Autor Wątek: Wędziska i kołowrotki Mikado do method feeder  (Przeczytany 4369 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędziska i kołowrotki Mikado do method feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 14.11.2019, 23:06 »
Ewentualnie jak masz mus i mimo dobrej rady i tak kupisz sobie krzesło z osprzętem na start to polecić Ci mogę coś lepszego, tańszego i lzejezego.

Fotel caperlan.

https://www.decathlon.pl/fotel-csb-feeder-adjust--id_8318577.html?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQiAk7TuBRDQARIsAMRrfUacxOi5naPR8pS9D0qmrEoPbbBsASm06f1Dhbhu6wpMuqbjDFc-OTgaAtsvEALw_wcB

W kwocie 349 masz już fotel z osprzętem (w linku są zdjęcia i jest spis zawartości pakietu) a nie jak w Mikado sam fotek.
Do tego jest bardzo lekki, kompaktowy, możesz do niego chować osprzęt bo ma specjalne kieszenie. W ofercie caperlana są też inne akcesoria do fotela, w celu rozbudowy w bardzo przystępnych cenach.

Fotel mozesz zobaczy i kupić w sklepach Decathlon. Jeśli akurat nie będą mieć go na stanie, to ściągną Ci za darmo z innego punktu.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Azymut

• Ekspert
Odp: Mikado Method Feeder Wędziska i Kołowrotki
« Odpowiedź #16 dnia: 14.11.2019, 23:14 »
Jeżeli chodzi o wędki Mikado to polecam Ultraviolet i Excellence. W tych pieniądzach lepszych nie kupisz. Jaxon Genesis ma dobre opinie ale mniejszy ciężar wyrzutu. Od dawna kupuje wędki Mikado i jestem zadowolony. Kołowrotków bym unikał, kupiłem 2 i nie polecam.

Na twierdzenie,że w kwocie Mikado UV nie kupi się nic lepszego przestały się już nabierać nawet dzieci :)

Co do cw to 60 gram wystarcza na podajnik 40 gram plus towar. Masz zamiar rzucać nim podajnikami ESPczy jak?

60 gram przy wedce 3,3 jest idealne. Na wody stojące, nie płynące. Ważna jest akcja wędki, a tu Jaxon ma fajnego progresa, ładnie pracuje na całej długości, jakość wykonania też jest na zupełnie innym poziomie.

Według mnie cw 60g jest za małe i mi ono kompletnie nie pasuje. Lepiej jest mieć zapas mocy niż go nie mieć. Nie chodzi o to żeby rybę holować godzinę a jak najkrócej i jak najbardziej bezpiecznie dla niej. Wędka Mikado wiele zniesie nawet przy karpiu 10kg. Nie ma porównania wędki z cw 60g do 90g zupełnie inna bajka. Ostatnio na kijek do 75g złowiłem karpia 12kg i to nie było przyjemne holowanie, brak mocy ewidentny. Każdy łowi tym co chce i co komu się podoba. Ja nie polecam nikomu wędki z małym cw bo kij musi mieć zapas mocy.

Po pierwsze powielasz dawno obalony mit o cw wyrzutu a sile wędki. Jedno nie ma związku z drugim.
Po drugie idąc tym tokiem myslenia to wędka typu Picker nie ma prawa działać. A co idzie spokojnie wyciągnąć na te wędki można poczytać i zobaczyć na forum. Ja na swojego Trabucco Precision 2,7 z cw 35 gram wyciągnąłem karpia 85 cm i 14 kg w ok 10 minut.
Po trzecie różne firmy mają różne wędki na różnych blanach i sugerowane się tylko cw guzik Ci powie o wedce. Mam Browning Sphere Bomb który ma 55 gr cw a trzymając go w ręce masz wrażenie ze koszyk 20 gram to jego max. Jednocześnie nie brak mu mocy, mimo bycia jedna z najbardziej finezyjnych różdżek w feederowym świecie....

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Kajo22

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Wędkarstwo to największy luksus
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Mikado Method Feeder Wędziska i Kołowrotki
« Odpowiedź #17 dnia: 14.11.2019, 23:18 »
Jeżeli chodzi o wędki Mikado to polecam Ultraviolet i Excellence. W tych pieniądzach lepszych nie kupisz. Jaxon Genesis ma dobre opinie ale mniejszy ciężar wyrzutu. Od dawna kupuje wędki Mikado i jestem zadowolony. Kołowrotków bym unikał, kupiłem 2 i nie polecam.

Na twierdzenie,że w kwocie Mikado UV nie kupi się nic lepszego przestały się już nabierać nawet dzieci :)

Co do cw to 60 gram wystarcza na podajnik 40 gram plus towar. Masz zamiar rzucać nim podajnikami ESPczy jak?

60 gram przy wedce 3,3 jest idealne. Na wody stojące, nie płynące. Ważna jest akcja wędki, a tu Jaxon ma fajnego progresa, ładnie pracuje na całej długości, jakość wykonania też jest na zupełnie innym poziomie.

Według mnie cw 60g jest za małe i mi ono kompletnie nie pasuje. Lepiej jest mieć zapas mocy niż go nie mieć. Nie chodzi o to żeby rybę holować godzinę a jak najkrócej i jak najbardziej bezpiecznie dla niej. Wędka Mikado wiele zniesie nawet przy karpiu 10kg. Nie ma porównania wędki z cw 60g do 90g zupełnie inna bajka. Ostatnio na kijek do 75g złowiłem karpia 12kg i to nie było przyjemne holowanie, brak mocy ewidentny. Każdy łowi tym co chce i co komu się podoba. Ja nie polecam nikomu wędki z małym cw bo kij musi mieć zapas mocy.

To jak dobierać długość wędziska i ciężar wyrzutu do danej ryby?
Kolega posiada feedera 3.60 cw do 100 g.
I mówił że nie ma przyjemności z holowania ryby, złowił leszcza na 40 cm.
Na wędzisku nie czuł że choluje rybę..
Kajo22 :)

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #18 dnia: 14.11.2019, 23:23 »
No ja jakoś na wędce Trabucco Selktor Comercial Feeder 3/75g nie miałem przyjemności holowania karpia 12kg. Jakoś nie wierzę, że rybę o wadze 14kg holowałeś w 10 minut - no chyba, że była ospała. Na każdą wędkę jest się wstanie wyciągnąć bo na matcha też ale pickerem czy wędką delikatną przy dużej rybie frajdy w momencie podbierania już nie ma i trzeba być dobrze skupionym żeby nie popełnić głupiego błędu. Nie gadaj głupot, że wędka która ma większy wyrzut nie świadczy też o mocy kija. Nie mówimy o kijach za kilka 100 tylko o kijach do 200 zł max. Łowiłeś w ogóle kiedyś kijami Mikado? Seria UV to coś co im na prawdę wyszło. Jaxon też wydał Genesisa jako swój najlepszy produkt.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 14.11.2019, 23:32 »
Działanie pickera polega na tym że odjazd sprezynuje on aż do rękojeści w sposób płynny. To zupełnie inny hol niż na sztywnej wedce. Ryba męczy się niesamowicie silujac cały czas z wędka.

Ciężar cw a moc wędki to dwie różne rzeczy. Najwięcej o wedce powie Ci moc linki w LB i szczytowki. Sąsiad obok mnie kiedyś na komercji ciągnął karpia kilka kilo przez dobre 15 minut na UV 3,6 a to dlatego, że wędka pracowała tylko na szczycie, typowa sztywna pala. Ja chwilę wcześniej taka sama rybę wyciągnąłem na pickera w 5 minut, właśnie dzięki amortyzacji i pracy wędki. To która ma większą moc? Bo cw roznilo je ok 60 gram na korzyść UV. :)

Przy pobieraniu ryby najgorsze co można mieć to sztywna wędka. Karpie często robią mocne odjazdy spod nóg i jak brakuje amortyzacji wedce, to przypon strzeli Ci bardzo często... :)

Co do porównania Jaxona Genesis i Mikado UV to niebo a ziemia. Uważam tak ja, ale też i większe autorytety ode mnie na forum..

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 14.11.2019, 23:36 »
No ja jakoś na wędce Trabucco Selktor Comercial Feeder 3/75g nie miałem przyjemności holowania karpia 12kg. Jakoś nie wierzę, że rybę o wadze 14kg holowałeś w 10 minut - no chyba, że była ospała.

Jeżeli masz mocną żyłkę, to wtedy możesz karpia holować bardziej siłowo, przy wygiętym na maksa kiju. Ostatnio na powodziowej wodzie musiałem holować brzany siłowo, i hol trwał może z dwie minuty zamiast typowych pięciu do dziesięciu. Oczywiście ryzyko zerwania jest spore, ale dało się :)

Trzeba jednak mieć silną żyłkę i dobrze ustawiony hamulec.
Lucjan

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 14.11.2019, 23:40 »
Wędkę i zestaw trzeba dobierać do ryb które masz zamiar łowić. 3,6 m na 100gr to już mocny zawodnik dedykowany do średnich i większych ryb bądź rzeki.

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #22 dnia: 14.11.2019, 23:40 »
Sąsiad widocznie miał UV light a UV method Feeder to inna wędka. Mam obie i różnią się mimo tego, że obie z tej samej serii. Zgadzam się co do amortyzacji, tylko picker umówmy się nie jest na duże ryby. Najlepszym wyborem jest zakup droższej wędki ale nie zawsze budżet pozwoli, poza możemy mieć te same kije a jednemu będzie pasował drugiemu nie.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 14.11.2019, 23:50 »
Najlepiej na początek wybierz coś o długości 3,3 do około 70 gr. Kołowrotek 4000. Po paru sesjach będzie ci łatwiej dobrać drugi kij. Ja nie upierał bym się przy jednej firmie. A ta którą wybrałeś akurat moim zdaniem d...y nie urywa.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 15.11.2019, 00:17 »
Ja widzisz, nie uzyskasz od razu jednoznacznej odpowiedzi. Bo różne są preferencje użytkowników forum i umiejętności.
Jedni nawet łowiąc ukleje użyją sztywnej pały, bo możne trafić się okaz ponad 10 kg i co wtedy ???. Nie poradzą sobie z taką rybą lżejszą wędką :(
Inni znowu łowią pickerem na komercji, bo wolą czuć rybę ale czasem hol okazu trwa zbyt długo.

Jeśli, jak pisałeś "Nastawiam się na Leszcze,Liny ,Karasie,Płotki, może jeszcze na Brzany i Karpie ale nie za duże rybki." to polecam pickera lub lekkiego feedera o CW 40-60 g na wody stojące. To już jest duży zapas na takie ryby. Rzeki wymagają innego sprzętu ale się nie wypowiem, bo nie łowię na rzekach.

Co do krzesła, full wypas uzbrojonego to odradzam. Kup na początek samo krzesło z możliwością rozbudowy i dokupuj osprzęt w razie potrzeby. Inaczej połowy osprzętu wcale nie użyjesz a drugie tyle z czasem dokupisz, o ile krzesło pozwoli na na taką rozbudowę. Osobiście, nie będąc oryginalny polecę Cuzo, jedno z lepszych w swojej cenie krzeseł wędkarskich z dużą możliwością rozbudowy.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #25 dnia: 17.11.2019, 11:39 »
Posiadam jaxona genesis o dł. 3.0/3.3/ oraz 3.6m  ,a także mam mikado uv 3.5 metod 90g.
Są to kompletnie inne wędziska. Wykonanie,praca wędki,celność rzutu,wszystko po stronie Jaxona.
Uv ma ten atrybut,że jest niesamowicie mocna.
Aktualnie używam jej jako wędki do nęcenia,lub łowienia na martwą rybkę.
Jeżeli mowa o polowaniu na płoć itp,a nawet na średnie karpie,zdecydowanie pomyśleć należy o Jaxonie. Nie ma co się kierować aż tak ciężarem wyrzutu. W teorii 60g,ale spokojnie zakładam bullety 50-60g + zanęta i bez stresu rzucam na duże odległości.

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #26 dnia: 18.11.2019, 12:07 »
Jeśli upierasz przy Mikado to rozważ Black Draft Picker, też mi sie wydawało ze taka trzcinka to jakaś pomyłka, a jest to najczęściej używana przeze mnie wędka. A głównie karpie na nią łowię.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Tomek