Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105737 razy)

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #285 dnia: 13.10.2020, 21:46 »
Może ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z dystansową wędką budżetową Browning Black Magic CFX Feeder? Niestety nie ma konkretnych informacji o niej w sieci.
Podbijam.
Też szukałem informacji w internecie i niestety bezskutecznie :/

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #286 dnia: 13.10.2020, 22:44 »
Może ktoś z szanownych Forumowiczów miał do czynienia z dystansową wędką budżetową Browning Black Magic CFX Feeder? Niestety nie ma konkretnych informacji o niej w sieci.
Podbijam.
Co prawda nie miałem do czynienia z w/w wędką ale miałem w rękach kilka modeli z serii black magic. Nie zrobiły na mnie wrażenia w wersji krótszej więc w dłuższej może być tylko gorzej. Poza tym waga dyskfalfikuje tą wedkę z aktywnego łowienia chyba ,że łowienie potraktujemy jako trening :D :D
Bardzo cieżko o dobry dystansowy kij w małych pieniądzach szczególnie w długości 420. Jest kilka pozycji wartych uwagi wymienionych na forum i na miejscu osób szukających budrzetowej wędki nie szedł bym w niesprawdzony sprzęt . Chyba zależy wam na kasie a jest 99% szans ,że będziecie zawiedzeni. Teraz jest ten plus ,że na niecie można znaleźć sporo recenzji nawet tak niszowych wędek jak dystansowe. 5 lat temu nie można było na to liczyć i sam wiem ile kasy straciłem na nie trafione zakupy ;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #287 dnia: 13.10.2020, 23:03 »
sam wiem ile kasy straciłem na nie trafione zakupy ;)

Zbyszek w takim razie jako doświadczony dystansowiec możesz w kilku punktach napisać czym należało by się kierować przy zakupie kijka do dystansu. Ja mam flagmana cast master 4,2 z cw do 180g i powiem że mi on odpowiada. Kupiłem go w kierunku łowienia na wisle co prawda nie mialem w tym roku okazji by polowić na rzece ale na wodzie stojącej to złego słowa nie mogę powiedzieć.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #288 dnia: 13.10.2020, 23:11 »
sam wiem ile kasy straciłem na nie trafione zakupy ;)

Zbyszek w takim razie jako doświadczony dystansowiec możesz w kilku punktach napisać czym należało by się kierować przy zakupie kijka do dystansu. Ja mam flagmana cast master 4,2 z cw do 180g i powiem że mi on odpowiada. Kupiłem go w kierunku łowienia na wisle co prawda nie mialem w tym roku okazji by polowić na rzece ale na wodzie stojącej to złego słowa nie mogę powiedzieć.
Twój model to jeden z niewielu budżetowych kontrukcji który uwarzam za udany. Niestety przez neta nie sposób ocenić kija trzeba mieć go w ręku lub polegać na opinii kogoś sprawdzonego kto ma podobne gusta.
Dla mnie kij do dystansu musi być sztywny i szybki ale pracować w sekcji szczytowej na tyle żeby nie spinał ryb na delikatnych haczykach.
Waga też jest istotna dla mnie aboslutny max przy dobrym wyważeniu, pracy wędki itp to 350 g i mnie więcej tyle ma twój cast master natomiast browning ma 430 g to już bardzo dużo (tyle waży mój kij do spomba ;)  )
Tylko podkreślam ,że każdy oczekuje czegoś innego być może ktoś kto łowi duże ryby na metodę , gdzie przerzuca się rzadziej niż w klasyku wybierze cięższy bardziej miększy kij. Do puki nie spróbujesz to się nie dowiesz ale jeśli ktoś zamiast 230 zł nie chce wydać 300 bo to dla niego za dużo to na pewno bym nie ryzykował bo duża szansa ,że straci te 230 ;)

Offline w-mfeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Warmińsko - Mazurski Feeder
« Odpowiedź #289 dnia: 13.10.2020, 23:30 »
Podbijam.
Co prawda nie miałem do czynienia z w/w wędką ale miałem w rękach kilka modeli z serii black magic. Nie zrobiły na mnie wrażenia w wersji krótszej więc w dłuższej może być tylko gorzej. Poza tym waga dyskfalfikuje tą wedkę z aktywnego łowienia chyba ,że łowienie potraktujemy jako trening :D :D
Bardzo cieżko o dobry dystansowy kij w małych pieniądzach szczególnie w długości 420. Jest kilka pozycji wartych uwagi wymienionych na forum i na miejscu osób szukających budrzetowej wędki nie szedł bym w niesprawdzony sprzęt . Chyba zależy wam na kasie a jest 99% szans ,że będziecie zawiedzeni. Teraz jest ten plus ,że na niecie można znaleźć sporo recenzji nawet tak niszowych wędek jak dystansowe. 5 lat temu nie można było na to liczyć i sam wiem ile kasy straciłem na nie trafione zakupy ;)
No I to jest spoko odpowiedź. W mniejszych pieniądzach bardzo ciężko wyłuskać feedera do dystansu, tak jak mówisz. Jestem na takim właśnie etapie i znalezienie kija 3.9 w granicach 250zl to prawie misja niewykonalna :D Chyba, że z drugiej ręki, ale to inna sprawa ;) Ja stałem przed wyborem Cast Master 3.9 150g, Squadron Pro Feeder 3.90 170g, Power Fighter by Dome 170g I jeszcze kilka innych. Nie wiem jak kij od Gabora, ale po konsultacji z Drapieżnikami z wybranych Flagmanów do dystansu Squadron będzie lepszy bo mimo iż ma akcję progresywną, to twierdzą że jest sztywniejszy. Jak dotąd jeszcze się nie zdecydowalem, idzie zima może wyjdzie coś nowego, a może się parę złoty rozbiera :)

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 298
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #290 dnia: 14.10.2020, 06:57 »
Z wędek od Dome Gabor Master Carp Pro ma największe przelotki na szczytówkach. W wersji 3,6 srednica najmniejszej ( szczytowej ) ma 4mm.
Cast Master ma mniejsze
Nevis ma mniejsze
Inne gabory też mają mniejsze.
Marcin

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #291 dnia: 14.10.2020, 08:09 »
Ja polecam Master Carp Pro

Miałem Nevisa i jest duzo bardziej galaretowaty.
w Squadronie za szybko ugina się dolnik i przez co całościowe ugięcie tego kija nie jest takie szczęśliwe.
Cast Mastery są bardziej miękkie od Master Carp Pro i jakoś tak mniej dopracowane jako kije ogólnie.
Tomek

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #292 dnia: 14.10.2020, 10:04 »
Na wrzuconym tutaj na forum rosyjskim filmiku, w którym testowali kije dystansowe, całkiem ciekawie wypadł Sherman 4,2m 160g. Miał ktoś go w ręku?
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #293 dnia: 16.10.2020, 22:44 »
ciach...
No i jeszcze dwa bardzo ważne parametry, o ile nie najważniejsze to wysokość szpuli i wysokość osadzenia pierwszej przelotki od blanku.
Skoro to ma znaczenie to jaka powinna być wysokość szpuli kołowrotka oraz wysokość osadzenia pierwszej przelotki na blanku?
Marcin

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #294 dnia: 24.11.2020, 11:55 »
Witam.Pozwolilem sobie dołączyć do dyskusji.Potrzebuje kupić dwie wędki ,fajnie jakby były jednego producenta(taka fantazja i choroba estety).Moją uwagę zwróciły kije By dome Carp Master Pro.Jedna z wędek to ma być typowy kij dystansowy,tu skłaniam się do 390H.Gorzej natomiast będzie z drugim,tutaj oczekuje bardziej uniwersalnego kija,który da frajdę z holu mniejszego bialorybu jak i przylowu do 10kg.Czy Carp Master Pro 360m lub 360h da choć odrobinę satysfakcji z łowienia mniejszych ryb? Aktualnie te wędki są w promocyjnej cenie ....Drugą marką ,która biorę pod uwagę jest Tubertini flexo 390/100g i 360/80g.Tylko mam obawy czy 390/100g wytrzyma tak ciężkie łowienie 55g plus towar na odległość ok.80-90m.Pozdrawiam.Licze na Was ,że pomożecie 😁
Wędkarska Pasja 🎣

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #295 dnia: 24.11.2020, 13:00 »
Witam.Pozwolilem sobie dołączyć do dyskusji.Potrzebuje kupić dwie wędki ,fajnie jakby były jednego producenta(taka fantazja i choroba estety).Moją uwagę zwróciły kije By dome Carp Master Pro.Jedna z wędek to ma być typowy kij dystansowy,tu skłaniam się do 390H.Gorzej natomiast będzie z drugim,tutaj oczekuje bardziej uniwersalnego kija,który da frajdę z holu mniejszego bialorybu jak i przylowu do 10kg.Czy Carp Master Pro 360m lub 360h da choć odrobinę satysfakcji z łowienia mniejszych ryb? Aktualnie te wędki są w promocyjnej cenie ....Drugą marką ,która biorę pod uwagę jest Tubertini flexo 390/100g i 360/80g.Tylko mam obawy czy 390/100g wytrzyma tak ciężkie łowienie 55g plus towar na odległość ok.80-90m.Pozdrawiam.Licze na Was ,że pomożecie 😁

Jeżeli chcesz łowić powtarzalnie na 90 m w różnych warunkach to powinienneś się przymierzać do kija 4.2 z CW przynajmniej 120 g. Tubertini flexo co prawda nie mam ale łowię Flagmanem Legend 390 / 100 g. Na 60 m łowi się zupełnie komfortowo, 70 m twymaga "przyłożenia się", a 80 m to górna granica sensownego łowienia i to nie w każdych warunkach. Do dystansów 90 i więcej używam Flagmana Legend 420 / 150 g.

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #296 dnia: 24.11.2020, 14:15 »
Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedź.Większy wybór w dystansie maja wędki Gabora.I jednak ku nim będę się skłaniał.Tylko czy jest tu ktoś ,kto używał wersji 360m lub h?? Boje się ,że okaże się "sztywną" pałą i nie da żadnej satysfakcji z holu mniejszych ryb.
Wędkarska Pasja 🎣

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #297 dnia: 24.11.2020, 14:31 »
Używam 420 master carp LC do 180g i pod rzuty to jest po prostu armata :) Miałem okazję rzucać masterkiem 3.6 i również dawał radę, chociaż dla mnie trochę za lekki - Lubię cięższe blanki. W każdym bądź razie ani jeden ani drugi nie jest sztywną pałą.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #298 dnia: 24.11.2020, 14:52 »
Przyłączę się do tego co pisze szanowny kolega Mikołaj Burkiewicz o feederach Legend. Na początku sesonu używałem Legenda 3,9 m cw 150 g, po czym przesiadłem się na Legenda 4,2m cw 150g. Łowienie było na metodę. Nie było okazji łowić na dystansach większych niż 30-40 m. Przy łowieniu "pod nogami" też się dobrze spisywały. Wędki mocne, szybkie. Szczytówka 2 oz ładnie sygnalizuje branie karasia,  karpika wielkości dłoni czy kilkukilowego karpia :)

Z kijów dystansowych masz do wyboru jeszcze By Dome Gabor Power Fighter 4,2 m (wędka ta jest bardziej miękka i wolniejsza od Legenda 4,2 m) czy też Cormoran GP Feeder Pro 3,9 m cw 150g (bardziej miękka od Legenda 3,9 m 150 g).
Marcin

Offline rufi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #299 dnia: 24.11.2020, 15:52 »
Tego Power Fightera  też biorę pod uwagę.Co do Cormorana GP, to miałem wersje 360 ,kompletnie nie leżał mi w ręku.Szybko się go pozbyłem.Kurde ,że nie ma możliwości wszystkiego pomacać przed zakupem..ech
Wędkarska Pasja 🎣