Autor Wątek: Ulubiony kolor szczytówki ;)  (Przeczytany 6749 razy)

Grzes77

• Gość
Ulubiony kolor szczytówki ;)
« dnia: 24.06.2015, 08:12 »
Jak w temacie, niby banał, ale po głębszej analizie to jest ważny aspekt, bo wlepiamy gały w jeden punkt przez dłuższy czas i musi być dobrze widoczny i nie męczący oczu. Ja mam dwa ulubione kolory w zależności od sposobu łowienia. Jeśli łowię na rzece to stosuje zielone szczytówki (lub zielone żarówiaste) bo wędki uniesione do góry i wlepiam gały w kierunku nieba. Jeśli łowię na wodzie stojącej, to staram się, by szczytówki były opuszczone jak najbliżej tafli wody i wtedy sprawdzają mi się najlepiej białe. W tym sezonie odkryłem ten właśnie kolor szczytówek i jestem ich ogromnym fanem. Dla mnie biały na tle wody, to ideał, bo nie męczy oczu i jest dobrze widoczny. Jakie Wy macie ulubione kolory szczytówek. Może taki temat przydać się komuś, kto ma problemy z oczami i zastanawia się, jak mniej je męczyć.

P.S. Tak na marginesie myslałem, że dwukolorowe szczytówki (paski żółto czerwone) będą najlepiej widoczne i pod tym kątem nawet kupiłem wędkę, ale dla mnie wcale nie są i wolę białe. Nawet do tej wędki zamówiłem białe szczytówki Prestona, bo znalazłem w necie opis, jak jeden chłopak dopasował inne szczytówki do Daiwy i podobno Prestona pasują idealnie. Ostatnio temat szczytówek w mojej mózgownicy jest chyba tematem wiodącym, jeśli chodzi o wędkarstwo, bo mam okres lekkiej posuchy z wędkowaniem ;).

Wiadomo również, że szczytówki muszą mieć odpowiednią krzywą ugięcia i średnicę pasującą do danego kija, więc dobranie szczytówki spełniającej wszystkie kryteria wcale nie jest proste, bo trzeba zgrać trzy ważne składowe (krzywą ugięcia, średnicę i kolor) i dopiero wtedy łowienie staje się przyjemnością. Wiem, że w Mikado UV białe szczytówki na wody stojące sprawdzają się idealnie, a u Was ?

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ulubiony kolor szczytówki ;).
« Odpowiedź #1 dnia: 24.06.2015, 09:03 »
Łowię tylko na wodach stojących fedeerem Shimano Super Ultegra Medium gdzie producent przewidział szczytówki czerwone . Używanie takiej szczytówki ( najcieńszej) na tle czarnej matowej tablicy z zielonymi paskami daje duży komfort i nie męczy oczu ( chodzę cały czas w okularach)
Ważnym aspektem jest odpowiednie ustawienie wędki w stosunku do słońca, nie pomoże kolor szczytówki gdy w nasze oczy będą przez dłuższy czas wpadały słoneczne zajączki z odbitych fal.
Dlatego polecam wszystkim używanie tablic, to naprawdę daje wiele korzyści. Oczywiście na wodzie bieżącej gdy szczytówki są na tle nieba nie da się takowej tablicy używać ale na wodzie stojącej zapewnia znaczny komfort. Moim zdaniem kolor samej szczytówki nie jest tak ważny jak tło na którym ją widzimy
Pozdrawiam - Gienek

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.06.2015, 11:01 »
Mi jakoś najbardziej pasują czerwone.
Są chyba najbardziej uniwersalne.
Choć te białe z Mikado UV też są dobrze widoczne w pewnych warunkach, ale męczą oczy jak kij trzeba podnieść do góry. 
Nie wiem dlaczego ale unikam zielonych, nawet nigdy nie sprawdziłem ich.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Ulubiony kolor szczytówki ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2015, 00:31 »
:)

Ja też lubię biały kolor. Lubię patrzeć na białą szczytówkę ustawioną tuż przy tafli ciemnej wody.
Warto dodać, że szczytówki z serii Night Sight Drennana są dobrze widoczne wieczorem.
Pozdrawiam
Mateusz

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2015, 06:17 »
Moim zdaniem kolor samej szczytówki nie jest tak ważny jak tło na którym ją widzimy

Właśnie tło jest podstawą do wyboru szczytówki i też jak Ty tak uważam, tło jest bardzo ważne i do niego powinniśmy dobrać kolor. Tablice to fajny dodatek, tylko na moich łowiskach nie mam takiego dostępu do wody, by się rozkładać idealnie w poprzek i jeszcze dawać tablicę. Zawsze szczytówki umieszczam jak najbliżej brzegu, ale przy samej tafli wody, wtedy mam idealny jak dla mnie układ do odczytu najdelikatniejszych brań. W ten sposób zamiast tablicy można sobie inny punkt odniesienia znaleźć, gałązkę, trzcinkę itp ;)..