Autor Wątek: Prośba o ocenę konfiguracji laptopa  (Przeczytany 4830 razy)

Offline mironek

• Ekspert
  • Reputacja: 76
Prośba o ocenę konfiguracji laptopa
« dnia: 02.11.2019, 18:57 »
Mam pytanie do pasjonatów elektroniki. Mam problem z wyborem taniego (do 1800 zł) laptopa do pracy biurowej i do okazjonalnego zagrania w jakąś niewymagającą starszą (tak do ok 2014 r.) strzelankę. Co myślicie o takiej propozycji:
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-ip330-r5-8gb-256ssd-w10.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIm_3f7OvL5QIVD0MYCh235wIFEAQYASABEgI11fD_BwE&gclsrc=aw.ds
Lapek ma 8 giga ramu, myślę że to wystarczy. Grafika co prawda zintegrowana, ale na przyzwoitą dedykowaną nie mam co w tym budżecie liczyć, a ten radeon vega 8 ma dość pozytywne recenzje. Poza tym granie będzie naprawdę okazjonalnie, kilka razy w miesiącu. Na alledrogo występuja tańsze modele w lepszych konfiguracjach, ale są to z reguły lapki z powtórnej dystrybucji w dodatku z zagranicznymi klawiaturami, a takie mnie nie interesują. Jeśli potraficie doradzić coś lepszego to czekam na Wasze propozycje..

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
Odp: Prośba o ocenę konfiguracji laptopa
« Odpowiedź #1 dnia: 02.11.2019, 19:57 »
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-laptop-matebook-d-ryzen-5-8gb-256ssd-w10.bhtml
Ta sama cena, ale dysk twardy na szybszym złączu, ponadto sporo lżejszy. Reszta parametrów w zasadzie taka sama. Co prawda to 14 cali, ale może Cię zainteresuje. Tak na dobrą sprawę w tym budżecie ciężko byłoby znaleźć lepszą konfigurację.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 02.11.2019, 20:37 »

No to skoro na ten budżet to przyzwoita konfiguracja to pozostanę przy moim modelu, wolę większe ekrany. Lapek będzie używany raczej wyłącznie w domu, więc waga za bardzo mnie nie martwi. Szybszy dysk dla tak mało wymagającego użytkownika jak ja tez ma drugorzędne znaczenie, chyba, ze mówisz o jakiś dużych różnicach w komforcie użytkowania. Martwi mnie tylko brak napędu dvd, ale z tego co widzę producenci już ich praktycznie nie montują, trzeba będzie zainwestować w napęd przenośny. Chyba, ze jeszcze ktoś coś podsunie...

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 02.11.2019, 20:40 »
Mam pytanie do pasjonatów elektroniki. Mam problem z wyborem taniego (do 1800 zł) laptopa do pracy biurowej i do okazjonalnego zagrania w jakąś niewymagającą starszą (tak do ok 2014 r.) strzelankę. Co myślicie o takiej propozycji:
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-ip330-r5-8gb-256ssd-w10.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIm_3f7OvL5QIVD0MYCh235wIFEAQYASABEgI11fD_BwE&gclsrc=aw.ds
Lapek ma 8 giga ramu, myślę że to wystarczy. Grafika co prawda zintegrowana, ale na przyzwoitą dedykowaną nie mam co w tym budżecie liczyć, a ten radeon vega 8 ma dość pozytywne recenzje. Poza tym granie będzie naprawdę okazjonalnie, kilka razy w miesiącu. Na alledrogo występuja tańsze modele w lepszych konfiguracjach, ale są to z reguły lapki z powtórnej dystrybucji w dodatku z zagranicznymi klawiaturami, a takie mnie nie interesują. Jeśli potraficie doradzić coś lepszego to czekam na Wasze propozycje..

Do zastosowań biurowych jest jak najbardziej ok.
Jednak moim zdaniem zbyt mały dysk....Najlepiej aby był slot m2 na dysk ssd + miejsce na dodatkowy dysk talerzowy lub ssd sata.
Warto zainteresować się lapkami używanymi.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 02.11.2019, 20:45 »
https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/huawei-laptop-matebook-d-ryzen-5-8gb-256ssd-w10.bhtml
Ta sama cena, ale dysk twardy na szybszym złączu, ponadto sporo lżejszy. Reszta parametrów w zasadzie taka sama. Co prawda to 14 cali, ale może Cię zainteresuje. Tak na dobrą sprawę w tym budżecie ciężko byłoby znaleźć lepszą konfigurację.

Dysk ma ta sama prędkość tylko rożni sie podstawka(M2).
Szybsze dyski nosza w nazwie M2 z protokołem NVME i w zastosowaniach czysto praktycznych różnica w działaniu jest niezauważalna.Tylko wykresy i benchmarki...

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 02.11.2019, 20:46 »
Trochę boję się  używanej elektroniki, ale jeszcze zajrzę w tę stronę. Dysk faktycznie niewielki, ale mój pierwszy pc miał dysk 40 gb i jeszcze trochę miejsca mu zostawało, więc może i ten wszystko pomieści.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 02.11.2019, 20:55 »
Ja bym szukał konfiguracji min 256 ssd na system na zlaczu M2+dysk talerzowy 1tb.Warto dołożyć bo 256gb to na obecna chwile to jest nic....

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.11.2019, 21:00 »
Czyli radzisz mieć 2 dyski o łącznej pojemności 1256gb? Dobrze rozumiem?

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 02.11.2019, 21:18 »
Czyli radzisz mieć 2 dyski o łącznej pojemności 1256gb? Dobrze rozumiem?
Radze aby laptop byl wyposażony w slot M2 w którym można umieścić dysk ssd i mial opcje dołożenia dysku talerzowego lub ssd.
Ewentualnie dołożyć troche grosza i zakupić większy dysk bo 256gb to strasznie malo...
Sam Win 10 wraz z podstawowym pakietem biurowym plus jakies tam programy to ze 100gb zajmie.
Należy pamietać o jednej ważnej sprawie....Dyski SSD po zapełnieniu 80% strasznie zwalniają i skraca się ich żywotność wiec ten margines 20% trzeba zostawić.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 02.11.2019, 21:29 »
Zapomniałem, że obecne systemy są bardzo zasobożerne. W komentarzach do tego modelu czytam:"Wolna kieszeń od DVD . Można zamontować taki napęd , lub za pomocą specjalnej kieszeni drugi dysk 2,5 cala. " Czy takie rozwiązanie (kupno dysku) jest zadawalające?

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 02.11.2019, 21:53 »
Zawsze możesz kupić większy dysk :D.Jeśli w laptopie jest wolna zatoka 2.5cala to juz jest informacja ,ze dysk ssd jest na złączu M2....Jeśli tak jest ,to zawsze możesz dołożyć tańszy dysk talerzowy o wiekszej pojemności na przechowywanie danych, a na dysku SSD zainstalować Win 10 i programy ktorych najcześciej będziesz używał.

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 02.11.2019, 21:57 »
No to fajnie. Podzwonię i popytam jak jest konkretnie z tym modelem. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :thumbup:, teraz czas spać, bo rano na okonki:)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.11.2019, 08:32 »
Skoro lapek będzie stał w domu, to ja bym brał z najmniejszym ekranem (niższa cena), a podłączał go potem do monitora. Ja tak właśnie mam.

Poza tym nie bój się sprzętu refurbished. Bo owszem, z nim było coś nie tak, klient zwrócił i zostało to naprawione. Krótko mówiąc - dostajesz sprzęt, który został sprawdzony i na pewno działa. Albo kupujesz nowy, który może być wadliwy, zwrócisz go, zostanie naprawiony i trafi z powrotem do Ciebie lub na półkę jako refurbished ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
« Odpowiedź #13 dnia: 03.11.2019, 11:07 »
Skoro ma być w domu to już nie lepiej iść w stacjonarny ? Z doświadczenia wiem, że taki laptop rączkę nie opuści domu :P

Offline mironek

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 03.11.2019, 12:10 »

Mosteq, z tym ekranem od kompa niegłupio radzisz, pomyślimy. Co do sprzętu renew chyba się nie przekonam.

Stacjonarki nie chce przede wszystkim żonka, ona będzie w I rzędzie z niego korzystała do pracy i dla niej liczy się mobilność sprzętu, co mnie nie dziwi biorąc pod uwagę chaos jaki panuje u nas ze względu na dzieciaki, a nie mamy jeszcze pomieszczenia w którym moglibyśmy urządzić kanciape z kompem pracownię.