Autor Wątek: Karpiówka vs feeder: wady, zalety, zastosowania  (Przeczytany 12296 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Karpiówka vs feeder: wady, zalety, zastosowania
« dnia: 26.10.2019, 20:17 »
Łowię ostatnio wyłącznie na method Feedera i na razie mi w zupełności wystarcza i nie czuję potrzeby kupienia karpiówki.
Nie mam na myśli łowienia płotek i mniejszych leszczy ale karpi różnych rozmiarów.
Na feedera jestem w stanie wyholować karpie zarówno kilku-kilowe jak i kilkunastu- kilowe.

Do napisania tego zachęciła mnie dzisiejsza sytuacja nad wodą.
Pojechałem zamknąć sezon na komercji z pickerem i lekkim feederem, z małymi podajnikami i haczykami, przecież to koniec października i ryby już tak nie żerują.
Woda - długa wanna, głęboka na 1,2 m, szerokości 80 m. Karpie i amury do 10 kg, przy czym te 5+ rzadko się trafiają. Rzuty ponad 40 m mijają się z celem, bo splączemy się z sąsiadem z naprzeciwka :-\

Obok mnie rozbił się facet z karpiówkami. Solidny sprzęt, kołowrotki chyba 8000. Łowił na ok. 25 - 30 m. Ja na 30 - 40 m.
Zanim się rozpakował, zdążyłem złowić dwa karpiki. Zaczął nęcić. Do wody poleciało ok 7 dużych spombów. Pomyślałem, że pomylił sprzęt, wodę i porę roku :facepalm: I popsuł innym łowienie >:(
Myślę sobie, że już po łowieniu, ryby się nażrą i nie spojrzą już na przynętę :facepalm: Nie chciało mi się jednak zwijać i iść gdzieś dalej.
U sąsiada do wody poleciały dwa wypchane worki PVA >:(

Siedzę jednak dalej ale staram się zarzucać jak najdalej od zniszczonej, moim zdaniem miejscówki. Jakiś czas po kanonadzie znowu u mnie brania :) U sąsiada cisza.
Po jakimś czasie znowu do wody poleciało parę spombów i nowe torebki PVA. I znowu cisza na łowisku na jakiś czas.

Skończyliśmy łowić w tym samym czasie. Ja z 12 karpiami 1-4 kg na macie i kilkoma spinkami. Sąsiad - bez drgnięcia, sorry, bez piknięcia sygnalizatora.

I jak po czymś takim myśleć o karpiówce? ???
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Karpiówka vs feeder: wady, zalety, zastosowania
« Odpowiedź #1 dnia: 26.10.2019, 20:22 »
Nastawiał się na grubo i tyle. Ty raczej skromniej. Skoro wanna, to nie wiem po co tak mocno spombował, zwłaszcza jak czytam, raczej na krótką zasiadkę sie nastawił tak jak Ty.

Nie demonizuj karpiówki, ale podejście miał inne niż Twoje. Na necie widać, że na jesień nie wszyscy karpiorze tak mocno ładują towar. Można przeca łowić na białe z klipsem, na karpiową metodę.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 26.10.2019, 20:30 »
Myślę, że za dużo mimo sprzyjającej aury. Z drugiej strony, dziś po mojej prawicy siedział jakiś moderator z forum i jak skończył spombować, to musiałem uciekać bo mi woda podchodziła pod stopy on złowił karpia ja nie.
Co do karpiówek względem feedera. Nawet extra heavy feeder ma jednak zastosowanie względem mniejszych ryb, tylko cięższych warunków. Np silna rzeka. Karpiówka ma za zadanie wyciągnąć dużą rybę powiedzmy 15+ we względnie komfortowych warunkach. Komfortowych dla łowcy i dla ryby. Bo przyznasz chyba, że hol nawet progresywnym "mocnym" feederem karpia ponad 20kg to już jest niebywała męczarnia dla wedkarza jak i dla ryby.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #3 dnia: 26.10.2019, 20:43 »
Karpiówka, to nie tylko łowienie na grubo i ciężko.
Miałem okazję być dwa tygodnie temu na łowisku Wapnica, koło Maciejowic.
Przy rezerwacji łowiska dostałem informację, że mają problem z roślinnością i wymagają żyłki głównej min. 0,30.
Pomyślałem, że wezmę feedery i karpiówki i na miejscu zdecyduję.
Okazało się, że na feedery da się łowić ale ... jest to męczące.
Po trzeciej rybie przeszedłem na karpiówki, stosując nieduży koszyk do metody. Było po prostu łatwiej kontrolować ryby.

Po prostu przeniosłem technikę łowienia i nęcenia feederowego, na cięższy kij i tyle.
Paweł.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #4 dnia: 26.10.2019, 21:01 »
Jadąc z karpiówkami raczej nikt nie nastawia sie na "zarybieniówki". 7 spombów to raczej mała ilość towaru jak na komercje. A to, że nie miał brania no cóż na komercje różni ludzie jeżdzą więc nie jest to żaden wyznacznik.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #5 dnia: 26.10.2019, 21:03 »
Łowię ostatnio wyłącznie na method Feedera i na razie mi w zupełności wystarcza i nie czuję potrzeby kupienia karpiówki.

Ja często łowię na metodę karpiówką 2,75-3,0lbs ;D I całkiem nieźle mi idzie :thumbup:
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 26.10.2019, 21:09 »
Karpiarzem nie jestem a feederem łowie na zestawy karpiowe i nie jest źle

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
« Odpowiedź #7 dnia: 26.10.2019, 21:14 »

Czy jak używam karpiowek to już jestem karpiarzem?🤪

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.10.2019, 21:15 »
Taa z krwi i kości ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #9 dnia: 26.10.2019, 21:42 »
No to w jakich warunkach karpiówka ma przewagę nad feederem?
Spombować przy feederowaniu też można i czasem to robię. Chociaż to już już nie jest czysty feeder "mało a często" w stronę dużo na raz i znowu często po trochu.
Karpiówka to, w moim rozumieniu, dużo na raz i czekanie, aż się coś trafi.

Nie przekonują mnie odpowiedzi, że karpiówką też można łowić z klipem na białego lub metodę. Bardziej, że karpiarz używa karpiówek i już :D.
Jest jeszcze kwestia wagi holowanej ryby i bardzo trudnych warunków, wymagające holowania ryby "na chama" super mocną wędką, żyłką i mocarnym hakiem zaczepionym odpowiednio mocno, jeśli już ryba weźmie :-\

Ale czy jest sens stosowania karpiówek, tam, gdzie wielkość ryby nie przekracza 10 kg?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 26.10.2019, 21:46 »

Czy jak używam karpiowek to już jestem karpiarzem?🤪
Nie ale tak jakos napisalem bez chwili zastanowienia

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 26.10.2019, 21:47 »
Spombować przy feederowaniu też można i czasem to robię. Chociaż to już już nie jest czysty feeder "mało a często" w stronę dużo na raz i znowu często po trochu.

Nie przekonują mnie odpowiedzi, że karpiówką też można łowić z klipem na białego lub metodę. Bardziej, że karpiarz używa karpiówek i już :D.
Jest jeszcze kwestia wagi holowanej ryby i bardzo trudnych warunków, wymagające holowania ryby "na chama" super mocną wędką, żyłką i mocarnym hakiem zaczepionym odpowiednio mocno, jeśli już ryba weźmie :-\

Ale czy jest sens stosowania karpiówek, tam, gdzie wielkość ryby nie przekracza 10 kg?

A na karpiówki nie łowi sie ryb mniejszych niż 10 kg....
Maciek

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2019, 21:47 »

Ciemnych? ;) a serio, to raczej dyskusja z cyklu "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy".
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2019, 21:48 »
Można używać lekkich karpiówek, kwestia co komu bardziej odpowiada. Kwestia tego co założymy na tą karpiówkę, bo typowo karpiowy zestaw na takiej wodzie raczej nie ma sensu. A to czy będziesz łowił metodą na feedera czy karpiówkę nie ma raczej znaczenia przy karpiach.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #14 dnia: 26.10.2019, 21:51 »

No to mamy źle sformułowane pytanie.
Ktoś łowiący na karpiówki nie zawsze jest karpiarzem i odwrotnie.

Karpiowanie to skupienie się na wielkości ryby, dążenie do osiągnięcia wyniku, niekoniecznie w jak największej wadze złowionych ryb.
To dążenie do złowienie jak największego osobnika danego gatunku (amur także może być celem) w danej wodzie.

Method feeder także jest w pewien sposób nastawiony na wielkość, ale jednocześnie na odłowienie ryb w czasie krótkich zasiadek.

Sprzęt aktualnie używany nie jest ważny.
Paweł.