Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105714 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #210 dnia: 20.07.2020, 16:16 »
Łowisko fajne podoba mi się. Jak by żwirownia ....co powoduje ciekawy kolor wody....
Co do amura sporo tam masz zieleniny.... i albo wiosna , albo jesień.
W sezonie dużo ziarna trza walić przy takiej drobnicy....

Ile wody jest przy kapelonach....
Jest brzeg gdzie nie wolno łowić....
Maciek

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #211 dnia: 20.07.2020, 16:39 »
Rzucam 2 wędki z kulkami 20-24mm, strzelam z procy około 10-15 kulek i czekam.
Rozstrzał jest naprawdę spory, około 10x10 metrów :) Łowię na 70 metrach i mam efekty.

Co to za proca, którą strzelasz na 70m? Jakiej wielkości kulki?

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #212 dnia: 20.07.2020, 16:46 »
Myślę że chodzi po prostu o kulki 20-24mm proteinowe, a nie kule zanętowe.

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #213 dnia: 20.07.2020, 16:49 »
Pewnie masz rację ;D W każdym razie nadal jestem ciekaw co to za proca.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #214 dnia: 20.07.2020, 17:45 »
Pewnie masz rację ;D W każdym razie nadal jestem ciekaw co to za proca.

Kup sobie najwiekszą proce stanfo. Wymień gumy na grube zielone.
Do tego praske do kul srednią i też bedziesz miotał 70m.
Maciek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #215 dnia: 20.07.2020, 19:35 »
Żeby dobrać się do amura ,trzeba naprawdę sporo towaru wrzucić do wody ,kukurydza,gruby pellet i kulki na grubo,inaczej ciężko będzie a i tak sukcesu nie gwarantuje ;),słyszałem również ,że amur w łowisku dominuje i jak żeruje nie dopuszcza żadnych innych ryb,mały przykład miałem na jednym z moich łowisk,po zarybieniu amur brał jak szalony praktycznie na wszystko ,sam złowiłem kilka sztuk na pęk białych kolorowych ,a karpie odławiano sporadycznie :-\

Offline RysiekS

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #216 dnia: 21.07.2020, 09:13 »
Kup czerwoną procę Drennana i wystrzelisz kule zanętowe jak i kulki proteinowe na 60m, a nawet dalej. Mam taką i 60m nie stanowi problemu.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #217 dnia: 21.07.2020, 10:38 »
Łowisko fajne podoba mi się. Jak by żwirownia ....co powoduje ciekawy kolor wody....

Przy grążelach mam około 2 metry. W tym roku padły 2 karpie w granicach 12 kg (jak narazie rekord wody) oraz mój niecałe 7 kg, a tak pozatym to nic więcej. Wszystko poszło na proteinę.
Wszystkie 3 powyższe ryby złowione w jednym miejscu właśnie przy grążelach na samym środku tam, gdzie te tołpygi się wygrzewały na poprzednim filmie. Po prostu doszliśmy do wniosku, że duża ryba pewniej pobiera pokarm przy grążelach, bo czuje się bezpieczniej.
Łowiłem na otwartej wodzie, gdzie nie było grążeli, sypałem mase towaru i kompletnie nic... A czasami (tamten rok) chodziłem z marszu, zestawiki z PVA pod grążele i cyk, robiłem fajne karpie w granicach 5-7 kg.

Poniżej daję mapkę jak łowimy, może ktoś wyciągnie wnioski dla siebie:

- na czerwono zaznaczyłem w kole miejsce, gdzie na środku jest wypłycenie na około 2 metry i kreski, z których miejsc łowimy (zbiornik ma bardzo mało stanowisk, więc każdy łowi praktycznie w tym samym miejscu)
z tego miejsca poszły 3 wspomniane karpie,
z każdej strony ktoś wrzuca proteine, więc pokarmu jest sporo,
obecnie w stosunku do mapki zbiornik jest dużo bardziej zarośnięty tak jak było widać na filmie pod wcześniejszym wpisem,

- na żółto moje miejscówki zeszłoroczne,
masa brań, ale 80% ryb traciłem w grążelach,
potwierdza to, że ryby najchętniej pobierają pokarm przy grążelach

- na niebiesko miejsca, które były nęcone bardzo grubo, spokojna zatoka, bez zarośli, nie dały żadnej ryby powyżej 3 kg, głębokość około 4-5 metrów, czyli normalna jak na ten zbiornik

Zastanawiam się czemu amury nie chcą pobierać pokarmu przy brzegu, gdzie masz odrazu spad na 3-4 metry. Raz zrywałem trzcinkę i średnio po 2 dniach była zjedzona przez amury.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #218 dnia: 21.07.2020, 10:47 »

Przy grążelach mam około 2 metry. W tym roku padły 2 karpie w granicach 12 kg (jak narazie rekord wody) oraz mój niecałe 7 kg, a tak pozatym to nic więcej. Wszystko poszło na proteinę.
Wszystkie 3 powyższe ryby złowione w jednym miejscu właśnie przy grążelach na samym środku tam, gdzie te tołpygi się wygrzewały na poprzednim filmie. Po prostu doszliśmy do wniosku, że duża ryba pewniej pobiera pokarm przy grążelach, bo czuje się bezpieczniej.
Łowiłem na otwartej wodzie, gdzie nie było grążeli, sypałem mase towaru i kompletnie nic... A czasami (tamten rok) chodziłem z marszu, zestawiki z PVA pod grążele i cyk, robiłem fajne karpie w granicach 5-7 kg.

Poniżej daję mapkę jak łowimy, może ktoś wyciągnie wnioski dla siebie:

- na czerwono zaznaczyłem w kole miejsce, gdzie na środku jest wypłycenie na około 2 metry i kreski, z których miejsc łowimy (zbiornik ma bardzo mało stanowisk, więc każdy łowi praktycznie w tym samym miejscu)
z tego miejsca poszły 3 wspomniane karpie,
z każdej strony ktoś wrzuca proteine, więc pokarmu jest sporo,
obecnie w stosunku do mapki zbiornik jest dużo bardziej zarośnięty tak jak było widać na filmie pod wcześniejszym wpisem,

- na żółto moje miejscówki zeszłoroczne,
masa brań, ale 80% ryb traciłem w grążelach,
potwierdza to, że ryby najchętniej pobierają pokarm przy grążelach

- na niebiesko miejsca, które były nęcone bardzo grubo, spokojna zatoka, bez zarośli, nie dały żadnej ryby powyżej 3 kg, głębokość około 4-5 metrów, czyli normalna jak na ten zbiornik

Zastanawiam się czemu amury nie chcą pobierać pokarmu przy brzegu, gdzie masz odrazu spad na 3-4 metry. Raz zrywałem trzcinkę i średnio po 2 dniach była zjedzona przez amury.

Temu pytałem o te kapelony - bo to zawsze bankowe miejscówki.
Co do parkowania w ubiegłym roku... - szły w jedną strone w jedno miejsce... czy totalny haos...

Zbiornik masz rozrpacowany  fest. Te wypłycenia to górki... są tam kanały .....
Maciek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #219 dnia: 22.07.2020, 14:28 »
Fajna dyskusja się wywiązała w tym wątku który śledzę uważnie.
Ponieważ mam dwa bajora gdzie gdzie łowią karpiarze (i nęcą łódkami na środku) ryba trzyma się środka zbiornika i trzeba rzucić 90-100m.

Posiadam cast mastera 4,2m/180g oraz nevisa 3,9m/150g ale te wędki wg mnie nie ładują się dobrze z koszami 40 i 60g chcę kupić coś delikatniejszego.

Mój wybór padł na https://www.glinywedkarskie.pl/shop/cast-master/2668-flagman-cast-master-feeder-36-m-120-g.html
albo https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/30765-daiwa-castizm-feeder-432-120g.html.

Co Koledzy sądzicie o wybranych przeze mnie wędkach? Różnica w cenie również jest wysoka. Może lepiej wybrać cast mastera skoro jest dużo tańszy a parametry ma podobne.

Myślałem jeszcze o brzanówce Korum ale 202cm długości składu dla 3.96m to dla mnie przesada mimo iż mam passata kombi.

Pozdrawiam

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #220 dnia: 22.07.2020, 14:44 »
Fajna dyskusja się wywiązała w tym wątku który śledzę uważnie.
Ponieważ mam dwa bajora gdzie gdzie łowią karpiarze (i nęcą łódkami na środku) ryba trzyma się środka zbiornika i trzeba rzucić 90-100m.

Posiadam cast mastera 4,2m/180g oraz nevisa 3,9m/150g ale te wędki wg mnie nie ładują się dobrze z koszami 40 i 60g chcę kupić coś delikatniejszego.

Mój wybór padł na https://www.glinywedkarskie.pl/shop/cast-master/2668-flagman-cast-master-feeder-36-m-120-g.html
albo https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/30765-daiwa-castizm-feeder-432-120g.html.

Co Koledzy sądzicie o wybranych przeze mnie wędkach? Różnica w cenie również jest wysoka. Może lepiej wybrać cast mastera skoro jest dużo tańszy a parametry ma podobne.

Myślałem jeszcze o brzanówce Korum ale 202cm długości składu dla 3.96m to dla mnie przesada mimo iż mam passata kombi.

Pozdrawiam

Mam tego Cast Mastera ale długość 3.6 m nie jest wystarczająca żeby powtarzalnie i celnie rzucać na 90 - 100 m. Przydałoby się coś o długości 3.9 - 4.2 m

Offline Miki98

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #221 dnia: 22.07.2020, 15:04 »
Może flagman legend 4.2m do 100gram?

Online Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #222 dnia: 22.07.2020, 17:52 »
Zbyszku odebrałeś już swoje Delphin Magma :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline pawlica

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #223 dnia: 22.07.2020, 20:29 »

Również czekam na jakiś opis , ale może niech chociaż parę razy wyskoczy z nimi nad wodę 😉

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #224 dnia: 22.07.2020, 20:59 »

Również czekam na jakiś opis , ale może niech chociaż parę razy wyskoczy z nimi nad wodę 😉
Przez natłok obowiązków kije mogę odebrać dopiero w sobotę a porzucać nimi w niedzielę. Na pewno zdam relacje. Spodziewam się rzutów na 120 m i akcji lepszej niż surfcasting :P obym się nie przejechał