Autor Wątek: Feeder na zawody: Shimano DX Feeder 90 g 3,6 czy Beastmaster DX 60 g 3,3?  (Przeczytany 2567 razy)

Offline Flavio Morientes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
W związku z tym że w tym roku zacząłem startować w zawodach szukam lepszych wędek (do tej pory łowiłem kijami Mikado Tachibana Heavy Feeder 3.6 120g) Rozważam dwie opcję: Shimano  Beastmaster DX Feeder 90g 3.6 lub Shimano Beastmaster DX 60g 3.3m (lub kije model wyżej czyli Ultegry o tych samych parametrach co Beastmastery). Kije będą używane z kołowrotkami Shimano Aero Feeder 4000. Bardziej uniwersalny wydaje się model 3.6 do 90g ale model 3.3 myślę że będzie bardziej finezyjny. No chyba że rozważyć zakup obydwu modeli? Czy wystarczy seria Beastmaster czy rozważyć Ultegry?
Ps. To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość 😉

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
W najnowszym katalogu Shimano (https://issuu.com/shimanofishingpl/docs/shimano2020_.polish_spread) nie ma już feederów Super Ultegra - ich miejsce zajmą feedery z nowej serii Aero X5 (s. 146).

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
W związku z tym że w tym roku zacząłem startować w zawodach szukam lepszych wędek (do tej pory łowiłem kijami Mikado Tachibana Heavy Feeder 3.6 120g) Rozważam dwie opcję: Shimano  Beastmaster DX Feeder 90g 3.6 lub Shimano Beastmaster DX 60g 3.3m (lub kije model wyżej czyli Ultegry o tych samych parametrach co Beastmastery). Kije będą używane z kołowrotkami Shimano Aero Feeder 4000. Bardziej uniwersalny wydaje się model 3.6 do 90g ale model 3.3 myślę że będzie bardziej finezyjny. No chyba że rozważyć zakup obydwu modeli? Czy wystarczy seria Beastmaster czy rozważyć Ultegry?
Polecam przed zakupem shimano wziąść do ręki wędki konkurencji które za zwyczaj mają cieńsze blanki , mniejszą wagę i lepszą akcję. Kiedyś shimano było liderem ale ostatnio zostało bardzo z tyłu.

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149

Jeśli cena nie ma dla Ciebie aż tak dużego wpływu to zdecydowanie polecam serie Ultegra. Nie możemy jej nawet porównywać do beastmaster moim zdaniem. Zupełnie inny blank i praca kija. Seria Ultegra są to wędki szybkie i ze sporym zapasem mocy. Sam posiadam 2 modele ultegry i teraz rozglądam się za kolejnym.

Odnośnie do wędek konkurencji, hmm... no każdy ma swój punkt widzenia. Ja zaufałem firmie Shimano już kilkanaście lat temu i nie zdradziłem jej. Wędek sporo oglądałem, łowiełem itd. Ale porównanie właśnie blanków nawet np. z kijami Daiwy , Trabucco swego czasu to poprostu była dla mnie wielka różnica. Blanki tych wędek jak dla mnie delikatne i kruche. Na kijach Shimano jak i kołowrotkach nigdy się nie zawiodłem.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Posiadam dwa różne feedery z Shimano i również bardzo przypadły mi do gustu.
Nie trudno mi odnieść się do innych producentów, bo wędek mam sporo, tak jak i sporo przeszło mi już przez ręce. Uważam, że Shimano robi bardzo dobre feedery, jakość i wykończenie są naprawdę w porządku.
Problemem jest to, że wędki z tej firmy są słabo opisane i też niezbyt popularne. Wędki o tych samych parametrach, z różnych serii, diametralnie mogą się między sobą różnić akcją, ugięciem i mocą. Przykładowe 3,6m i 90g cw oznacza coś zupełnie innego w serii Beastmaster w zestawieniu z serią Ultegra czy Speedcast ;)

Nie mniej, ja nie o wędce ;)
O kołowrotku :P
Ja wiem, że wielu jest "szczęśliwych posiadaczy", ale naprawdę odradzam, zwłaszcza na zawody.
Bardzo prawdopodobny jest problem z mocą przekładni, jej sprawnością i ogólnie trwałością. Większa szpula, przełożenie i napis Feeder wydaje się super, ale... Na zawodach sprzęt przechodzi prawdziwy test, więc przekładnia jest kluczowa.
Czesiek

Chub

• Gość
Jak na razie to nie padło pytanie na jakie zawody - feeder klasyczny czy metodowy :P

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Jeśli zawody będą rozgrywane na nie dużych zbiornikach lub wąskich kanałach to bardziej poręcznym wędziskiem będzie ten krótszy który moim zdaniem spokojnie rzucisz celnie na 40 m a nawet do 50m. Dokupisz do niego szczytówkę 1 oz i masz wszystko co potrzebujesz. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Jakie ryby? Jaki dystans? Jaka woda? Klasyk czy method?
 Znajomy ma DXa i straszna pała.
Łowi Vertexami i Puddle chucker, chyba żałuje, że nie kupił Acolyte'a ;)
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Flavio Morientes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Szukam wędek do klasycznego feedera. Mam już kije do 120g z których jestem zadowolony przy łowieniu koszykami powyżej 60g. Szukam wędek do łowienia w Odrze max. na 30m łowienie koszykami do 60g ryby głownie średnie leszcze ale też i bonusy kilkukilogramowe.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Nie wiem czy priorytetem ma być frajda czy skuteczność, ale na DX 3.6 holując leszcza 40cm znajomek twierdzi, że nie czuję ryby w ogóle(woda stojąca).
Ktoś na grupie fejsbookowej poleca je na ryby 30kg..
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka