Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105734 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #270 dnia: 11.09.2020, 00:56 »
Robiłem testy kiedyś. Tylko nie z tymi węgierskim, ale z dziadkowym zestawem. Sprężyna z ciężarkiem i długą rurką. I w porównaniu z podajnikiem. To był mniej więcej przeskok jak z bulleta na windowa. Cza, by porównać z tymi nowymi podjanikami z długim trzpieniem, ale pewnie sprężyna wygra.
Chyba, że hybryda...tzn. długa lotka i podajnik MF, fajny patent ;)

O takie chodzi, ale i tak stawiam na sprężynę.
Dla porównania wrzucam filmik z testów topowych kijów dystansowych przez rosyjskiego wędkarza. Zwróćcie uwagę jakim koszykiem rzuca ;)

Wychodzi na to, że żaden kij z tej stawki wyraźnie się nie wyróżnił. Z tego co zrozumiałem to wszystkie rzucały 115-118m. Szacun za rzuty na siedząco na takie odległości. Ja, żeby rzucić na 100m muszę wstać z krzesła ;)  Którym sportexem on tam miotał bo nie do końca mogłem wyłapać?
Wydaje mi się ,że prawa fizyki + używanie tego samego materiału stwarza pewne ograniczenia nie do przeskoczenia. Pisałem wyżej ,że nie znalazłem kija w długości 14 ft który miałby wielką przewagę nad resztą. W miarę mocne rzuty 100 m bardzo mocne 110-120. A rzucałem co najmniej 10 różnymi kijami różnice na prawdę nie wielkie.
Co do sportexa też się zastanawiałem czy rzuca modelem 420 90/160 czy tym mocniejszych do 210. Dziwne bo sportex nie ma "nowoczesnych przelotek a dawał radę.
Krótszy kij ma większą dynamikę. Mnie ciekawi jak by na feeder przenieść KR concept. Bo porównując spiny i ich właściwości rzutowe. To faktycznie to zbrojenie duże starówki i potem ostre zejście daje kilka metrów. Trochę problem z przyponem strzałowym.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #271 dnia: 04.10.2020, 09:57 »
Może ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z dystansową wędką budżetową Browning Black Magic CFX Feeder? Niestety nie ma konkretnych informacji o niej w sieci.
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #272 dnia: 05.10.2020, 21:34 »
Hop-siup.
Marcin

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #273 dnia: 05.10.2020, 21:36 »
Może ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z dystansową wędką budżetową Browning Black Magic CFX Feeder? Niestety nie ma konkretnych informacji o niej w sieci.
Też chętnie coś bym się na jej temat dowiedział :D

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #274 dnia: 05.10.2020, 23:48 »
witam,
polecam zemexy z serii rampage.
mam wersję 12,4ft 110g oraz 13ft 150g.
opisane jako feedery rzeczne, ja wykorzystuję je także do dystansowego łowienia na wodzie stojącej... zarówno do klasyka jak i metody.
przelotki na szczytówce mają średnicę 3mm, strzałówka z żyłki 0,28-0,30 z dobrym węzłem przelatuje przez nie bez problemu.
pozdraviam, bart

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #275 dnia: 06.10.2020, 12:13 »
Zemexy Rampage są znakomite,  używam ich drugi rok. Niestety nie są to wędki  budżetowe.  Nie są to także typowe kije long cast. Specjaliści twierdzą, że ich zasięg to praktycznie ok 100m.
Wiesiek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #276 dnia: 06.10.2020, 12:58 »
Co raz trudniej ogarnąć rynek. Jeszcze 2 lata temu miałem przetetstowane większość kijów dostępnych na rynku teraz to praktycznie nie wykonalne a będzie tylko gorzej ;) Ale do rzeczy.

Ostatnio bardzo modne są kije z przelotkami lekko pochylonymi (typu K) Ma to rzekomo wpływać na długość rzutów i stwarzać mniejsze opory. Na filmie Wędkarstwo jedziemy na ryby Dawid testuje głośność przechodzenia żyłki przez "nowe przelotki" i konwencjonalne. Nowe są wyraźnie cichsze - ale. Przelotki w drugim kiju są sporo mniejsze i mam wątpliwośći czy przelotki tej samej wielkości ustawione normalnie też były by głośniejsze. W moich kijach jedynie daiwa turnament SLR ma tego typu przelotki - jeśli chodzi o zasięg nie ma ona znaczącej przewagi w porównaniu do innych kijów o podobnych parametrach.

Jakie jest wasze zdanie chwyt marketingowe czy faktycznie coś w tym jest. W niektórych karpiówkach różnież montują przelotki w ten sposób. Ale już np przy pobijaniu rekordu długości rzutu karpiówką (około 220m ) chyba 4 lata temu kij miał tradycyjne przelotki. Sam nie wiem jak ten przechył miałby zmiejszać opory.

Tego typu przelotki w długościach 420 mają np nowe shimano aero x5, nzony z, wędki haldorado. Producenci kombinują żeby nie poprzestać na tym co się ma i kupić coś nowego, Są również producenci np Browning którzy nawet w topowych kijach montują przelotki normalnie.

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
« Odpowiedź #277 dnia: 06.10.2020, 13:08 »
Co raz trudniej ogarnąć rynek. Jeszcze 2 lata temu miałem przetetstowane większość kijów dostępnych na rynku teraz to praktycznie nie wykonalne a będzie tylko gorzej ;) Ale do rzeczy.

Ostatnio bardzo modne są kije z przelotkami lekko pochylonymi (typu K) Ma to rzekomo wpływać na długość rzutów i stwarzać mniejsze opory. Na filmie Wędkarstwo jedziemy na ryby Dawid testuje głośność przechodzenia żyłki przez "nowe przelotki" i konwencjonalne. Nowe są wyraźnie cichsze - ale. Przelotki w drugim kiju są sporo mniejsze i mam wątpliwośći czy przelotki tej samej wielkości ustawione normalnie też były by głośniejsze. W moich kijach jedynie daiwa turnament SLR ma tego typu przelotki - jeśli chodzi o zasięg nie ma ona znaczącej przewagi w porównaniu do innych kijów o podobnych parametrach.

Jakie jest wasze zdanie chwyt marketingowe czy faktycznie coś w tym jest. W niektórych karpiówkach różnież montują przelotki w ten sposób. Ale już np przy pobijaniu rekordu długości rzutu karpiówką (około 220m ) chyba 4 lata temu kij miał tradycyjne przelotki. Sam nie wiem jak ten przechył miałby zmiejszać opory.

Tego typu przelotki w długościach 420 mają np nowe shimano aero x5, nzony z, wędki haldorado. Producenci kombinują żeby nie poprzestać na tym co się ma i kupić coś nowego, Są również producenci np Browning którzy nawet w topowych kijach montują przelotki normalnie.
Jeśli o pochylone przelotki typu K chodzi, to nie jestem użytkownikiem ale czytałem gdzieś, że czasem lepiej gdy nie są one pochylone, bo może wystąpić wtedy problem ze strzałówką z żyłki / fluo w jakiś tam sposób i mogą wręcz skrócić rzuty. Nie testowałem jednak tego, by to potwierdzić, gdyż nie mam niestety takiego kija. :D

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #278 dnia: 06.10.2020, 13:39 »
Mam wędki z pochylonymi przelotkami i ze zwykłymi. Wydaje mi się, że jest to tak zwany "bajer" a la "sportowe" nakładki na pedały z aluminium w samochodzie :)

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #279 dnia: 06.10.2020, 13:55 »
Chłyt marketingowy 😉
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #280 dnia: 06.10.2020, 14:02 »
Wydaje mi się, że pochylenie przelotek miało na celu, łatwiejsze ześliźnięcie się żyłki w przypadku, zapętlenia przy rzucie. Boczny wiatr który "wywleka" żyłkę ze szpuli i tworzy się ona luźniejsza między szpulą a pierwszą przelotką. Taki był chyba pierwotnie zamysł.   

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #281 dnia: 06.10.2020, 16:10 »
Wydaje mi się, że pochylenie przelotek miało na celu, łatwiejsze ześliźnięcie się żyłki w przypadku, zapętlenia przy rzucie. Boczny wiatr który "wywleka" żyłkę ze szpuli i tworzy się ona luźniejsza między szpulą a pierwszą przelotką. Taki był chyba pierwotnie zamysł.

chyba tak, tak to przynajmniej Fuji reklamowało

Tomek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #282 dnia: 06.10.2020, 16:23 »

chyba tak, tak to przynajmniej Fuji reklamowało

Na filmie działa. Jak wspominam to kiedy zaczynałem łowienie dystansowe czasami zdarzało mi się tego typu splątanie ale od kilku lat nie miałem takiego problemu. W sumie nie bardzo kojarzę czemu ale chyba kwestia odpowiedniej plecionki/strzałówki.Wiatr chyba nie gra roli przy łowieniu z dystansu z uwagi na duże przelotki i bardzo ciężkie zestawy.

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #283 dnia: 06.10.2020, 16:31 »
W sumie nie bardzo kojarzę czemu ale chyba kwestia odpowiedniej plecionki/strzałówki

Może się to zdarzyć, gdy mamy nieprawidłowo nawiniętą sztywną żyłkę na kołowrotek (żyłka sama spada) lub za dużo jej nawiniemy.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #284 dnia: 11.10.2020, 17:59 »
Podbijam.
Marcin