Autor Wątek: Sposób ustawiania wędek  (Przeczytany 22037 razy)

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Sposób ustawiania wędek
« dnia: 24.06.2015, 10:44 »
Czy ma znaczenie na wodach stojących sposób ustawienia wędek (feeder, method/pelet feeder)

Ja dotychczas zawsze ustawiałem pod kątem około 45% - na komercjach mi się ta wersja sprawdzała, ale na PZW jakoś słabo.

Wiele osób ustawia wędki równolegle lub nawet skierowane szczytówką w kierunku wody.

Jakie są za i przeciw takim ustawieniom.
Pozdrawiam Michał

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Sposób ustawiania wędek
« Odpowiedź #1 dnia: 24.06.2015, 11:18 »
Ja ustawiam fedeera prawie równolegle do linii brzegowej. Kąt żyłki 90 stopni zapewnia bardzo dobrą sygnalizację delikatnych brań . Poza tym wtedy nie mam też problemu z ustawieniem tablicy przed wędką
Oczywiście takie ustawienie wędki wymaga odpowiedniej ilości wolnego miejsca za nią bo zacinam w bok , nie może tam być krzaków i trzcin
Pozdrawiam - Gienek

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 24.06.2015, 11:28 »
Mnie zastanawia czy sposób ustawienia wędki ma wpływ na prezentację przynęty i ilość brań.

Wyobrażam sobie to tak że kąt pomiędzy żyłką a podajnikiem w przypadku ustawienia w pionie jest mniejszy niż przy ustawieniu w poziomie co może zwiększać ryzyko ocierania się ryb o żyłkę i ich płoszenie w momencie gdy kręcą się przy podajniku.
Pozdrawiam Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 24.06.2015, 12:23 »
Na wodzie stojącej ustawianie wędek do góry to błąd, gruby błąd... Prawdopodobnie wziął sie od kształtu wygietej rurki antysplataniowej i pomysłu, że ryba będzie wyciągać żyłkę, a my wtedy zacinać.

Tak sie łowi tylko na rzece - bo ryba podchodzi pod prąd, z drugiej strony - i wpierw napotyka na naszą przynętę...
Zobacz ten artykuł:  http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-50.html

Najlepsze wyniki osiągnie się poprzez dążenie do jak najlepszego zaprezentowania przynęty  - a to daje zatopienie żyłki i łowienie ze szczytówką przy wodzie. Nawet na komercji nie połowisz lepiej z wędką skierowaną do góry, ryby będa ale będzie to ułamek tego co przy ułożeniu szczytówek blisko wody.
Lucjan

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 24.06.2015, 12:56 »
Na wodzie stojącej ustawianie wędek do góry to błąd, gruby błąd... Prawdopodobnie wziął sie od kształtu wygietej rurki antysplataniowej i pomysłu, że ryba będzie wyciągać żyłkę, a my wtedy zacinać.

Tak sie łowi tylko na rzece - bo ryba podchodzi pod prąd, z drugiej strony - i wpierw napotyka na naszą przynętę...
Zobacz ten artykuł:  http://splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-50.html

Najlepsze wyniki osiągnie się poprzez dążenie do jak najlepszego zaprezentowania przynęty  - a to daje zatopienie żyłki i łowienie ze szczytówką przy wodzie. Nawet na komercji nie połowisz lepiej z wędką skierowaną do góry, ryby będa ale będzie to ułamek tego co przy ułożeniu szczytówek blisko wody.

Dzieki Luk, Znalazłem wszystkie odpowiedzi, których szukałem, nie wiem czemu nie czytałem wcześniej tego artykułu, może tytuł mnie zmylił, nie używam rurki wiec nie zainteresowało mnie czemu jej nie używać :-)
Pozdrawiam Michał

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2015, 20:02 »
Naczytałem się, że to kąt między szczytówką a żyłką jest najważniejszy (podobno najlepszy kąt to 90), więc na wodzie stojącej nie trzeba wcale równolegle ustawiać wędki prawda? Można ją ustawić lekko pod kątem i zarzucać w bok i nie będzie to miało wpływu na efektywność? U mnie ciężko jest znaleźć łowisko, na którym byłoby tyle miejsca żeby wędki ustawiać równolegle :/
Może być tak jak na poniższym obrazku? :D
Pozdrawiam
Masakroff

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 24.06.2015, 20:37 »
Nigdy nie ustawiam wędek równolegle , wobec zestawów staram się zachować kąt najbliżej 90-ciu stopni ale najczęściej warunki na to nie pozwalają . Nie widzę w tym problemu zwłaszcza przy łowieniu na metodę i mocnych odjazdach . Na wiosnę czy późną jesień , przy pickerku i delikatnych braniach należy dopracować sposób i kąt łowienia , tak aby zmaksymalizować efektywność zacięć .
Oczywiście , że może być tak jak na tym załączonym obrazku  :thumbup:

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #7 dnia: 24.06.2015, 22:15 »
Dobry temat :) , A powiedzcie mi  przy tak ustawionych wędkach jak na obrazku wysłanym przez masakroff jak byście zacinali brania?. Wędka prosto w górę czy jakoś na boki?. Czy to może mieć bardzo duże znaczenie?. Czasami zdarza się tak że zacinamy niby super branie a jednak tej ryby nie ma na haku. Wiem że może być sporo czynników co może to powodować ,ale czy kąt zacięcia waszym zdaniem może mieć tu duże znaczenie?
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 24.06.2015, 22:35 »
Nie potrzeba wcale kąta 90 stopni. Ja mam 45 do 70 i łowię bez problemu. Podstawą jest obserwowanie wody. jeżeli w ciagu pieciu minut mogę wprowadzić 4-6 koszyków w inne miejsce i tam łowić, to lepiej obserwowac co się wydarza. Lin i leszcz spławiają sie dokładnie tam gdzie żerują, podobnie jest z karpiem.

Zacięcia sa zawsze takie same, podnosisz wędkę do góry i rozpoczynasz hol. Przy hakach włosowych nie ma absolutnie potrzeby zacinać, chyba że są tępe na maksa ;D
Lucjan

libra

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24.06.2015, 22:41 »
Co do pustych zacięć, kiedyś miałem też ten problem i wiązał się on raczej z odróżnianiem ocierania się ryb o żyłkę i innych ruchów sczytówki od właściwego brania lub zbyt dużej przynęty w łowiskach ze sporą ilością drobnicy.

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 24.06.2015, 22:51 »
Osobiście staram się zbliżyć do kąta 90 stopni ale zazwyczaj łowię ok 70 stopni ze szczytówką jak najbliżej tafli wody. Osobiście docinam lekko branie w kierunku przeciwległym ale popróbuję nie zacinać tylko tak jak mówi Luk podnieść i zacząć hol
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 24.06.2015, 23:35 »
Zacięcia sa zawsze takie same, podnosisz wędkę do góry i rozpoczynasz hol.
W ubiegłym roku łowiłem nad Wisłą obok starszego wędkarza, który rzekę znał jak własną kieszeń - tzw. wiślany dziadek. Zacinał w ten sposób, że kiedy miał branie opuszczał w kierunku wody (stojącą pod kątem 45 st. w stosunku do jej lustra) wędkę (luzując żyłkę), a następnie "zacinał", choć to zacięcie przypominało raczej podniesienie wędki, o którym piszesz, a następnie holował rybę. Strasznie mnie to zdziwiło. W każdym razie, żadnego brania przy mnie nie stracił.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #12 dnia: 25.06.2015, 00:01 »
Ja myślę, że zależy też na jakie ryby polujemy. Jeśli na delikatnie skubiące płocie, krąpie i leszczyki przy użyciu koszyczków i dłuższych przyponów, to rzeczywiście kąt 90 stopni da największą czułość.
Jeśli zaś łowimy karpie, liny i inne większe ryby na zestaw samozacinający, to kąt może być znacznie mniejszy/większy (zależy o jakim kącie mówimy :)). Jeśli bowiem o tym pomiędzy żyłką, a szczytówką, to będzie to kąt większy od 90 stopni.
Gwiazda 'komercyjnego' łowienia karpi Andy Findlay często ustawia wędkę tak, że kąt jest bardzo rozwarty. Czasem nawet nie napina żyłki do końca.
Ja również, łowiąc na metodę, nie stosuję ostrych kątów. Wygodniej mi się wtedy siedzi i ogólnie łowi. Mogę siedzieć wrócony w stronę miejsca, w którym łowię.

Lubię łowić ze szczytówką umieszczoną tuż nad lustrem wody.
Pozdrawiam
Mateusz

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 25.06.2015, 07:11 »
Ja staram się siadać przodem do wody, a wędki lokuję po obu stronach krzesełka. Wtedy szczytówki "schodzą" się przede mną, a rzucam na boki. Prawa wędka na prawo, lewa na lewo. Szczytówki są blisko siebie, a odginają się od siebie. Obserwuję dwie jednocześnie, a jak holuję rybę, to mi raczej w drugą wędkę nie wchodzi.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #14 dnia: 25.06.2015, 10:24 »
Ja staram się siadać przodem do wody, a wędki lokuję po obu stronach krzesełka. Wtedy szczytówki "schodzą" się przede mną, a rzucam na boki. Prawa wędka na prawo, lewa na lewo. Szczytówki są blisko siebie, a odginają się od siebie. Obserwuję dwie jednocześnie, a jak holuję rybę, to mi raczej w drugą wędkę nie wchodzi.
Mam tak samo.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.