nie wolno tam pływać no i grążele są pod ochroną.Mułu tam praktycznie nie ma,dno jest raczej piaszczyste.Byłem świadkiem tarła lina na tej wodzie najprawdopodobniej pływają tam sztuki 50+ no i karasia złocistego równierz nie brakuje.Czy miks z samych pelletów będzie odpowiedni? Ewentualnie dodam troszkę zanęty,aby uzyskać lepsze właściwości klejące.Następna sprawa to przynęta,co powinno się sprawdzic? Jeśli chodzi o grubość przyponu zastosuję żyłkę 0,20mm.Jest tam jedno dość ciekawe miejsce,gdzie mniej więcej na środku wody jest wyspa z trzciny,postaram sie tam podjechać i zrobić zdj,czy takie miejsce będzie odpowiednie? Za ewentualne błędy ortograficznie,przepraszam odpowiadam przy pomocy telefonu
Pozdrawiam
Michał ;)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05.12.2014, 11:31 »
Każde miejsce z roślinnością.a szczególnie w płytkich łowiskach jest dobre,bo to jest naturalne schronienie dla ryb i z tamtąd najszybciej i najłatwiej je można zwabić,ale nsjtrudniej wycholować  :(
Mix  w każdej postaci będzie dobry,bo służy przede wszystkim jako nośnik przynęty i wabi ryby punktowo,dlatego jak jest możliwość i czas kilka dni wcześniej nęcić ziarnem,pelletem,kulkami np procą,łyżką zanętową lub rakietą. Ryby trzeba ściągnąć w nowe miejsce i przyzwyczaić do nowego pokarmu.
Na haczyk najlepiej z włosem i quickstopem kukurydza,małe pellety i kulki o robakach szczególnie czerwonych też trzeba pamiętać.
Poczytaj inne posty jest dużo informacji,które się na pewno przydadzą.
Ps. Ja też piszę z telefonu i do tego w pracy  ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 05.12.2014, 11:54 »
Patrząc na twoje zdjęcia łowisko mocno zarośnięte rośliną pływającą!! Znasz dno więc już jest prościej( przynęta nie utonie w mule). Moja rada jest taka! Znalazł bym miejscówkę jak najbliższą brzegu! A to z tego powodu że czym dalej ,dłuższa zyłka i prędzej ryba wbije się w roślinność bo ma większe pole manewru . A skoro blisko to proca do nęcenia wystarczy!!Z tego co piszesz to masz szansę na nie byle jakie sztuki! :) I sprzęt raczej powinien pozwolić na siłowe rozwiązania!!!
Arek