No to moze i ja dorzuce swoje 3grosze od kiedy jest to moja ulubiona metoda z tych tzw splawikowo/feederowych.
Jezeli chodzi o kolowrotki sa 3 opcje: stala szpula (czyli zwykly kolowrotek match), zamknieta szpula (czyli cos ala abu 706, 704 i clasyki 501, 507 itd, daiwa 125m, dam i ryobi tez robili takie kiedys) oraz centrepin (j.w. young , okuma, ).
Wedka - matchowa ale o szybszej akcji (nie lejaca sie coby zylke mozna bylo zbierac) : rzadza 13ft i 14ft dlugosci
zylka - plywajaca (albo pomoc np wazelina). Drennan acolyte , Drennan matchpro w Anglii rzadza a z klasykow to Normark microlight i tytan. Ja mam shakespeare mach 3 xt w wersji 15ft, 14ft, 13ft i 13ft lite (Luk bardzo lubi ta firme i rekomenduje strasznie:) i powyzsze Normarki. Mam jeszcze tricasta 20ft ale to tez raczej dekoracja (Angole chcieli skopiowac bolonke pod swoje wody
splawiki - sticki, avony, chubbery/loafery. Moje ulubione sa to sticki z tzw shoulderem. Ale to chyba bardziej preferencji osobiste.
producenci: drennan, harrell, allerton, middy i inni
kolowrotek : W Anglii rzadza teraz klasyczne otwarte szpule, ktore wyparly kolowrotki z zamknieta szpula i centrepiny. (Najbardziej popularne kolowrotki w Anglii to : daiwa tdr i shimano stradic - i to sie dotyczy feedera rowniez a te wszystkie prestony , drennany , shakepseare to tzw zastepcze niskobudzetowki, ktore tez daja rade).
Ja w swojej kolekcji mam abu 704, okume sheffield i okume avent, j.w. young bj lightweight (ale ten ostatni to tzw dekoracja w moim przypadku

Ja wole lowic normalnym kolowrotkiem matchowym ale fajnie jest wyskoczyc nad wode z centrepinem poswirowac . Tu uwaga - jak woda plynie wolno to bedzie to meczarnia .
Przynety - rzadza biale robaki ale generalnie wszystko mozna na hak zaloczyc .