Temat piszę w imieniu mojego taty,wędkarza seniora,który łowi w rzece Biebrza i jej odnogach. Metoda żywiec ,cel szczupak i sum,a konkretnie duży szczupak,nie rzadko 80cm i sumy raczej z przedziału 70-100cm.
Poszukuję wędki,która będzie odznaczała się dł.3.90 min oraz w miarę niską wagą,powiedzmy okolice 300g. Tata do tej pory łowił teleskopem Okumy z lat 90 tych. Dawał radę nawet z sumikami około 10kg,a nadmienię ,że takie ryby w rzece silnie porośniętej,to ogromne wyzwanie. Sam nie wierzyłem ,dopuki nie starłem się ze szczupaczkiem 70cm ,który wszedł w zielsko. Opór ryby,opór zielska,nurt i wędka faktycznie ma co robić,tymbardziej,że nie ma mowy o holu na hamulcu. Niestety ów teleskop nieszczęśliwie został uszkodzony.
Panowie co doradzicie ? Mocny feeder ? Karpiówkę ? Sam nie łowię na tą metodę i tak szczerze za bardzo nie mam pojęcia co zaproponować. Na pewno dł 390 min i waga w miarę lekka,bo puszczanie żywca w szuwarach,czesto wymaga trzymania wędki w ręku. Skład do 150cm. Budżet 300 zł.