Autor Wątek: Wędzisko + kołowrotek do połowu z gruntu (pomoc w wyborze)  (Przeczytany 6507 razy)

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Witam wędkarska brać,

Ostatnio prosiłem o pomoc przy wyborze sprzętu do wędki typu Match dzisiaj proszę o pomoc w skompletowaniu zestawu gruntowego.
Jako ze eksperyment ze spławikiem się powiódł i podwoili zbliża się dzień wypłaty, postanowiłem ze rozszerzę swój arsenał o jeszcze jedna wędkę (w przyszłości jeszcze dojdzie spinning) i mój wybór padł na metodę gruntowa.

Chodzi o polecenie jakieś fajnej sprawdzonej wędki np. Fedeera takiej, na której będą dobrze widoczne brania nawet tych mniejszych rybek, ale i tych większych. Na początku będę łowił na wodzie stojącej ale chciałbym, aby kij nadal się tez i na rzekę no i do tego kołowrotek.

Przeglądałem jeden z portali aukcyjnych i jest tego tyle różnych firm, ze nie mam zielonego pojęcia co wybrać a wiadomo ze cena tez sugerować się nie można wiec proszę o pomoc.

Budżet max 500zl.

Pozdrawiam.

Ryba1987

• Gość
Odp: Wędzisko + kołowrotek do połowu z gruntu (pomoc w wyborze)
« Odpowiedź #1 dnia: 25.06.2015, 15:29 »
Mistrzu ja obecnie mam do feederka kijek już niestety nie produkowany od jakiś 3 lat ale może jak poszukasz to znajdziesz go na necie, mowa o shimano catana BX (ważne bo CX zastąpiły niestety - jak dla mnie serie BX) Feeder Medium - c.w. do 90 gram jak dobrze pamietam i cena około 300 zł albo coś w ten deseń oscylowała :)
Mnie się nim fantastycznie łowi, miękki - prawie wchodzi w pełną parabolę, lubię takie miękkie kijki. Feederów jest pierdyliard na rynku, nie kupowałem od 4-5 lat feedera żadnego więc ode mnie to tylko tyle mogę Ci poradzić, pewnie już prodkują o niebo lepsze feederki niż ten mój, o wiele lżejsze (aczkolwiek czy to ma aż takie znaczenie w feederze?), smuklejsze blanki i pewnie troszke lepsze przelotki - chłopaki na pewno Ci doradzą :)
Dochodzi jeszcze kwestia głębokości zbiorników - czym głebiej tym dłuższym kijem się powinno operować (teoretycznie) - lepsze zacięcie :)
Co do młynków to do tego shimańca mam podpiętego poczciwego Cormoranika.. no ale właśnie.. ilu użytkowników tyle opini, o co mi chodzi.. WOLNY BIEG :)
Jedni nie trawią dla innych to "zbawienie", ja jestem zwolennikiem posidania tego dobrodziejstwa :) I tak łowimy głównie młynkami z przednimi hamulcami a pokrętełko z tyłu myśle nie dużo przeszkadza, no ale tak jak mówie dla mnie to jest wybawienie gdy np ide siku, rozpalam grilla a nagle mam branie.. (bez wolnego biegu = rozregulowywanie hamulca i "panika" podczas brania, ewentualne nerwy po stracie rybki :P) ..
Sama nazwa młynków - Cormoran Corcast-BR 5PiF Super Jet
TUTAJ UWAGA - są dwie wersje tego młynka - z normalną szpulą i z tą "super jet" - szeroka jak do match - ułatwia dalekie rzuty (ponoć :D)
Ja je kupowałem po 250zł jakieś 4 lata temu jak kompletowałem sprzęt, teraz po 160-170 widziałem na krokodylu :)
Ogólnie to podaj troche więcej kryteriów co do kija - jakie lubisz, czy pały sztywne czy miękkie kluski, obciążenie do kija jakie będzie zakładane itp - wszystko się przyda :)
Pozdrawiam :)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.06.2015, 15:44 »
Jak już padł temat kołowrotka to ja mam  CORMORAN FEEDER 5PiF 3000. Ogólnie jestem zadowolony...ale jak ustawiam hamulec to co jakiś czas nie "kliknie" jak zmieniam siłę hamulca. Poza tym nie mogę mu nic zarzucić. Ma 3 szpule, w tym jedną płytką do match więc możesz go używać do dwóch metod :)
Kolega ma SPRO 740FD i w nim "klik" hamulca jest idealny, zawsze go słychać.
Luk testował Drennan Red Range FD 6-40 i pisał, że w tej cenie jest super http://splawikigrunt.pl/sprzet-szczegoly-202.html. Ja go znalazłem w sklepdrapieznik.pl ale aktualnie nie mają go w ofercie.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline bartek_wola

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2015, 16:00 »
Tak jak kolega Michał wspominał, kolowrotek Spro Passion 740 FD, szczerze polecam. Wadą jest tylko jedna szpula w komplecie, jednakże zawsze możesz na Allegro dokupić drugą.
Dodatkowo w koszta wrzuciłbym żyłkę ok 20 zł, lub tak jak Luk polecał kupić Daiwe Hyper Sensor za ok 50 zł i mieć ok 1500m dobrej żyłki w świetnej cenie. Ponadto koszyczek do feedera np. Drennan, Preston ok 25zł plus dodatkowy (jeden to za mało, zawsze jest szansa ze się gdzieś zaczepi 8) wiem z doświadczenia)

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2015, 16:01 »
Do matczówki kupiłem tak jak poradziliście SPRO PASSION 740 MATCH i jak na moje potrzeby jestem bardzo zadowolony, może warto kupić drugi kołowrotek tej firmy do przyszłego wędziska tylko z inna szpula

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 25.06.2015, 16:23 »
Ja bym tak zrobił, ale może ktoś na forum kto ma większą wiedzę nt. sprzętu doradzi Ci coś lepszego :) na razie mój Cormoran i SPRO Bartka nie były mocno eksploatowane więc nie wiemy jak długo będą działały, na razie nic nie wskazuje na to żeby miały się posypać ale pewnie tak jak ja chcesz sprzęt na dłużej niż jeden sezon :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25.06.2015, 16:26 »
No to poczekajmy, wiadomo chciałoby się cieszyć sprzętem jak najdłużej, ma to być zakup przemyślany :)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 25.06.2015, 16:51 »
W cenie 500PLN to proponuję:
- feeder: MIVARDI IMPERIUM FEEDER II 3.60m M (cw 20-70) - bardzo dobry feeder i sprawdzi się i na stojącej wodzie i na rzece - cena 205PLN (w razie czego powiem Ci gdzie w tej cenie kupić). Tego feedera używam ja i Kolega bigdom i obaj jesteśmy bardzo zadowoleni, tym bardziej że ma 4 szczytówki.
- kołowrotek: RYOBI Zauber CF 4000  - bardzo dobrze współgra z tym wędziskiem (mam tak od dwóch sezonów). Bardzo mocny kołowrotek i złego słowa nie mogę powiedzieć. Cena - od 310PLN.
Budżet przekroczony o 15-20PLN - ale sprzęt będzie pierwsza klasa i nie na jeden sezon. Co więcej sprzęt przetestowany i sprawdzony!
Error Team Poland

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25.06.2015, 18:45 »
@andrzejm daj namiary na tego kijka w tej atrakcyjnej cenie bo coś za mniej niż 245PLN nie mogę znaleźć. Kołowrotek fajny ale pierun droooogi no ale nie mowie nie ;)

btw czy 3.60 to jest taka optymalna długość gruntówki?

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #9 dnia: 25.06.2015, 19:35 »
Jeżeli Ryobi w cenie 310PLN jest za drogi to polecam:
- Ryobi Zauber FD 4000 - 250PLN (model znam - dobra jakość w dobrej cenie),
- QUANTUM FIRE FD1030 - 205PLN (nie miałem żadnego kołowrota tej firmy, ale mój znajomy używa i bardzo sobie chwali),
- SHIMANO NEXAVE 3000S FD  - 250PLN (miałem kilka innych modeli w podobnej cenie i byłem bardzo zadowolony),
- MITCHELL ADVANCED MAG PREMIER 4000 - 229PLN (bardzo dobry sprzęt - miałem model wyższy ale z tymi samymi bebechami i mam same pozytywne odczucia - polecam!).

Przy każdym z powyższych kołowrotków mieścisz się w budżecie.

Nie polecam Spro - jakość pozostawia wiele do życzenia - sporo luzów i pełno niedoróbek.
Error Team Poland

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 25.06.2015, 20:37 »
A ja polecam Ryobi Ecusima, cena i jakość przyzwoita.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline DamianS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26.06.2015, 09:36 »
Fajny ten kijek MIVARDI IMPERIUM FEEDER II i 3.60m M no i 4  szczytóweczki chyba po niedzieli sobie zamówię, mam nadzieje ze będzie na kilka sezonów dobrze służył. Dziwne tylko ze znalazłem ten kij tylko w jednym sklepie wędkarskim za 245zl, na Allegro nic i w Google tez nic poza tym. Znacie może ten sklep? Czy jest bezpieczny?Robil ktoś u nich zakupy? Mozna coś się potargować a może dają jakieś zniżki dla użytkowników tego forum?

http://sklep.niwafishing.pl/

Co do kołowrotka to jeszcze się nie zdecydowałem bo w sumie różnica cenowa miedzy RYOBI Zauber CF 4000 a innymi przedstawionymi nie wielka, może faktycznie lepiej dołożyć i mieć już fajny komplet.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 26.06.2015, 09:48 »
Może być klon zaubera czyli Team Dragon ten tańszy (droższy ma więcej łożysk). Ma też dodatkową szpulę. Mam takie dwa i nie narzekam.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #13 dnia: 26.06.2015, 11:03 »
Niwa to firma dystrybutora Mivardi na terenie Polski Z. Milewskiego - możesz zamawiać śmiało.
Pozdrawiam
Olo

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #14 dnia: 26.06.2015, 13:05 »
MIVARDI polecam bardzo. Świetny stosunek jakości do ceny. Firma NIVA również fachowo podchodzi do tematu.

Model Imperium jest na prawdę dobry. Nie jest za sztywny. Można nim precyzyjnie rzucać. Dobry zakup.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik