Autor Wątek: Shimano Aerlex XTB vs Okuma 8K - co wybrać?  (Przeczytany 3562 razy)

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Shimano Aerlex XTB vs Okuma 8K - co wybrać?
« dnia: 26.10.2019, 14:42 »
Witam kolegów.

W ostatnich postach poszukiwałem sygnalizatorów z centralką, otrzymałem sporo ciekawych propozycji, za co dziękuje bardzo forumowiczom.

Powolne przygotowania do przyszłorocznego, pierwszego sezonu z zasiadkami trwają. Poszukuję jeszcze jednego kołowrotka do jednej z karpiówek. Mam dwie karpiówki

- Mikado Excelence 3,6 3,5 lbs - wędka zakupiona do łowienia z rzutu, workami PVA (nie planowałem wywózek, łódek itp)
- Daiwa Black Widow Tele 3,6 3,0 lbs - uniwersalne tele na karpia, szczupłego i sandacza

Historia zakupu tych dwóch karpiówek jest standardową z moich historii (zapewne  u niejednego z was wygląda to samo). Mikado kupione jako wędka pod żywca, ale w międzyczasie bym łowił karpie na komercji. W sklepie stwierdziłem, że dwuskład jest lepszy, fajniej pracuję (na sucho) a z transportem jakoś dam radę, a no i trzeba 3,5 lbs bo PVA rzut etc.. Aha :D :D Jednak 3 skład dla mnie byłby lepszy i 3lbs, no ale co poradzić wędka kupiona. Po jakimś czasie stwierdziłem. Jednak trzeba coś krótszego, bo nie chcę mi się z tym badylem jeździć (chociaż kijek bardzo zacny za ok. 200 zł, polecam). 3 skład czy tele......... no to jednak tele. Aha :D i tak mam dwa kije za ok 200-250 zł każdy i jak sami wiecie, sprzedaż za daj boże 130-150 jedną i zawsze w plecy. Chociaż teraz już wiem, że wolałbym dwa 3 składy:) i trochę słabsze. Jeden nawet króciak 3,0 2,75 lbs, ale to po ptokach już.

Obie karpiówki miały podpięte (zamienne) tani kołowrotek Okuma Carbonite. No cóż, tym razem znowu pejsy oplotły moją czaszkę i zamiast zamówić Okuma Aventa (którego miałem, ale zwróciłem :D), zostałem z Carbonite. Generalnie za tak niską kwotę daję radę, ale jednak chyba wolę łowić na troszkę lepszym sprzęcie.

Także moja nudna histora dobiega końca. Postanowiłem, pojadę na karpie, następny rok, domek sygnalizatory, piwko, wielkie ryby. Ale mam jeden kołek.
Carbonite zostanie z Daiwą BW tele, do rzutu blisko brzegu, nęcenia łyżką.

Karpiówka Mikado jest typowo rzutowym kijem, więc tutaj postanowiłem, że doczepię big pita, ale bez wolnego biegu. Zwiększyłem budżet i stwierdziłem tak

OKUMA 8K

SHIMANO AERLEX XTB

Cena zbliżona. Wiem, że Okuma generalnie większa, ale chyba Shimano wystarczające będzie do dalekich rzutów.

Czy możecie mi powiedzieć plusy i minusy obu kołków. A może trzecie wyjście w kwocie do 350 zł? Czy wolny bieg jest potrzebny skoro Quick Drag też daje rade?

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Odp: Shimano Aerlex XTB vs Okuma 8K - co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 28.10.2019, 17:45 »
Oba kołowrotki dobre w tym przedziale cenowym.
Okuma 5 lat gwarancji.
Aerlex lżejszy i zgrabniejszy.

Na Decathlonie można czasami nabyć Daiwę Emblem X 5000T w cenie 330zł. Kultowy młynek chwalony przez karpiarzy za kulturę pracy i swoją niezawodność.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #2 dnia: 28.10.2019, 18:54 »
Mam 3 komplety "mniejszych" big pitów. Najcięższe w/w Emblemy X 5000T Black Edition (570g) w Decathlonie za 330zł, następnie Emcasty 25a (527g) za ok.350zł oraz Ultegry 5500 XTD (490g), które obecnie mam na sprzedaż - sprawdź dział Giełda ;). Każdy ma swoje zalety i drobne wady, ale ogólnie jestem z nich zadowolony.

https://www.decathlon.pl/koowrotek-emblem-x-5000t-id_8481062.html

https://allegro.pl/oferta/daiwa-kolowrotek-emcast-25a-8235892746?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=16127.msg442227#msg442227
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tstg

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2019, 20:02 »
Dzięki Panowie za odpowiedź. Dostałem jednego priva z fajną propozycją na Okuma 8K za 280 zł nowa!. Ogólnie to namieszaliście :) Ta Daiwa wydaje się spoko, zwłaszcza, że sporo gratów mam z Decathlonu:)

Te Ultegry to jeszcze nie dla mnie:) jeśli się wkręcę, to na pewno będzie jakaś zmiana drugiego kołka :)

Offline brutusek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #4 dnia: 28.10.2019, 20:28 »
Myślę , że karpiowanie to taki wyższy level. Jestem na podobnym etapie jak ty tzn. kompletowanie sprzętu. Z tym że łowić już mam czym.Teraz biwak kompletuje .Kupilem brolke trakker i aktualnie jestem na kupnie wyra i śpiwór.Jak ja miałbym ci doradzić to doradziłbym ultegra.Kreciłem 8k i innymi , ale powiem Ci że ultegra bije je na głowę. Ja kupiłem od gościa za 1000 zł z wysyłką 2 szt 5500 xsd.Jak dla mnie konkret.

Offline tstg

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.10.2019, 22:09 »
Myślę , że karpiowanie to taki wyższy level. Jestem na podobnym etapie jak ty tzn. kompletowanie sprzętu. Z tym że łowić już mam czym.Teraz biwak kompletuje .Kupilem brolke trakker i aktualnie jestem na kupnie wyra i śpiwór.Jak ja miałbym ci doradzić to doradziłbym ultegra.Kreciłem 8k i innymi , ale powiem Ci że ultegra bije je na głowę. Ja kupiłem od gościa za 1000 zł z wysyłką 2 szt 5500 xsd.Jak dla mnie konkret.

Wierzę, ale mam już za sobą zakupy drogich kołków, które używam mało lub wcale. Mam na stanie Daiwa BG, która leży bo miała służyć do boleniowania 😀 używam jej pare razy do roku. Nie kupiłbym jej drugi raz bo nie wykorzystuje w 100% jej potencjału...a żal sprzedać 😀

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 29.10.2019, 17:44 »
Jeśli wybór sprowadza się do Aerlexa i Okumy 8k, to ja wybrałbym Okumę.
Tutaj niestety, sorry Shimano, kultura pracy i "hałas" z przekładni to nic przyjemnego, a występuje w praktycznie każdym egzemplarzu. Wydaje się wręcz, że to bardziej budżetowy sprzęt niż faktycznie jest.
W Okumie takiego problemu nie widać i nie słychać za bardzo. Reszta rozwiązań w tych maszynach jest na podobnym poziomie jakościowym.

Z wolnym biegiem przy łowieniu naprawdę grubo i ciężko, przy polowaniu na naprawdę spore ryby, jest generalnie tak, jak i z quick dragiem ;)
Chodzi o to, by złapać za obracającą się szpulę, gdy ryba robi odjazd i dopiero przełączyć dźwignię- odsyłam do instrukcji użytkownika :) W takim wypadku, skoro i tutaj i tutaj trzeba złapać za szpulę, to co za różnica ?
Czesiek

Offline tstg

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 29.10.2019, 19:47 »
Jeśli wybór sprowadza się do Aerlexa i Okumy 8k, to ja wybrałbym Okumę.
Tutaj niestety, sorry Shimano, kultura pracy i "hałas" z przekładni to nic przyjemnego, a występuje w praktycznie każdym egzemplarzu. Wydaje się wręcz, że to bardziej budżetowy sprzęt niż faktycznie jest.
W Okumie takiego problemu nie widać i nie słychać za bardzo. Reszta rozwiązań w tych maszynach jest na podobnym poziomie jakościowym.

Z wolnym biegiem przy łowieniu naprawdę grubo i ciężko, przy polowaniu na naprawdę spore ryby, jest generalnie tak, jak i z quick dragiem ;)
Chodzi o to, by złapać za obracającą się szpulę, gdy ryba robi odjazd i dopiero przełączyć dźwignię- odsyłam do instrukcji użytkownika :) W takim wypadku, skoro i tutaj i tutaj trzeba złapać za szpulę, to co za różnica ?

Dzięki bardzo za wpis. Imponujesz mi wiedza nt. kołowrotków i zapewne nie tylko mi. Muszę obejrzeć dwa kołki w praktyce, ale skoro Shimano wypada gorzej... choć szkoda bo pokładałem w nim małe nadzieje. Ale Okuma ma tyle zalet- 5 lat gwarancji, jest tańsza... czekam na Black Friday i poleci chyba Okuma. Jest wielka, ale przy karpiowatych to raczej mały problem.

Co do wolnego biegu, to właśnie chce go uniknąć, ze względu na dodatkowy mechanizm.... waga i ryzyko awarii/zużycia.