Autor Wątek: Daiwa...Revros LT, Ninja LT czy Ninja A....a może...?  (Przeczytany 6249 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Mam dylemat z wyborem kołowrotka do spinningu.
Kijek Dragon Black Rock 270cm 5-25g.
Zamiar łowienia okoni,szczupaków a pozniej sie zobaczy co jeszcze.
Czym różni się tak naprawdę revros od ninji? Który się bardziej nada do spinningu?
Warto iść w LT?
Może ktoś ma porównanie młynków jak w topicu i zechce pomóc w wyborze? A może jeszcze co innego w podobnych sumach?
Pozdrawiam

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Daiwa...Revros LT, Ninja LT czy Ninja A....a może...?
« Odpowiedź #1 dnia: 18.10.2019, 16:30 »
Były dokładnie opisane modele kołowrotków przez naszych forumowych speców.
Polecam przejrzeć tematy 0 użyj wyszukiwarki.
Ja mam Daiwa ninja LT 2x do matchówki i 2x do feedera. Mega sprzęt o olbrzymiej mocy.

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 18.10.2019, 16:34 »
Wpisz w wyszukiwarkę Revros LT.
3 tematy wlacznie z tym...

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.10.2019, 16:57 »
Daiwe ninja lt polecam :thumbup: ,mam i sobie chwalę tylko w wersji match feeder ;)

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 18.10.2019, 17:00 »
Sam mam ninja A i chwale.
Ale najbardziej mnie interesuje ten revros...jak sie ma do ninji. Czym się różnią itp...a opinii niewiele.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #5 dnia: 18.10.2019, 17:02 »
Przykro mi revrosa w rękach nie miałem :),więc nie pomogę

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 22.10.2019, 22:44 »
nic? nikt revrosa nie miał w rękach?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.10.2019, 06:51 »
Jak dla mnie to Revros LT = Ninja LT.
Ciężko mi znaleść jakiekolwiek różnice mechaniczne.
To trochę tak jak Fuego i Freams, gdzie różnice stanowi w zasadzie tylko wygląd i konfiguracja modelowa.
Ja wybrałbym model nowszy, czyli któryś z LT. Co prawda przepaści jakościowej nie ma, jednakże nowy rodzaj napędu i niższa masa ogólna dają pewna przewagę.
Stary model Ninjy był przewymiarowany, wiec wielkość 4000 to obecnie odpowiednik 6000 w LT.
Czesiek

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #8 dnia: 23.10.2019, 09:16 »
Dodam jeszcze, że są dwie wersje Ninjy 3000 LT: z oznaczeniem C i CXH. Pierwsza ma mniejsze przełożenie 5,3:1 natomiast druga 6,2:1.
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 23.10.2019, 09:21 »
Zapomniałeś o pięknej złotej wersji BG :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Alek

• Ekspert
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 23.10.2019, 19:22 »
Norbas rozważ jeszcze Spro Passion 740 FD. Mam podpięty pod SG MPP 5-25. Kołowrotek mam już kilka sezonów i co prawda rzadko go obecnie użytkuję, ale nigdy mnie nie zawiódł, a sporo szczupaków " wyciągnął" . W tym przedziale cenowym wart polecenia.
Adam

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.10.2019, 21:36 »
O różnicach w wielkości A vs LT wiem, mam nawet tu z forum taką tabelkę "mniej więcej co czemu odpowiada".
Jeśli chodzi o LT to się zastanawiam nad 4000 vs 5000. Chyba nie przesadzę jeśli chodzi o wędzisko z pierwszego postu....?
Faktycznie moja Daiwa Ninja 4000A mała nie jest ale do feedera nevis podpięta i jakoś mi wielkość i waga nie przeszkadza. Ja jestem z tych co to lubią "czuć że coś mają w ręku" ( bez podtekstów :-)  ).

Norbas rozważ jeszcze Spro Passion 740 FD. Mam podpięty pod SG MPP 5-25. Kołowrotek mam już kilka sezonów i co prawda rzadko go obecnie użytkuję, ale nigdy mnie nie zawiódł, a sporo szczupaków " wyciągnął" . W tym przedziale cenowym wart polecenia.
Jakiej wielkości i do czego używasz?
Muszę poczytać o nich... jednak jest jeden feler... ja z tych co lubią jak sprzęt jest fajny i do tego mi się podoba... a tu szału nie ma jeśli chodzi o mój gust. Dodatkowa szpula jest w zestawie?

Dodam jeszcze, że są dwie wersje Ninjy 3000 LT: z oznaczeniem C i CXH. Pierwsza ma mniejsze przełożenie 5,3:1 natomiast druga 6,2:1.

Hmmm... do spina 6,2:1 chyba za delikatna?

Jak dla mnie to Revros LT = Ninja LT.
Ciężko mi znaleść jakiekolwiek różnice mechaniczne.
To trochę tak jak Fuego i Freams, gdzie różnice stanowi w zasadzie tylko wygląd i konfiguracja modelowa.
Ja wybrałbym model nowszy, czyli któryś z LT. Co prawda przepaści jakościowej nie ma, jednakże nowy rodzaj napędu i niższa masa ogólna dają pewna przewagę.
Stary model Ninjy był przewymiarowany, wiec wielkość 4000 to obecnie odpowiednik 6000 w LT.

Jedyne co tak na prawdę nie fajne jest w LT to brak szpul dodatkowych w komplecie a i dokupienie też nie jest z tego co widzę proste.

Zapomniałeś o pięknej złotej wersji BG :)

No... i tutaj się zakochałem.... nie mogę jej znaleść w polskich sklepach.. jakieś dziwne ceny mi wyskakują ( promocja z 999 na 380zł = o co kaman? )

Ten revros mi utkwił bo jak wspomniałem esteta ze mnie. I złote wstawki bardzo pasują do Black Dragona II , a do tego wędziska właśnie szukam kręcioła :-)
O Ninja BG słyszę "czytam" pierwszy raz :-)
Tylko pewnie jak w rodzimych sklepach taka posucha to i szpula zapasowa albo krocie albo niedostępna...a wolałbym mieć dwie.
Ważne też by kręciołek miał dobry nawój plecionki i żyłki bo będzie używany do obydwu a nie jak np okuma ceymar która jak widzę w recenzjach nawój ma jakiś....dziwny.

edit:
No... znalazłem BG 5000LT w PL. 580zł... niestety ale nie pokusze się o rozwód :-)
Tak więc nadal kręce się wokół revrosa.

Offline Alek

• Ekspert
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 23.10.2019, 21:44 »
Spro 740 używałem kilka sezonów na Szczupaka. W tym przedziale cenowym kołowrotek ma być raczej w miarę niezawodny , a nie piękny. Chcesz ładny spinningowy to bierz Ultegrę lub Stradica, tylko kasa może się nie zgadzać :D. Mam wspomniane shimaniaki, są ładne i póki co niezawodne.
Adam

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 23.10.2019, 22:03 »
Spro 740 używałem kilka sezonów na Szczupaka. W tym przedziale cenowym kołowrotek ma być raczej w miarę niezawodny , a nie piękny. Chcesz ładny spinningowy to bierz Ultegrę lub Stradica, tylko kasa może się nie zgadzać :D. Mam wspomniane shimaniaki, są ładne i póki co niezawodne.

Staram się pogodzić "w miarę niezawodny" z "piękny" :-)
No nic nie poradzę. Do Nevisa ninja A mi pasuje choć nie dobierałem kolorkami. Do Cormorana ecusima jest ok i też na kolory nie patrzyłem.
Ale jak zobaczyłem Dragona Black Rock z revrosem na filmiku to się zmysł estetyczny włączył i zapragnąłem zgrać kolorystycznie :-P
Ja wiem, że może to dziwne... ale o gustach wiadomo...

edit:
Qrde... Ninja BG ceny kosmos.
Ninja BG LT 4000-C cenowo około 250zł...  o co tu chodzi? I dostępna szpula w sprzedaży za około 80...Poszukam opinii.
Muszę szybko coś wybrać i kupić , bo chyba wędkarskie "zbieractwo" zaczyna mi się wymykać spod kontroli co nie umknęło wnikliwej uwadze mojej lepszej połowy i niedługo będę musiał "na kolegów" zamawiać :-)
BG LT weszło do "zestawienia" i teraz muszę zweryfikować jego plusy i minusy względem pozostałych.